Έπειτα από την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας όχι μόνο επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά παράλληλα έφθασε και ιστορικά υψηλά. Το 2022 καταγράφηκε ιστορικά υψηλή αξία ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία, συγκεκριμένα της τάξεως των 2,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 75,7% έναντι του 2021. Επίσης, το ύψος των ελληνικών εισαγωγών από Ισπανία ανήλθε το 2022 σε 2,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 18,2% έναντι του 2021. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά το 2022 που έφθασε τα 655,58 εκατ. ευρώ παρουσίασε έλλειμμα για την Ελλάδα, μειωμένο ωστόσο κατά 42,3% έναντι του 2021 (είχε ανέλθει σε 1,14 δισ. ευρώ). Κατά το 2022, ο διμερής όγκος συναλλαγών εμφανίστηκε αισθητά αυξημένος κατά 37,7% (στα 4,85 δισ. ευρώ, έναντι 3,52 δισ. ευρώ το 2021).

«Φουλάρουν» οι ελληνικές εξαγωγές – Ποια προϊόντα «σπάνε ταμεία»

Κυρίαρχη θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών στην Ισπανία το 2022 κατείχαν τα ορυκτά καύσιμα καταλαμβάνοντας το 27,3% του συνόλου και σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 347,7%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός που σημείωσε άνοδο εξαγωγών κατά 115,3% αποτελώντας το 14,2% του συνόλου. Ακολούθησαν τα ιχθυηρά , καταλαμβάνοντας το 10,5% της αξίας του συνόλου των εξαγωγών και σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 16,7%.

Οι μεγαλύτερες εισαγωγές ισπανικών προϊόντων στην Ελλάδα το 2022 αφορούν τα ορυκτά καύσιμα τα οποία σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 45,6% και συνιστούν το ένα δέκατο του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών από Ισπανία. Ακολούθησαν οι εισαγωγές μη πλεκτών ενδυμάτων που συνιστούν το 7,9% σημειώνοντας άνοδο 94,4%, ενώ αξιόλογες είναι οι εισαγωγές οχημάτων, που αφορούσαν το 6,7% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών από Ισπανία.

Ποιες εταιρείες επενδύουν σε Ελλάδα και  Ισπανία

Στους τομείς τροφίμων, ιχθυοκαλλιέργειας, επεξεργασίας πρώτων υλών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τουριστικών υποδομών, συστημάτων άρδευσης, αξεσουάρ ένδυσης, συσκευασίας, λιανεμπορίου, ηλεκτρονικών πληρωμών, δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εταιρείες στην Ισπανία, ενώ τα τελευταία έτη, παρατηρείται αύξηση της παρουσίας, κυρίως στους τομείς του κοσμήματος, των καλλυντικών, των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών και δομικών υλικών.

❖ Στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, ο μεγάλος ελληνικός Όμιλος Νηρέας είχε εξαγοράσει το 2007 τη σημαντική ισπανική εταιρεία Predomar, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στην Αλμερία. Την ίδια χρονιά, ο Νηρέας είχε αποκτήσει το 33,34% του νορβηγικού Ομίλου MARINE FARMS ASA που παράγει τσιπούρα και λαβράκι στις εγκαταστάσεις του στην Ισπανία. Περαιτέρω, το 2008 ο μεγάλος ελληνικός Όμιλος Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες εξαγόρασε την Grupo Acuimar Alimentación, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Αndromeda Ibérica, ενώ το 2009 απέκτησε την εταιρία Niordseas, με έδρα τη Βαρκελώνη. Το 2010, η Ανδρομέδα εξαγόρασε την εταιρεία Piscimar, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ιχθυογεννητικό σταθμό και εκκολαπτήριο της χώρας, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις εκτροφής μεσογειακών ψαριών, κυρίως τσιπούρα και λαβράκι. Σήμερα, ο μεικτός ελληνο-ισπανικός Όμιλος Avramar με έδρα στο Castellón της Βαλένθια, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2021 με τη μετονομασία του Ομίλου Ανδρομέδα, είναι ιδιοκτήτης των συγχωνευμένων ελληνικών ιχθυοκαλλιεργητικών Ομίλων Ανδρομέδα, Νηρέας και Σελόντα, καθώς και του ισπανικού Ομίλου Perseus (με ειδίκευση στις ιχθυοτροφές), ενώ συμμετέχουν σε αυτόν τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά Ταμεία AMERRA Capital (ΗΠΑ) και Mubadala Investment Company (το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι). Όμιλος Avramar διαθέτει συνολικό όγκο παραγωγής άνω των 70.000 τόνων και παρουσία σε περισσότερες από τριάντα χώρες, αποτελεί δε κορυφαίο brand λαβρακίου και τσιπούρας σε παγκόσμιο επίπεδο και τον μεγαλύτερο παραγωγό ψαριών στη Μεσόγειο, με την υποστήριξη σύγχρονων παραγωγικών εγκαταστάσεων σε Ελλάδα και Ισπανία, στις οποίες πραγματοποιούνται πρόσθετες επενδύσεις, της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ το 2021. Η AVRAMAR απασχολεί περισσότερους από 2.300 υπαλλήλους σε Ελλάδα και Ισπανία και εμπορεύεται τέσσερα μεσογειακά είδη (λαβράκι, τσιπούρα, λαβράκι και λυθρίνι) σε τριάντα χώρες.

❖ Ο ελληνικός Όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε. ίδρυσε το 2019 θυγατρική επιχείρηση με επωνυμία «ACUIDELTA SL» με έδρα την περιοχή L´Ametlla de Mar, στην Ταρραγόνα, με σκοπό την παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία και διανομή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων στην Ισπανία, με σχεδιαζόμενη παραγωγική δυναμικότητα της τάξεως των 2.000 τόνων ετησίως. Το 2021 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων και έως το τέλος του 2022 αναμενόταν να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή σύγχρονου συσκευαστηρίου νωπών ιχθύων, πλωτών εγκαταστάσεων, καθώς και πρόσθετού πλωτού και χερσαίου εξοπλισμού.

❖ Rensika: ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη το 1990 από τον κ. Γ. Σταυρακάκη και ειδικεύεται στα μεσογειακά προϊόντα, όπως: αρτοσκευάσματα και αλοιφές (χούμους, τζατζίκι, ταραμάς). Τον Μάρτιο του 2010 δημιουργήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για επιχείρηση με ηγετική θέση στην Ισπανία όσον αφορά τις μεσογειακές αλοιφές (spreads), η οποία έχει εξαγορασθεί από ξένα εταιρικά συμφέροντα.

❖ S & B – Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης: Διαθέτει από το έτος 1998 συμμετοχές στις Laviosa Promasa (μπεντονίτης, μερίδιο 20% και Otavi Iberica (περλίτης, μερίδιο 100%). Μετέχει πλέον μέσω ξένων Ομίλων (γαλλικός Όμιλος Imerys, οποίος εξαγόρασε την S&B το 2015).

❖ Ελληνικοί Λευκόλιθοι (Grecian Magnesite): από κοινού με τον γαλλικό Όμιλο Roullier Group, εξαγόρασαν, το 2000, την ισπανική Magnesitas Navarras. Το 2018 ο γαλλικός Όμιλος εξαγόρασε το 100% της ισπανικής εταιρείας. ❖ Όμιλος Μαΐλλη: διατηρεί θυγατρική εταιρεία με έδρα στη Βαρκελώνη και επωνυμία SIAT SpA (ιταλικός Όμιλος που ανήκει στον Όμιλο Μαΐλλη).

❖ Eurodrip: Το 2006 η ελληνική εταιρεία αρδευτικών συστημάτων ίδρυσε τη θυγατρική εταιρεία (100%) Eurodrip Irrigation Holding Systems S.L.

❖ Όμιλος Μαρινόπουλου: Δραστηριοποιείτο στην Ισπανία στον κλάδο γενόσημων φαρμακευτικών, μέσω της φαρμακοβιομηχανίας Famar, η οποία το 2016 εξαγόρασε εργοστάσιο της Roche στην περιοχή Λεγκανές στα νότια της Μαδρίτης, με τον ελληνικό Όμιλο να αναλαμβάνει την τροφοδοσία της γαλλικής εταιρίας με τα προϊόντα που παράγονται ήδη από την νεοαποκτηθείσα μονάδα. Η Famar είχε ήδη παρουσία στην Ισπανία από το 2011, όταν είχε εξαγοράσει εργοστάσιο της Sanofi στο Αλκορκόν, επίσης στα νότια της Μαδρίτης.

❖ Όμιλος Μυτιληναίου: το 2018 ανέλαβε μεγάλο έργο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου για λογαριασμό του ισραηλινού ενεργειακού Ομίλου Ellomay Solar στην περιοχή Cáceres στην Εστρεμαδούρα, εγκατεστημένης ισχύος 300 MW, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2020 και φέρει την επωνυμία Talasol. Όμιλος Μυτιληναίου συνεχίζει την δραστηριοποίησή του στην Ισπανία, καθώς εξαγόρασε, το 2020, αιολικό πάρκο στην περιοχή Χαέν της Ανδαλουσίας, ισχύος 50 MW, αλλά και εκτελώντας συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα 26 επενδυτικό όμιλο Nexwell και Badajoz ισχύος 50MW για τον διεθνή ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix). Επιπλέον, ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει σχετικά πρόσφατα ολοκληρώσει φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 28 MW στη χώρα, για λογαριασμό του ισραηλινών συμφερόντων Ομίλου Ellomay Solar, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του φωτοβολταϊκού έργου μεγάλης κλίμακας «Talasol» στην Εστρεμαδούρα. Το 2022 ο Όμιλος Μυτιληναίου μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και η Aquila Capital, ενεργειακό επενδυτικό Ταμείο γερμανικών συμφερόντων, υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 100 MW στη Νότια Ισπανία, συγκεκριμένα των έργων στις περιοχές Χαέν και Guillena στην Ανδαλουσία, ισχύος 50 MW το καθένα, που βρίσκονται υπό κατασκευή από τον Τομέα RSD της MYTILINEOS. Μόλις τεθούν σε λειτουργία, τα έργα αυτά θα παράγουν περίπου 200 GWh 100% «πράσινης» ενέργειας ετησίως. Ελληνικός ενεργειακός Όμιλος δραστηριοποιείται και σε σειρά μικρότερων επενδυτικών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία.

❖ Attica Group: Tον Ιούνιο του 2016 ο ελληνικός Όμιλος και η τράπεζα BMCE Bank of Africa Group (BMCE) του Μαρόκου, συνεργάζονται στην εκμετάλλευση θαλάσσιων γραμμών μεταξύ Μαρόκου και ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω της εταιρίας AFRICA MOROCCO LINKS (AML). Η AML δραστηριοποιείται στη γραμμή Ταγγέρη (Μαρόκο)-Αλγεθίρας (Ισπανία) προσφέροντας μεταφορικές (επιβατικές, εμπορευματικές) υπηρεσίες.

❖ Όμιλος Χατζηγεωργίου: δραστηριοποιείται στον κλάδο κεραμικών, μέσω της θυγατρικής εταιρίας Hatz Spain S.A., στην περιοχή Castellón της Βαλένθια. ❖ Coco-Mat: μέσω της εταιρίας Coco-Mat Spain, διακινεί τα προϊόντα ξεκούρασης, στρωμάτων και ειδών σπιτιού από φυσικές πρώτες ύλες μέσω των καταστημάτων της στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

❖ MEGAPLAST Α.Ε.: δραστηριοποιείται εμπορικά, μέσω της θυγατρικής της MEGΑPLAST SPAIN S.L. (περιοχή Βαρκελώνης), στον τομέα των εύκαμπτων πλαστικών συσκευασίας.

❖ ΔΗΜΑΣ ΑΕΒΕ: δραστηριοποιείται στον τομέα των συστημάτων ηλιακής ενέργειας, μέσω της εταιρίας Sistemas Ecologicos Solares S.L. στη Βαλένθια.

❖ Intracom-Τelecom SA: τo 2018 ο μεγάλος ελληνικός Όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είχε προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής της στη Μαδρίτη. Στην παρούσα φάση ο ελληνικός Όμιλος παρακολουθεί την ισπανική αγορά μέσω τοπικών συνεργατών του.

❖ ΑPIFON: η τεχνολογική εταιρία παραγωγής λογισμικού προχώρησε σε ίδρυση θυγατρικής το 2018 στη Μαδρίτη.

❖ NIKOLIS GROUP: η εν λόγω ελληνική εταιρεία πρώτων υλών ψευδοκοσμημάτων έχει ανοίξει κατάστημα στη Βαρκελώνη ήδη από το έτος 2018.

❖ Sani – Ikos Group: εντός του 2021 λειτούργησε για πρώτη φορά το Ikos Andalusia, το οποίο αποτελεί το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα του ξενοδοχειακού ομίλου SANI-IKOS στην Ιβηρική, μετά από επενδυτικές κινήσεις της εταιρίας που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν αμέσως μετά την πανδημία. Όμιλος SANI-IKOS επενδύει σε επέκταση της μονάδας στην Ανδαλουσία (περιοχή Marbella), κόστους 17 εκατ. ευρώ. Όμιλος SANI-IKOS προβαίνει σε πρόσθετες επενδύσεις στην ισπανική αγορά, για την αγορά και ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων στη Μαγιόρκα, που αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023.

❖ Viva Wallet: στην Ισπανία έχει εισέλθει από το έτος 2021 η ελληνική εταιρεία – πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών, οποία διατηρεί γραφεία στη Μαδρίτη. Σημειώνεται ότι στη Viva Wallet απέκτησε πρόσφατα υψηλή συμμετοχή διεθνής χρηματοοικονομικός Όμιλος JP Morgan.

Οι ισπανικές επενδύσεις

Από την άλλη πλευρά οι κυριότερες ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

❖ Lafarge Holcim: ο ισπανικών συμφερόντων Όμιλος έχει εξαγοράσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

❖ Iberdrola: Την διετία 2004-2006 η εξαγόρασε το 49,9% του ελληνικού Ομίλου ΑΠΕ ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ (Rokas Renewables). Η εξαγορά ολοκληρώθηκε το 2007, με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Iberdrola στο 52,7% του μετοχικού κεφαλαίου της ΡΟΚΑΣ. Σύμφωνα με πλέον πρόσφατα στοιχεία Iberdrola, ο Όμιλος Rokas Renewables συνιστά έναν εκ των market leaders στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας εγκατεστημένα 21 αιολικά και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, της Κρήτης, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου και των Δωδεκανήσων (Κως, Λέρος), συνολικής ισχύος 335,1 MW, εκ των οποίων 308 MW αφορούν projects αιολικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Rokas Renewables τα τελευταία χρόνια έχει εκκινήσει προσπάθεια επέκτασης της δυναμικότητας και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας / φωτοβολταϊκών πάρκων, με τη συνεργασία της Iberdrola. Τον Απρίλιο 2022 η Iberdrola ξεκίνησε την κατασκευή αιολικού πάρκου Askio III, δυναμικότητας 50,4 MW, με δυνατότητα τροφοδοσίας 54.000 νοικοκυριών, στην περιοχή της Κοζάνης. Το εν λόγω αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2 MW εκάστη. Σημειώνεται ότι η Iberdrola, σε συνεργασία με τον Όμιλο Rokas, έχει ανακοινώσει τη δημιουργία τριών ακόμη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συγκεκριμένα των ακολούθων: (α) Mikronoros στη Ροδόπη, ισχύος 33,6 MW (που έχει τεθεί σε λειτουργία και συνδεθεί με το ελληνικό ηλεκτρικό δίκτυο τον Ιούνιο 2022), (β) Rokani στη Βοιωτία, ισχύος 18 MW και (γ) Askio II στην Κοζάνη, ισχύος 37,8 MW. Το 2004, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η Cesa Hellas, θυγατρική της ισπανικής Cesa, το δε επόμενο έτος η μητρική εξαγοράστηκε από την Acciona, με αποτέλεσμα να μετονομαστεί σε Acciona Ενεργειακή. Το πρώτο έργο ξεκίνησε το 2005 στο Παναχαϊκό Όρος με την εταιρία Αιολική Παναχαϊκού (θυγατρική της Acciona), σε συνεργασία με την εταιρία ΕΝΤΕΚΑ, ισχύος 34,85 MW. Το 2009 προστέθηκαν εγκαταστάσεις ισχύος 13,6 MW.

❖ Grupo Profand: το 2022 ο εν λόγω μεγάλος ισπανικός Όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών από την Γαλικία (Vigo) και βασικός προμηθευτής της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας, Mercadona, που φέρει την επωνυμία απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στον σημαντικό ελληνικό Όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών, Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, ο οποίος ειδικεύεται στην εκτροφή και διανομή ιχθυηρών μέσω τεσσάρων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που διαθέτει και με παρουσία σε μεσογειακές χώρες.

❖ ΕDP Renewables: το 2020 σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με ΕΛΛΑΚΤΩΡ (αξία 1 δισ. ευρώ). EDP Renewables εγκαινίασε το 2021 το πρώτο της έργο στην Ελλάδα, ένα αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

❖ Fotowatio Renewable Ventures (FRV): εν λόγω ισπανικός Όμιλος εισήλθε το 2022 με ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΚ Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, εταιρεία του Ομίλου Βοώτης ΑΕ. Η FRV φέρει πολυετή εμπειρία στοn τομέα των ΑΠΕ και εμπειρία στην κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

❖ IslaLink: εν λόγω ισπανικός Όμιλος από Μαγιόρκα (ανήκων σε καναδικά συμφέροντα Fiera Infrastructure) υλοποιεί υποβρύχιο τηλεπικοινωνιακό σύστημα IONIAN που συνδέει το Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα στην Ελλάδα. Πρόκειται για σύστημα τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που καλύπτει συνολική απόσταση 320 χλμ. Η χωρητικότητα ανά ζεύγος ινών στο υποβρύχιο τμήμα υπερβαίνει τα 15 Tbps με την υπάρχουσα τεχνολογία, ανεβάζοντας τη συνολική δυνητική χωρητικότητα του υποθαλάσσιου καλωδίου στα 360 Tbps. Η υποθαλάσσια υποδομή συμπληρώνεται με δύο επίγειους δακτυλίους ινών που επεκτείνουν το σύστημα στις πόλεις Μιλάνο και Ρώμη στην Ιταλία και Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα. Το σύστημα IONIAN προσφέρει υψηλής χωρητικότητας, σταθερή διαδρομή οπτικών ινών που συνδέει την Αθήνα με το Μιλάνο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υπηρεσιών υπερευρυζωνικής συνδεσιμότητας στην Ελλάδα, καθώς και την εξέλιξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. Το σύστημα, το οποίο τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και τέθηκε πολύ πρόσφατα σε λειτουργία, θα προσφέρει χονδρική χωρητικότητα, οπτικό φάσμα και σκοτεινή ίνα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και παρόχους περιεχομένου στο πλαίσιο κανονικής μίσθωσης ή συμβάσεων IRU για 10 έως 25 χρόνια.

❖ Enagás: εν λόγω μεγάλος ισπανικός Όμιλος διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου απέκτησε το Σεπτέμβριο του 2014, μερίδιο 16% του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) που αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, συστήματος μεταφοράς αερίου από κοιτάσματα της Κασπίας. Τον Ιανουάριο 2023 ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός συμφώνησε με τον ελβετικό Όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Axpo την εξαγορά μεριδίου 4% από τη συμμετοχή του -με 5% συνολικά- στο κεφάλαιο. Το εν λόγω μερίδιο προστέθηκε στο 16% που ήδη κατέχει η Enagás, αυξάνοντας το 30 συνολικό της μερίδιο στο 20% του κεφαλαίου του Αγωγού. Στον ΤΑΡ συμμετέχουν, επίσης, οι Όμιλοι BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%) και Fluxys (20%). Επιπλέον, η Enagás συμμετέχει σε επενδυτικό σχήμα SENFLUGA, μαζί με την ιταλική Snam και τη βελγική Fluxys, το οποίο έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην Ελλάδα. Η Enagás κατέχει μερίδιο 18% του κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

❖ Siemens Gamesa: η παρουσία της στην Ελλάδα έγκειται στο γεγονός ότι περίπου 663 MW παράγονται στη χώρα από ανεμογεννήτριες κατασκευασμένες από την Siemens Gamesa, γεγονός που την καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή ανεμογεννητριών της Ελλάδας. Η εταιρεία διατηρεί τη θυγατρική της στη χώρα μας (SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY GREECE EPE), αν και έχει πωλήσει το χαρτοφυλάκιό της υπό ανάπτυξη αιολικών projects στη Ν. Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).

❖ Acciona: δραστηριοποιείτο με την Acciona Ενεργειακή, η οποία ήταν η μητρική της Αιολική Βεργίου Ε.Ε., κατόχου του αιολικού πάρκου στο Βέργιο. Επιπλέον, μέσω της σύμπραξης με την τότε Cesa Hellas, κατείχε την Αιολική Παναχαϊκή καθιστώντας την, την πρώτη ισπανική εταιρεία που επένδυσε στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ. Παρά τη δυναμική της παρουσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι διαμάχες που είχε με τοπικούς της συνεργάτες κατέληξαν στην αποχώρησή της από την Ελλάδα, πωλώντας όλες τις συμμετοχές και περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

❖ Solaria: η ισπανική πολυεθνική εξειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην εν λόγω ενέργεια στη νότια Ευρώπη. Κατασκευάζει και διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ουρουγουάη και την Ελλάδα. Στη χώρα μας κατέχει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελασσόνα συνολικής ισχύος 0,4 MW.

❖ Endesa: στην Ελλάδα, είχε δημιουργήσει τη θυγατρική της, Endesa Hellas, της οποίας κατείχε το 50,01%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε στον όμιλο Μυτιληναίος. Η εν λόγω εταιρεία κατασκεύασε τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας, η οποία ξεκίνησε το 2007. Ο όμιλος Enel, το 2010, αποφάσισε να πωλήσει το μερίδιο της Endesa Hellas στον όμιλο Μυτιληναίου έναντι 140 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε αφότου η Endesa είχε εξαγοραστεί από τον ιταλικό όμιλο, διότι ο τελευταίος, την περίοδο εκείνη, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να μειώσει το επίπεδο δανεισμού, πωλώντας ευρωπαϊκά περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, o ιταλικός ενεργειακός όμιλος συνεχίζει να έχει παρουσία στην Ελλάδα.

❖ Ξενοδοχειακός Όμιλος Meliá Hotels International: Έχει εξαγοράσει τα τελευταία έτη τρία ξενοδοχεία (Blue Sea Beach Hotel και Marina Beach Hotel στην Κρήτη και Cosmopolitan Hotel στη Ρόδο) από την Zeus Hotels. Στόχο της μεγάλης διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας ισπανικών συμφερόντων είναι να διευρύνει τη δραστηριότητα και το portfolio της στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο Meliá Athens λειτουργεί ήδη στην πρωτεύουσα Αθήνα.

❖ Στον κλάδο των τουριστικών υποδομών, οι ισπανικές αλυσίδες Iberostar και Accor λειτουργούν ξενοδοχεία στην Κρήτη και Κω, η πρώτη, και στην Αθήνα, η δεύτερη. Το 2013, η Barceló ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου Hydra Beach Resort.

❖ Επιπλέον, Όμιλος Pacha Group με έδρα την Ίμπιζα ανακοίνωσε το 2021 το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου του εκτός Ισπανίας, στη Μύκονο, το οποίο διαθέτει 34 δωμάτια ανάμεσα στα οποία και έξι σουίτες με θέα τη θάλασσα.

❖ Επενδυτικά Ταμεία Hotel Investment Partners / Blackstone ανακοίνωσαν το 2021 επενδύσεις κεφαλαίων άνω των 6 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση, αναβάθμιση και μετατροπή του ξενοδοχείου Elounda Blu στην Κρήτη. Το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται η Ledra Hotels & Villas.

❖ Azora FCR Rhodes AE: το 2022 ο Όμιλος Λάμψα ανακοίνωσε την πώληση του ξενοδοχείου Sheraton Rhodes Resort που βρίσκεται στην κοινότητα Ιαλυσού Ρόδου στον εν λόγω ισπανικό Όμιλο, με εκτιμώμενη επένδυση 43,8 εκατ. ευρώ.

❖ Aktua Soluciones Financieras (Ομίλου Santander): το Δεκέμβριο του 2014, συμφωνήθηκε η σύσταση κοινοπραξίας, μεταξύ της Alpha Bank και του εν λόγω ισπανικού χρηματοοικονομικού Ομίλου, με την επωνυμία Aktua Hellas (Alpha Bank 45% και Aktua 55%). ❖ Santander Consumer Finance: Το 2021 ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη χώρα μας, σε συνεργασία με τον Όμιλο αντιπροσωπειών αυτοκινήτων Συγγελίδη.

❖ Repsol: εν λόγω ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές του 2017, σε συνεργασία με την Energean Oil, στην έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Το έτος 2020 ελήφθη η απόφαση εγκατάλειψης της ελληνικής αγοράς, μαζί με ακόμη τέσσερις χώρες όπου πραγματοποιούσε έρευνες και στις αρχές του 2022 πώλησε το τελευταίο ελληνικό κοίτασμα επί του οποίου είχε δικαιώματα έρευνας, στο Ιόνιο Πέλαγος.

❖ Puig: στις αρχές του 2017, η μεγάλη εν λόγω ισπανική εταιρία καλλυντικών αγόρασε πλειοψηφική συμμετοχή στο κεφάλαιο του ελληνικού Ομίλου Apivita, διατηρώντας το brand name της ελληνικής φίρμας η οποία διαθέτει πολυετή παρουσία στην Ισπανία, κυρίως στα πολυκαταστήματα El Corte Inglés αλλά και σε αλυσίδες φαρμακείων. Όμιλος Puig επεκτείνει την παρουσία της Apivita και σε άλλες χώρες.

❖ Mecasolar / Grupo OPDE: κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάρκα και δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) στην κατασκευή ανιχνευτών ηλιακής ενέργειας.

❖ Porcelanosa: μεγάλος ισπανικός Όμιλος κεραμικών ειδών υγιεινής και πλακιδίων, διαθέτει σημεία πώλησης στην Ελλάδα μέσω δύο αντιπροσώπων.

❖ Στον τομέα των οδικών κατασκευών και διαχείρισης οδικών υποδομών, οι ισπανικοί Όμιλοι Ferrovial και ACS είχαν δραστηριοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή τμημάτων των αυτοκινητοδρόμων Ιόνιας Οδού και ΠΑΘΕ στην περιοχή Μαλλιακού. Ferrovial πώλησε τις συμμετοχές της στα δύο οδικά έργα στον Όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το 2018 και αποχώρησε από την ελληνική αγορά. Όμιλος ACS είχε αποχωρήσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Επιπλέον, Όμιλος Abertis μετέχει (από το 2022) σε διαγωνισμό για ανάληψη διαχείρισης οδικών υποδομών στην Ελλάδα, συγκεκριμένα των διοδίων της Αττικής Οδού.

❖ Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF): μεγάλος ισπανικός Όμιλος έχει αναλάβει εκτέλεση σύμβασης αξίας 70 εκατ. ευρώ με τον ΣΤΑΣΥ, με αντικείμενο την ανακαίνιση 14 μονάδων του μετρό της Αθήνας που λειτουργούν στη γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά). Οι εργασίες επισκευής της μονάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 34 μήνες. Ισπανικός Όμιλος θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό έλξης και θα εγκαταστήσει νέους σύγχρονους κινητήρες για βελτιωμένη απόδοση κατανάλωσης. Θα ενημερώσει επίσης πολλά συστήματα που συνδέονται με τον εξοπλισμό πέδησης, τον έλεγχο θυρών πρόσβασης οχημάτων και τα συστήματα πληροφοριών επιβατών. Η σύμβαση καλύπτει επίσης τη βελτίωση της πρόσβασης των τρένων και την ανακαίνιση του εσωτερικού των μονάδων, καθώς και την προσθήκη χώρων για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

❖ Ισπανικές εταιρίες με παρουσία σε άλλους κλάδους είναι οι: FOOD MACHINERY ESPANIOLA S.A (FOMESA HELLAS) με μηχανολογικό εξοπλισμό και υπηρεσίες για προστασία, διαλογή και συσκευασία 33 φρούτων-λαχανικών, αντιπροσωπεία της αυτοκινητοβιομηχανίας SEAT (Technocar), καθώς και ασφαλιστική εταιρία Mapfre που διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα (οδική βοήθεια, ασφάλιση, ασφάλειες και ταξιδιωτική ασφάλεια).

❖ Μεγάλες ισπανικές αλυσίδες λιανικού εμπορίου, με παρουσία στην ελληνική αγορά, είναι οι ακόλουθες: ο Όμιλος Inditex έχει συνολικά 155 καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων με διαφορετικές επωνυμίες (Zara 41, Pull & Bear 23, Massimo Tutti 12, Bershka 28, Stradivarius 16, Oysho 18, Zara Home 9), η εταιρεία Mango δραστηριοποιείται, στον ίδιο κλάδο, με 13 καταστήματα, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων El Corte Inglés λειτουργεί 4 καταστήματα μόδας με την επωνυμία Sfera, η εταιρεία ειδών Tous δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά με 2 καταστήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία