
Κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Μόσχα αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα νέα αυτά στοιχεία για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την εφαρμογή του δέκατου κατά σειρά πακέτου κυρώσεων των Βρυξελλών προς τη Ρωσία. Ένα πακέτο στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να δημοσιοποιήσουν στοιχεία αναφορικά με τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν στα βιβλία τους.
Τέλος τα γυαλιά και οι…μασέλες made in USA στη Ρωσία – Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις
Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων έρχεται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία οι συζητήσεις αναφορικά με τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
«Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Γουίγκαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε τα νούμερα αυτά. Γι’ αυτό, όπως συμπλήρωσε, η Ε.Ε. «διερευνά τρόπους για χρήση των παγωμένων και ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων ρωσικής προέλευσης για αυτόν τον σκοπό».
Η Ε.Ε. έχει επίσης παγώσει ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία από φυσικά και νομικά πρόσωπα αξίας 24,1 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης υπόκεινται σε κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 14 μήνες. Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 πρόσωπα, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές σε εκατοντάδες αγαθά και τεχνολογίες και έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δυσκολεύονται να βρουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων κροίσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., «για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον Γουίγκαντ.
Συνομιλίες για το θέμα αυτό διεξάγει επίσης η Ε.Ε. με τους συμμάχους της, «για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», όμως «αυτές οι σκέψεις είναι τόσο νομικά όσο και τεχνικά περίπλοκες», όπως σημείωσε. Παράλληλα προσέθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην επόμενη συνάντησή τους η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η υποχρέωση της υποβολής έκθεσης σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έχει τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την Ε.Ε. από τις 12 Μαΐου, παρέχοντας περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι διακρατείται.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η Ε.Ε. εξετάζει τον καταρτισμό κανόνων για την κατάσχεση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε περίπτωση που εντοπίζονται ποινικά αδικήματα, επεκτείνοντας τον κατάλογο των αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά.


Latest News
![ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για ύφεση στον τουρισμό και απώλειες δισ. δολαρίων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/new-york-1867569_1280-600x326.jpg)
Εκτιμήσεις για απώλειες δισ. δολ. απο την ύφεση του τουρισμού στις ΗΠΑ [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις περιπου 20 δισ.δολ. θα χαθούν στις ΗΠΑ απο τις λιανικές πωλήσεις των τουριστών

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Τα ταμεία της Χαμάς έχουν στερέψει - Δεν μπορεί να πληρώσει τους μαχητές της
Οι στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ, οι περικοπές βοήθειας έχουν στερέψει τις πηγές μετρητών της Χαμάς και την ικανότητα να τα διανέμει στη Γάζα

Σχέδιο ΕΕ για «φρένο» στις εξαγωγές - Το Plan B εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ
Οι περιορισμοί θα χρησιμοποιηθούν ως αποτρεπτικός παράγοντας και μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ καταρρεύσουν

«Θα υπάρξει εμπορική συμφωνία 100%» - Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στη Μελόνι
Ο Τραμπ δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Ανησυχεί για τους δασμούς η Heineken - Μικρή πτώση πωλήσεων στο α΄τρίμηνο
«Υπάρχουν ευρύτερες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσαρμογών των δασμών και των πιθανών αυξήσεων». λέει η Heineken

Αντισταθείτε στους δασμούς, λέει ο πρόεδρος της Κίνας περιοδεύοντας σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας
Μηνύματα κατα των δασμών και του προστατευτισμού απο τον προέδρο της Κίνας, στη διάρκεια της περιοδείας του σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας

Οι παραγγελίες της Rheinmetall μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 300 δισ. ευρώ στο τέλος της δεκαετίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall είπε ότι είναι σε επαφή με τη Volkswagen για εργοστάσιό της το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού

Eli Lilly: Το νέο χάπι αδυνατίσματος μειώνει το σάκχαρο και ανεβάζει τη… μετοχή της
Το Orforglipron της Eli Lilly χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό GLP-1 με άλλα ενέσιμα φάρμακα που αποκοπούν στην απώλεια βάρους

Έκανε την έκπληξη η τράπεζα της Τουρκίας - Αύξηση των επιτοκίων κατά 350 μ.β.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 38,1% τον Μάρτιο