Από σημαντικούς σταθμούς πρόκειται να περάσει η ελληνική οικονομία έως τα τέλη Ιουνίου παρά την παύση που έχει «πατηθεί» στο κυβερνητικό έργο λόγω των δεύτερων εκλογών.
Τα ορόσημα έως την 25η Ιουνίου «τρέχουν» και μπορούν να φέρουν εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης αλλά και στα δημοσιονομικά περιθώρια καθορίζοντας την οικονομική πολιτική της επομένης των εκλογών.
Οι αγορές πάντως προεξοφλούν συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, με σταθερή κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών αλλά και στις εκθέσεις ξένων οίκων.
Ελληνική οικονομία: Δύο «μαξιλάρια» και ένας «κόφτης» – Οι παροχές
Ερχονται ανακοινώσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, την πιθανή αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης, τον προϋπολογισμό και τον πληθωρισμό. Ολα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τις συζητήσεις που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ενεργοποιηθούν από το 2024.
7 Ιουνίου. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και εκεί θα φανεί πού θα κάτσει η μπίλια για τη φετινή ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι ο ρυθμός υψηλότερος σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3%.
9 Ιουνίου. Δεν αναμένεται κάποια έκπληξη ως προς την αξιολόγηση της Ελλάδας από την έκθεση που έχει προγραμματίσει η Fitch. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η χώρα δεν προβλέπεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Υστερα από δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας από το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους.
9 Ιουνίου. Ανακοινώνονται τα νέα στοιχεία για την ακρίβεια στην Ελλάδα, καθώς παρά τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη στο 4%. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο και από 7% τον Ιανουάριο. Οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων είναι πάνω από 11,4% ασκώντας πίεση στα εισοδήματα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθοδικά θα κινηθεί και ο πληθωρισμός, ο οποίος από το 4,5% φέτος θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024 και στο 2% το 2025 και το 2026.
Τέλη Ιουνίου. Αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων κατά το πρώτο μισό του έτους. Τα σημάδια είναι θετικά, ενώ ο Απρίλιος έκλεισε με υπερεισπράξεις 1,63 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τον Μάιο δείχνουν ότι ο τουρισμός θα ανεβάσει τα έσοδα σε επίπεδα άνω του στόχου, δηλαδή άντληση 4,7 δισ. ευρώ. Για το πρώτο εξάμηνο αναμένονται εισπράξεις 25,06 δισ. ευρώ και για το δεύτερο 32,36 δισ. ευρώ.
ΈΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ