Στα 2,8 τρισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι επενδύσεις στην ενέργεια το 2023, εκ των οποίων περισσότερα από 1,7 τρισ. δολάρια θα αφορούν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως ηλεκτροκίνηση, ΑΠΕ και αποθήκευση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ορυκτά καύσιμα: Η αφρικανική Standard Bank θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα εξόρυξης
Και, ενώ το ύψος των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση είναι αισιόδοξο για την επιτυχία του παγκόσμιου στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ίδια στιγμή προκαλεί προβληματισμό η πρόβλεψη του IEA ότι ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εξακολουθούν να προσελκύουν επενδύσεις πάνω από 1 τρισ. δολάρια φέτος.
«Οι σημερινές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται στο Σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050», αναφέρεται στην έκθεση του ΙΕΑ σε σχέση με τις παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια το 2023.
«Η παρέκκλιση για τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τις απαιτήσεις του σεναρίου μηδενικών εκπομπών για το 2030», τονίζεται.
Όσον αφορά την καταλυτική επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον, το CNBC, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον ο ΟΗΕ, από τον 19ο αιώνα, «η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν η πρωταρχική αιτία για την κλιματική αλλαγή, και κυρίως η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Την ίδια στιγμή, η έκθεση του ΙΕΑ λαμβάνει υπόψη τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία θέτει ως στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, με προτιμώμενο στόχο τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Προβληματισμός
Τα τελευταία χρόνια, προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν εκφράσει χωρίς περιστροφές την αρνητική τους θέση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Γκουτέρες επέκρινε τη νέα χρηματοδότηση για την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων. Τη χαρακτήρισε «παραληρηματική» και ζήτησε τον τερματισμό της χρηματοδότησης για ορυκτά καύσιμα.
Παρόλα αυτά, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να αναπτύσσει έργα σε όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικά, μόλις τον Οκτώβριο του 2022, ο επικεφαλής της BP Bernard Looney είπε ότι η στρατηγική της εταιρείας του επικεντρώθηκε στην επένδυση σε υδρογονάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα έβαλε χρήματα στη σχεδιαζόμενη ενεργειακή μετάβαση.
Τα αισιόδοξα νέα
Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, ο επικεφαλής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ έδωσε και μια αισιόδοξη νότα για τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν βραχυπρόθεσμα.
«Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα — πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται», είπε σε δήλωσή του που συνόδευσε τη δημοσίευση της έκθεσης.
«Αυτό είναι σαφές στις επενδυτικές τάσεις, όπου οι καθαρές τεχνολογίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα».
«Για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα σε καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε ο Μπιρόλ, εξηγώντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη πως η αναλογία ήταν ένα προς ένα μόλις πριν από πέντε χρόνια.
«Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει το ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά», σημειώνει.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων