
Ήπια αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με αυτά της εβδομάδας που προηγήθηκε να αναθεωρούνται πτωτικά αισθητά. Τα στοιχεία και από τις δύο εβδομάδες επιβεβαιώνουν ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει ισχυρή.
Επιβραδύνεται η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 4.000, φθάνοντας στις προσαρμοσμένες εποχικά 229.0000 κι έναντι προβλέψεων για 245.000 νέες αιτήσεις.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι νέες αιτήσεις της εβδομάδας που προηγήθηκε της εξεταζόμενης αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα κατά 17.000, στις 225.000. Παρά τη μικρή αύξηση, οι νέες αιτήσεις παραμένουν εντός του εύρους στο οποίο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θεωρείται υγιής.
Τον Μάρτιο, ήταν διαθέσιμη 1,6 θέση εργασίας για κάθε Αμερικανό, ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από το εύρος του 1 έως 1,2, το οποίο εκτιμάται ότι δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Τα σημερινά στοιχεία έρχονται κι ενώ έχουν προηγηθεί τα αισιόδοξα μηνύματα από τις λιανικές πωλήσεις, τη μεταποιητική παραγωγή και την επιχειρηματική δραστηριότητα, μηνύματα τα οποία υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως η αμερικανική οικονομία έχει ανεβάσει ρυθμούς στο β΄ τρίμηνο του 2023. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία η βελτίωση της εικόνας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς συντελείται εν μέσω της πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Από τον Μάρτιο του 2022, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης.
Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι απολύσεις θα αυξάνονταν καθώς οι επιπτώσεις οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων εξαπλώνονται στην οικονομία και οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση στην πίστωση.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το α΄ τρίμηνο. Το αμερικανικό ΑΕΠ έτρεξε ρυθμό 1,3% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη κυβερνητική εκτίμηση για το α΄ τρίμηνο, υψηλότερα του 1,1% της προηγούμενης εκτίμησης ένα μήνα πριν. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκτίμησης.


Latest News

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.