Παρά τη «θολούρα» γύρω από τις ακριβείς συνθήκες, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και διάρκεια εισβολές στα εδάφη της Ρωσίας στους 15 μήνες που πλέον διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Προερχόμενοι από την ουκρανική πλευρά των συνόρων, βόρεια του Χαρκόβου, περισσότεροι από 80 βαριά οπλισμένοι κομάντος επιχείρησαν να καταλάβουν το πρωί της Δευτέρας ρωσικά μεθοριακά χωριά στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία.

Ουκρανία: Eξασφάλισε την απελευθέρωση 106 αιχμαλώτων πολέμου σε ανταλλαγή με την Ρωσία

Η αναταραχή κράτησε συνολικά σχεδόν 36 ώρες -αν και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη.

Την ευθύνη για την εισβολή ανέλαβαν μαχητές, οι οποίοι δηλώνουν Ρώσοι «παρτιζάνοι», μέλη των ομάδων «Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας» και «Σώμα Ρώσων Εθελοντών».

Αμφότερες μάχονται στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

Στόχος, υποστήριξαν, ήταν να «απελευθερώσουν» τα χωριά στην περιοχή του Μπέλγκοροντ «από το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Κάτι, διακήρυξαν, που θέλουν μακροπρόθεσμα να συμβεί σε όλη τη Ρωσία.

Την επίθεση -για την οποία το Κίεβο αρνείται, ως συνήθως, κάθε ευθύνη- κάλυψαν με ενθουσιασμό Ουκρανοί δημοσιογράφοι και influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Επιτέλους, υπάρχει η Λαϊκή Δημοκρατία του Μπέλγκοροντ. Πόσο περιμέναμε αυτή την ημέρα!», ανέφερε σε βίντεο στο κανάλι της στο YouTube η Ουκρανή δημοσιογράφος-blogger Γιάνια Σοκολόβα.

«Λοιπόν, Ρώσοι», λέει ειρωνικά, «σας αρέσει ό,τι συνέβη;».

Όμως ακόμη και αυτό παραμένει επί της ουσίας ασαφές.

Την δε εξουδετέρωση και εκδίωξη των «εισβολέων» από τις ρωσικές δυνάμεις, την Τρίτη, ακολούθησαν ολονύχτιες επιδρομες με drone στο Μπέλγκοροντ.

Πολίτες και στρατιωτικοί bloggers στην Ρωσία δηλώνουν έκπληξη και προβληματισμό για το πώς δεκάδες ένοπλοι κατάφεραν να περάσουν με στρατιωτικά οχήματα τα σύνορα και να εισβάλλουν στη χώρα.

Με δόση υπερβολής, ορισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για «ξέφραγο αμπέλι».

Σοκ και δέος

Κατόπιν «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το επεισόδιο θεωρείται από την Τρίτη λήξαν.

Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 «Ουκρανοί εθνικιστές», τόνισε, ενώ οι υπόλοιποι απωθήθηκαν πίσω στα ουκρανικά εδάφη.

Παρουσιάζοντας πάντως βίντεο από τον τόπο της επίθεσης, το ρωσικό υπουργείο υπογράμμισε ότι οι «εισβολείς» χρησιμοποίησαν στρατιωτικό υλικό αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μεταφοράς Humvee.

Η ίδια η Ρωσία απάντησε με επιθέσεις από ξηράς και αέρος για την εκδίωξή τους.

Οι δηλώσεις του κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, δείχνει πόσο εκτεταμένες ήταν οι μάχες.

Οκτώ χωριά εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Ένας άμαχος σκοτώθηκε κατά την επιδρομή. Μια γυναίκα πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά την απομάκρυνσή της. Εννέα άμαχοι τραυματίστηκαν.

Προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα, σπίτια και δημόσια κτίρια. Ένας παιδικός σταθμός έπιασε φωτιά. Ένας αγωγός φυσικού αερίου στο Γκάιβορον τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Δεν είναι μυστικό για εμάς ότι όλο και περισσότερος εξοπλισμός παραδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ούτε είναι μυστικό ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται εναντίον του στρατού μας», υπογράμμισε.

«Δεν είναι μυστικό ότι η άμεση και έμμεση εμπλοκή των δυτικών χωρών σε αυτή τη σύγκρουση αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Η Δύση και το Κίεβο δηλώνουν άγνοια και αρνούνται κάθε εμπλοκή στην επίθεση στο Μπέλγκοροντ.

«Ως γενική αρχή δεν ενθαρρύνουμε ούτε διευκολύνουμε πλήγματα εντός της Ρωσίας, το έχουμε καταστήσει σαφές», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Όμως όπως έχουμε επίσης πει», προσέθεσε, «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο»…

Νεοναζί στα όπλα

Τόσο η «Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας», όσο και το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» είναι σε στενή συνεργασία με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η μεν «Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας» φέρεται ότι συγκροτήθηκε ως δύναμη τον Μάρτιο του 2022 ως παραστρατιωτική ομάδα λιποτακτών του ρωσικού στρατού και Ρώσων πολιτών που ζουν στην Ουκρανία.

Σήμερα υποστηρίζεται ότι απαρτίζεται από δύο τάγματα. Αποτελεί δε μέλος της Διεθνούς Λεγεώνας: τμήματος των ουκρανικών δυνάμεων που απαρτίζεται από ξένους μαχητές και δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή με αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

To ίδιο δείχνει να ισχύει και με το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», που έχει επικεφαλής τον «WhiteRex».

Πρόκειται για έναν Ρώσο νεοναζί, ονόματι Ντένις Νικίτιν ή Καπούστιν.

Υπέρμαχος της «ανωτερότητας της λευκής φυλής» είχε μετακομίσει στη Γερμανία το 2001.

Έφτασε στην Κολωνία με την οικογένειά του ως «“ειδική περίπτωση”, λόγω της υποτιθέμενης εβραϊκής καταγωγής της», όπως ανέφερε σε παλαιότερη έρευνα το περιοδικό Der Spiegel.

«Ύψους 1,88 μέτρων, βάρους 106 κιλών, μια μηχανή μάχης» περιέγραφε τον Ντένις το γερμανικό περιοδικό, αφήνοντας τότε υπόνοιες για πιθανές «επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες».

Όμως αυτό που είναι σαφές είναι οι στενές σχέσεις που απέκτησε ο «WhiteRex» με το νεοναζιστικό «Τάγμα Αζόφ», ίσως και πριν μετακομίσει στην Ουκρανία.

Ενεργός στη γερμανική και ανατολικο-ευρωπαϊκή νεοναζιστική σκηνή, εν μέρει ως χούλιγκαν και ως γνωστή φυσιογνωμία στις πολεμικές τέχνες, ο Ντένις εκδιώχθηκε από τη Γερμανία το 2019 και του επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στον χώρο Σένγκεν.

Μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο στο γερμανικό δίκτυο RND, ο νυν υπαρχηγός του στο «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» ανέφερε ότι η παραστρατιωτική ομάδα τους αναγνωρίζεται επίσημα από τον ουκρανικό στρατό.

«Οι εντολές μας προέρχονται από το υπουργείο Άμυνας (στο Κίεβο)», δήλωσε υπό το ψευδώνυμο Αλεξάντερ Φορτούνα.

«Στο έδαφος της Ουκρανίας ακολουθούμε τις εντολές του υπουργείου Άμυνας», διευκρίνισε, «και πίσω από τα σύνορα τις εντολές του διοικητή μας».

«Άρωμα» ουκρανικής αντεπίθεσης;

Αν και μοναδική έως τώρα ως προς το εύρος της, η εισβολή στο Μπέλγκοροντ δεν είναι η πρώτη επίθεση σαμποτέρ επί του ρωσικού εδάφους.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί επιθέσεις δολιοφθοράς σε ρωσικά τρένα, που μεταφέρουν προμήθειες στα μέτωπα του πολέμου.

Μέλη του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών» υποστηρίζουν επίσης ότι έχουν ήδη εισβάλλει δύο φορές από τον Μάρτιο στη ρωσική συνοριακή περιοχή του Μπριάνσκ.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ κατηγορούν την ομάδα ότι δρα για λογαριασμό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και ότι η μίνι εισβολή ήταν ένας αντιπερισπασμός για την ήττα στο Μπαχμούτ.

Ορισμένοι, όπως ο βετεράνος του ρωσικού στρατού Ιγκόρ Γκίρκιν, προειδοποιούν αντίθετα ότι αυτού του είδους οι διασυνοριακές επιθέσεις αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της πολυαναμενόμενης -αλλά μονίμως καθυστερούμενης- ουκρανικής αντεπίθεσης.

Πιθανόν και ως αντιπερισπασμός, εν αναμονή της έναρξης της.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχει προκαλέσει «σημαντικό πληροφοριακό σοκ» στη Ρωσία.

Το «αφεντικό» της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, βρήκε ακόμη μια αφορμή για να επιτεθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατηγορώντας το ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας.

Στον απόηχο πάντως της προειδοποίησης του ρωσικού υπουργείου ότι η απάντηση σε τυχόν νέες διασυνοριακές επιθέσεις θα είναι άμεση και «σκληρή», το Κρεμλίνο επέλεξε καθησυχαστικούς τόνους.

Ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιδρομή του Μπέλγκοροντ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το θέμα, διευκρίνισε, θα συζητηθεί κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου, στις 26 Μαΐου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα