
Ως κορυφαία επενδυτική επιλογή στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αγορών της Αναδυόμενης Ευρώπης, χαρακτηρίζει η Morgan Stanley τις ελληνικές μετοχές.
Ειδικότερα ο επενδυτικός οίκος, υιοθετεί τη σύσταση «overweight» για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ «underweight» θέτει για τις αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.
Die Welt για Ελλάδα: «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεoκοπημένου κράτους»
Στο σημείωμά του εστιάζει στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην Ελλάδα. Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,75 δισ. ευρώ αφορούν σε4 δάνεια και 5,34 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της Ευρωζώνης, τη στιγμή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022.
H Morgan Stanley τονίζει ότι Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, θυμίζοντας ότι οι αγορές μετοχών συνηθίζουν να καταγράφουν ράλι περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα.
Συνολικά, η απόλυτη και η σχετική υπεραπόδοση οφείλεται τόσο στην αναβάθμιση όσο και στις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS). Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «ράλι» τείνει να διαρκεί μέχρι την πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και στη συνέχεια η απόδοση σταθεροποιείται.
Το βραχυπρόθεσμο sell off
Οι συντάκτες του report αναφέρουν επίσης, ότι μετά από ένα βραχυπρόθεσμο sell off, η εγχώρια ανέκαμψε έναντι των αναδυόμενων και άρχισε να ανακτά τις απώλειές της έναντι της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον μήνα.
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων
Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι οι τάσεις στην κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece συνεχίζουν να ξεπερνούν εκείνες των αναδυόμενων αγορών, της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε απόλυτους όρους, οι συνολικές εκτιμήσεις για το 2023 και το 2024 βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων είναι οι τράπεζες (υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ), ο κλάδος των υλικών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 7,7x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, εξακολουθώντας να βρίσκεται κατά 1,1 (τυπική απόκλιση – S.D) χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης έχει απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό του και πλέον βρίσκεται στο 4,9% ή 1,4 (τυπική απόκλιση – S.D) υψηλότερα από το μέσο όρο του. Ο δείκτης P/BV είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στο 1x, που δικαιολογείται από ένα βελτιωμένο σχετικά δείκτη ROE (δυναμική των αποδόσεων), που επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 12,5%, ήτοι 2,6 (τυπική απόκλιση – S.D) υψηλότερα από τον μέσο όρο.
Οι ελληνικές τράπεζες
Τέλος, η Morgan Stanley αναφέρεται στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί το 38% του δείκτη MSCI Greece, ενώ ο «αμυντικός» κλάδος των καταναλωτικών αγαθών και των τηλεπικοινωνιών αποτελούν άλλο ένα 34% του δείκτη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει μια σημαντική μείωση των NPEs, με τις τέσσερις συστημικές να επιτυγχάνουν μονοψήφιο δείκτη NPE από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ το 85-90% των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.
Επιπλέον, οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις σε ετήσια βάση και τα τεχνικά σημεία δείχνουν ότι βρίσκονται πλέον σε «υπεραγορασμένα» επίπεδα, αν και λιγότερο από ότι ήταν πριν τρεις μήνες.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ