Εν αναμονή της ανακοίνωσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά, πολλές είναι οι φήμες που ακούγονται για τους νέους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης, για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του πρέσβη ε.α, Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ, Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Θέλουν έναν γνώστη της διπλωματίας με πείρα καθώς είναι σε εξέλιξη και οι εκλογές στην Τουρκία.

Ο Βασίλης Κασκαρέλης ακούγεται για τη θέση του υπ. Εξωτερικών

Στο υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Στο Παιδείας ακούστηκε το όνομα της Μαρίας (Μάρας) Νικολαΐδου Καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Αν. Κοτανίδου

Οπως όλα δείχνουν η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη έπειτα από συνεννοήσεις των κομμάτων για πρόσωπα κοινής αποδοχής. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ορκιστεί ενώπιον της Κατ. Σακελλαροπούλου αύριο Πέμπτη στις 16.00 και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση Η ορκωμοσία θα γίνει μέχρι την Παρασκευή.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, λίγο πριν τις 13:00, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει άρθρου 37 και έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε απευθυνόμενο στον Ιωάννη Σαρμά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και εκείνος απάντησε: «Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Ο πρωθυπουργός

Ο Ιωάννης Σαρμάς που ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).

Αργότερα βρέθηκε στην θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013). Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019). Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.

Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

Τι είπαν οι αρχηγοί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν καλό, δεν υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τα ονόματα των νέων υπουργών αλλά κυρίως οι αρχηγοί ζήτησαν από τον Κ. Μητσοτάκη πρόσωπα κοινής αποδοχής και υψηλού κύρους.

«Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στη συνέχεια επισήμανε, όπως μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια ζητώντας για τα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ζήτησε πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία ενώ υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν έγινε δυνατό να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι οδηγούμαστε σε εκλογές στις 25 Ιουνίου», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε, επίσης, κατά πληροφορίες, το θέμα οι υπουργοί να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και να μην παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Και ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπ. Αμυνας και Εξωτερικών.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα