«Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε άμεσα είναι να παραφορτώσουμε τη βάρκα προσθέτοντας διαρκώς νέους στόχους, για τον περιορισμό εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα και των εκπομπών οξειδίων του αζώτου παραδείγματος χάρη ή για την υιοθέτηση νέων κανόνων που συνδέονται με το νόμο περί γεωργικών καλλιεργειών στο ύπαιθρο ή επίσης νέων κανόνων για τη βιοποικιλότητα», δήλωσε μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρo.

O φιλελεύθερος φλαμανδός πολιτικός με τις δηλώσεις του συντάσσεται με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στις 11 Μαΐου είχε απευθύνει έκκληση για να γίνει μια «ρυθμιστική παύση στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει κάνει ήδη «περισσότερα από τους γείτονές της για το περιβάλλον» και πλέον «έχει ανάγκη από μια σταθερότητα».

Περιβάλλον: Η Γαλλία προετοιμάζεται για «κλιματικό σοκ»

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου της ΕΕ για το κλίμα έχει εγκριθεί (μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα, τερματισμός των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης κ.λπ.), οι διαπραγματεύσεις για κάποια κομβικά κείμενα της ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» συνεχίζονται με δυσκολία λόγω πολλών αντιδράσεων από κυβερνήσεις και επαγγελματικούς κλάδους, που επηρεάζονται κατά τρόπο ανατρεπτικό από την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Οι διαπραγματεύσεις παραδείγματος χάρη για τη βιοποικιλότητα, για τα φυτοφάρμακα ή για τις εκπομπές ρύπων από τα αγροκτήματα καρκινοβατούν λόγω των ισχυρών αντιδράσεων.

Το κουμπί της «παύσης»

«Σας ζητώ να πατήσουμε το κουμπί παύσης, αλλά όχι όσον αφορά τον άνθρακα. Για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να διατηρήσουμε πλήρως τις φιλοδοξίες μας και ακέραιους τους στόχους μας. Όμως άλλα θέματα θα πρέπει να τα επανεξετάσουμε. Να δούμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του Βελγίου πρόσθεσε ότι φοβάται πως «η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν θα μπορεί πλέον να διαχειριστεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ισχύ τόσων πολλών περιβαλλοντικών κανόνων». Το αποτέλεσμα θα είναι, κατά τον Ντε Κρο, «να δυσκολευθούμε εν τέλει να πετύχουμε τους στόχους μας και για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, διότι η βιομηχανία είναι αυτή που θα πρέπει να εφαρμόσει τις νέες νόρμες».

Συγκλονισμένοι οι οικολόγοι

Ο βέλγος πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι «να χαθεί η δυναμική που υπάρχει επί του παρόντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και τόνισε ότι ανησυχεί για το «γενικευμένο σκεπτικισμό που κλιμακώνεται».

«Οι δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντε Κρο είναι συγκλονιστικές. Δεν έχω άλλη λέξη για να τις περιγράψω. Η διάβρωση της βιοποικιλότητας είναι εξίσου ανησυχητική όσο και η κλιματική αλλαγή», έγραψε στο Twitter ο Ζαν-Μαρκ Νολέ, συμπρόεδρος του κόμματος Écolo που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Φιλελεύθεροι του Ντε Κρο.

«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν κατοικήσιμο πλανήτη, αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας, δεν τίθεται θέμα να πατάμε το κουμπί της παύσης», πρόσθεσε ο γαλλόφωνος πολιτικός.

«Μορατόριουμ» προτείνει και το ΕΛΚ

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που συγκροτεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ζητήσει να γίνει ένα νομοθετικό «μορατόριουμ» στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη χρήση φυτοφαρμάκων και εν γένει με την «αποκατάσταση της φύσης», ανησυχώντας για τον «πολύ βαρύ αντίκτυπο» που θα μπορούσε να έχει η αυστηροποίηση της νομοθεσίας στους Ευρωπαίους αγρότες.

Το ΕΛΚ φοβάται ότι οι υπερβολικές απαγορεύσεις μπορούν να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ και αντί για προστατευτικές να μετατραπούν σε απειλητικές για την ασφάλεια των τροφίμων. Την Τρίτη η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε εναντίον ενός από αυτά τα βασικά κείμενα της «Πράσινης Συμφωνίας», το οποίο επιβάλλει στα κράτη-μέλη στόχους για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε χερσαίες και θαλάσσιες ζώνες που έχουν υποστεί ζημιά από τη ρύπανση ή την εντατική εκμετάλλευση.

Δεν αμφισβητείται το Euro 7

Αδιαπραγμάτευτη εμφανίζεται η ΕΕ σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τόσο από τα αυτοκίνητα όσο και από τη βιομηχανία. Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα έπειτα από την κατηγορηματική επιμονή του αρμόδιου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, από την 1η Ιουλίου 2025 θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός εκπομπής καυσαερίων Euro 7 στα ΙΧ και τα μικρά φορτηγά και από την 1η Ιουλίου 2027 στα μεγάλα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα πούλμαν. Και από το 2035, ως γνωστόν, θα απαγορευτεί η πώληση «ελαφρών οχημάτων» που θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα έστω και ελάχιστη ποσότητα άνθρακα.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) έχει προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή των πολύ αυστηρών αντιρρυπαντικών προδιαγραφών των κινητήρων Euro 7 θα αυξήσει τις μέσες τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων και βαν με κινητήρες εσωτερικής καύσης κατά 2.000 ευρώ. Οι τιμές των φορτηγών και λεωφορείων υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 12.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα