Τη συμβολή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) στο να γίνει η Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος για τους εργαζόμενους εξήρε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο συνέδριο των ευρωπαϊκών συνδικάτων που φέτος γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ETUC.

«Είστε αυτοί που δίνετε φωνή στους εργαζόμενους. Είστε αυτοί που έχετε κινητοποιηθεί χρόνο με τον χρόνο για δίκαιους μισθούς και καλές δουλειές. Υποστηρίξατε τις εκστρατείες για την ισότητα των φύλων και την ίση αμοιβή. Εάν η Ευρώπη έχει τα υψηλότερα στάνταρ εργασίας στον κόσμο σήμερα, αυτό οφείλεται επίσης στη δέσμευσή σας. Σήμερα, λοιπόν, δεν θέλω μόνο να σας συγχαρώ, αλλά θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, και όχι μόνο όλους εσάς εδώ στην αίθουσα, αλλά και τους χιλιάδες συνδικαλιστές που εργάζονται καθημερινά για ότι έχετε κάνει», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Παραιτήθηκε η Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά η φον ντερ Λάιεν επισήμανε: «Δεν είναι απλώς μια αγορά, είναι μια κοινωνική οικονομία της αγοράς. Και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Ποτέ δεν είχε ως μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα της αγοράς και την απελευθέρωση της αγοράς. Αντίθετα, η κοινωνική οικονομία της αγοράς λειτουργεί γιατί υπάρχει συνεχής διάλογος μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εργοδοτικών ενώσεων και των κυβερνήσεων. Πρόκειται λοιπόν για ένα μοντέλο που έχει στον πυρήνα του τις γνωστές συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό δεν είναι δεδομένο, θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη».

Η διαφορά της Ευρώπης από άλλες χώρες με «καθαρό καπιταλισμό»

Στηλιτεύοντας πρακτικές σε άλλες χώρες της Δύσης που έχουν «καθαρό καπιταλισμό», όπως τον αποκάλεσε, με μόνο στόχο την «μεγιστοποίηση του κέρδους», η πρόεδρος της Κομισόν τόνισε ότι «στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη. Έχουμε ξεκάθαρη συμφωνία. Είναι απολύτως εντάξει να έχεις κέρδος, αλλά ο καθένας πρέπει να πάρει το δίκαιο μερίδιο του. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι υπάρχουν και άλλα μέρη στον κόσμο όπου είναι το κράτος ή η κυβέρνηση ή, ακόμη χειρότερα, ένα κόμμα που καθορίζει την κύρια οικονομική πορεία. Και αυτό το κόμμα αγωνίζεται για τον απόλυτο έλεγχο των επιχειρήσεων και των ανθρώπων. Και πάλι, είμαστε διαφορετικοί εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, οι κυβερνήσεις θέτουν το νομικό πλαίσιο υπό δημοκρατικό έλεγχο, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι διασφαλίζουν ότι στη συνέχεια αυτοί οι κανόνες προσαρμόζονται και ταιριάζουν στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Η φον ντερ Λάιεν έκανε σαφείς αναφορές και στις σύγχρονες προκλήσεις για την οικονομία και τους εργαζόμενους, σε ένα πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, ξεχωρίζοντας προβλήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εξυπνότερες τεχνολογίες και το δημογραφικό πρόβλημα στις χώρες της Ευρώπης.

Νέες θέσεις εργασίας

Επίσης εστίασε και σε κλάδους όπου αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για νέες θέσεις εργασίας.

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή οικονομία που ήδη δημιουργεί αμέτρητες θέσεις εργασίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών, θα χρειαστεί 800.000 επιπλέον ειδικευμένους εργάτες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ή κοιτάξτε την ηλιακή βιομηχανία. Θα χρειαστεί ένα εκατομμύριο επιπλέον καλές θέσεις εργασίας, ειδικευμένους εργάτες έως το 2030 – πρόκειται για διπλασιασμό των θέσεων εργασίας σε σχέση με τον σημερινό αριθμό».

Αναφέρθηκε επίσης και στην αυτοματοποίηση της παραγωγής:

«Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις ;όπως η αυξανόμενη αυτοματοποίηση, η έλλειψη επαρκών δεξιοτήτων για τα νέα καθήκοντα του αύριο και, φυσικά, οι νέες μορφές εργασίας για τις οποίες οι παλιοί κανόνες απλώς δεν ταιριάζουν. Επομένως, η κοινωνική μας οικονομία της αγοράς πρέπει να συμβαδίζει με αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Εκεί σας χρειαζόμαστε. Σας χρειαζόμαστε γιατί, ως συνδικάτα, γνωρίζετε τις ανησυχίες των εργαζομένων. Γνωρίζετε πού οι κανόνες μας δεν είναι πλέον κατάλληλοι για τον σκοπό και χρειάζονται ενημέρωση. Γνωρίζετε το αποδεδειγμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ισχυρών συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών, και αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης σε περιόδους αλλαγών.

Τέσσερις προτάσεις

Στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν εστίασε σε τέσσερα σημεία που πρέπει η ΕΕ αλλά και τα συνδικάτα να δώσουν ιδιαίτερο βάρος:

Πρώτο η ανεργία των νέων που ανέρχεται σε 14% την ίδια στιγμή που το συνολικό ποσοστό 6% αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην ΕΕ.

Δεύτερο, την προστασία της εργαζόμενης μητέρας καθώς πάρα πολλές γυναίκες αναγκάζονται να φύγουν από την εργασία όταν επιλέγουν να κάνουν παιδί.

Τρίτο, ο περιορισμός της εργασιακής φτώχειας καθώς όπως είπε, όλοι όσοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση θα πρέπει να μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της που η ΕΕ ψήφισε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους κατώτατους μισθούς.

Τέταρτο, η δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος εργασίας για σύντομο χρονικό διάστημα που πρωτοεφαρμόστηκε στην περίοδο της πανδημίας και που έσωσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος