Η OTS είναι μια εταιρεία που απασχολεί 200 μηχανικούς και αναπτύσσει λογισμικό που εκμεταλλεύονται διάφοροι φορείς από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση, μεταξύ αυτών και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Ο CEO της OTS, Σπύρος Παμπουκίδης, μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, και αναφέρθηκε στην χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα με τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα, καταλόγους πολιτών. Στόχος όπως είπε είναι από όλα αυτά να προκύψει μία λίστα, μία «λίστα πολιτών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη έχει καταργηθεί, όπως είπε, το παλαιό μητρώο αρρένων και πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία καταγραφή των πολιτών.
Νίκος Μαρκάκης: Η ιστορία της startup MOOD και το εμπόδιο της ηλικίας
Όπως είπε ο κ. Παμπουκίδης, η ενιαία λίστα ουσιαστικά υπάρχει ήδη ενώ τόνισε ότι το βασικό είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Ανέφερε χαρακτηριστικά την ταλαιπωρία των πολιτών με τα ληξιαρχεία, κάτι που πλέον έχει καταργηθεί. Επιπλέον, είπε, ότι βασικό είναι ότι πλέον αυτά τα έγγραφα είναι διαθέσιμα κατευθείαν στο κινητό.
Σε ερώτημα για τις «έξυπνες πόλεις», ο κ. Παμπουκίδης είπε ότι η OTS ασχολείται με τους δήμους τα τελευταία 30 χρόνια, άρα έχει εμπειρία για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε μάλιστα την περίπτωση της Χαλκίδας το 2012 με το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης με έξυπνα φώτα και έξυπνο πάρκινγκ. Από τότε έχουν γίνει πολλές άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, πάντα σε συνδυασμό με εφαρμογή να παρκάρεις χωρίς καθυστερήσεις
Όπως είπε ο κ. Παμπουκίδης, στόχος πρέπει να είναι να καταργηθούν τα γκισέ και ο πολίτης να εξυπηρετείται από το σπίτι. Όλες οι υπηρεσίες δήμων και περιφερειών να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
Πάντως, όπως υπενθύμισε ο κ. Παμπουκίδης, ακόμη δεν υπάρχει επάρκεια στα δίκτυα για να στηθούν οι «έξυπνες πόλεις». Επίσης, δεν υπάρχει επάρκεια στους αισθητήρες για να γίνουν όλες οι πόλεις «έξυπνες». Όπως είπε, δεν πρέπει να είμαστε τεχνοφοβικοί αλλά να προχωράμε σωστά, «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να καταργήσουμε τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», κατέληξε.