
Τη θέση της Γερμανίας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με «διζωνική ομοσπονδία και εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους», στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, κ. Σολτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο υποδέχθηκε στο Βερολίνο, είπε ότι «θα επιθυμούσα το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική».
Κυπριακό: Τι ζητά η Λευκωσία, τι προσφέρει το Βερολίνο
«Αυτό ωστόσο», είπε «απαιτεί πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές».
«Συζητήσαμε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο και εάν αυτό είναι επιθυμητό είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Επιθυμία της Γερμανίας, είπε ο Γερμανός καγκελάριος, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ανέφερε ότι τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στο μέλλον σε θέματα που περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αμυντική συνεργασία.
Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά θέματα, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την ΕΕ», τόνισε.
«Θεωρώ ότι η Γερμανία ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει και ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Γερμανία για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεταναστευτικού λέγοντας ότι η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.
Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας βούληση για ενίσχυσή τους, το μεταναστευτικό, το θέμα της ενέργειας, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πηγή: in.gr


Latest News

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων

Κοινά διόδια για Ελλάδα και Σερβία
Ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων χωρίς στάσεις και ουρές – Πώς η Σερβία ενοποιεί τα συστήματά της με Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και άμεσα με την Ελλάδα
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική