Μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια έστειλε -μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο- ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Mladen Ivanic.
Στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Ivanic αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας ότι η κύρια και βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία εντός των χωρών της βαλκανικής, «δεν αρκεί κάθε χώρα να συνεργάζεται μεμονωμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά όλες μαζί».
Όπως είπε, θα πρέπει αρχικά να βελτιωθεί η διασυνδεσιμότητα. «Για να πάει κανείς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μπορεί μόνο μέσω Βιέννης ή Κωνσταντινούπολης. Χρειάζεται καλύτερη διασύνδεση. Όλες οι χώρες έχουμε κάτι κοινό και πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία, μεταξύ μας και με την ΕΕ».
«Σίγουρα μας ενδιαφέρει και η κοινωνική και η οικονομική ανάπτυξη, αλλά χρειαζόμαστε σταθερότητα. Δυστυχώς υπάρχουν μικρές αγορές που δεν ελκύουν τους μεγάλους επενδυτές. Μια μεγάλη, ενιαια αγορά θα ήταν καλύτερη, τουλάχιστον στη δική μου χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλη εξέλιξη και καινοτομία και να σταματήσουμε το Brain Drain».
Ιδιαίτερη ταυτότητα
Σε ό,τι αφορά την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια αντί να χρησιμοποιούμε τον όρο Βαλκάνια, αναφερόμαστε στις χώρες της περιοχής ως Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προσωπικά προτιμώ τον όρο Βαλκάνια, διότι εμπεριέχει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Η πολιτισμική κληρονομιά είναι ένα επιπρόσθετο επιχείρημα να επιτύχουμε την καλύτερη συνεργασία και να προωθήσουμε την πολυπολιτισμικότητα».
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά -όπως είπε- υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος. «Εμείς στα Βαλκάνια θα πρέπει να έχουμε κοινή προσέγγιση προς την ΕΕ γιατί αυτή είναι το μέλλον μας. Στην πορεία μου ήρθα αντιμέτωπος με διάφορα μηνύματα. Εμείς λοιπόν δεν θα πρέπει να μιλάμε μόνο για τις μεταρρθιμίσεις αλλά να προχωρούμε σε αυτές. Όπως είπα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου, αν φοβάστε να μας δεχτείτε ως νέα πλήρη μέλη, βάλτε μας σε λίγα Projects με επίκεντρο την εκπαίδευση, την πράσινη ατζέντα και την ψηφιοποίηση».
Αναφορικά με τα μαθήματα για το μέλλον, ο κ. Ivanic υπογράμμισε ότι τα Βαλκάνια πάντοτε αποτελούσαν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. «Πρέπει να μάθουμε να τοποθετήσουμε αυτές τις ενδιαφέρουσες πολιτικές δυνάμεις στο ίδιο τραπέζι», κατέληξε.