
Σε 23.185 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.901 εκατ. ευρώ ή 14,3% έναντι του στόχου εμφανίζονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του 2023, κυρίως χάρη στην εκτόξευση των φορολογικών εσόδων που ανήλθαν σε 17,8 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,44 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 789 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.829 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 3.316 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.443 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 799 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21.057 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.511 εκατ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως: (α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου, (β) στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και (γ) στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23.185 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.901 εκατ. ευρώ ή 14,3% έναντι του στόχου.
Οι κατηγορίες
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των μείζονων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:
I. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 17.803 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.567 εκατ. ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:
- Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 7.574 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 481 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2.032 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 80 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 42 εκατ. ευρώ.
- Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4.991 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 473 εκατ. ευρώ.
II. Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο.
III. Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 3.959 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 811 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, κυρίως λόγω της είσπραξης ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, όπως προαναφέρθηκε. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 3.959 εκατ. ευρώ, ποσό 1.504 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 159 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
IV. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 284 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.
V. Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 1.120 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Εξ αυτών, ποσό 252 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 182 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.


Latest News

Μητσοτάκης: Η Moody’s αναγνώρισε την πρόοδο των τελευταίων ετών – Στα 10,54 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες οφειλές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το University of York ενδιαφέρεται για τη δημιουργία παραρτήματος στη χώρα

Επενδυτικά σχέδια 2 εκατ. ευρώ για τους παραμεθόριους νομούς - Τα νέα αναπτυξιακά μέτρα
Δεν υπάρχει καλύτερος «φράχτης» για την προστασία των συνόρων μας από την εγκατάσταση βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος

Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ από 650 ευρώ το 2019

Η Ευρώπη γνωρίζει τον... οβελία και ανεβάζει τις τιμές
Πόσο θα πληρώσουμε το αρνί το Πάσχα - Τι θα καθορίσει τις τιμές

Ποιες αλλαγές έρχονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό - Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια
Δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψιν ο αλγόριθμος

Τι αλλάζει από σήμερα στα επιδόματα - Πώς θα καταβάλλονται
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τα επιδόματα

Χατζηδάκης: Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα και 0,2% το δημοσιονομικό πλεόνασμα
Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής από τον νέο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη

Αρίστος Δοξιάδης: «Εγώ είμαι ο πρωτάρης της κυβέρνησης»
«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό έργο να συνεχίσουμε» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

eGov-KYB: Στοιχεία επιχειρήσεων με ένα κλικ
Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της εξοικονόμησης χρόνου.

Ο «χάρτης» των πληρωμών - Πότε θα καταβληθούν επιδόματα και συντάξεις
Αναλυτικά οι πληρωμές και οι δικαιούχοι