
Σκούρα φαίνεται να τα βρίσκουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Meta τα οποία «εκπαιδεύονται» με τη Βίβλο ώστε να αναγνωρίζουν και να παράγουν ομιλία για περισσότερες από 1.000 γλώσσες.
Η εταιρεία κυκλοφορεί τα νέα της μοντέλα γλώσσας μέσω της υπηρεσίας GitHub, έτσι ώστε οι προγραμματιστές που εργάζονται σε διαφορετικές γλώσσες να μπορούν να δημιουργήσουν νέες, πιο ποικίλες εφαρμογές ομιλίας.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Κινέζος νομπελίστας έγραψε την ομιλία του με τη βοήθεια του ChatGPT
Τα νέα μοντέλα εκπαιδεύτηκαν σε δύο σύνολα δεδομένων: ένα που περιέχει ηχογραφήσεις της Καινής Διαθήκης σε 1.107 γλώσσες και ένα άλλο που περιέχει ηχογραφήσεις -χωρίς κατηγοριοποίηση- της Καινής Διαθήκης σε 3.809 γλώσσες.
Στην συνέχεια, η ομάδα επεξεργάστηκε τον ήχο ομιλίας και τα δεδομένα κειμένου για να βελτιώσει την ποιότητά του προτού εκτελέσει έναν αλγόριθμο σχεδιασμένο να ευθυγραμμίζει τις ηχογραφήσεις με το συνοδευτικό κείμενο. Η διαδικασία επανελήφθη με έναν δεύτερο αλγόριθμο εκπαιδευμένο στα πρόσφατα ευθυγραμμισμένα δεδομένα. Με αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές μπόρεσαν να διδάξουν τον αλγόριθμο να μαθαίνει μια νέα γλώσσα πιο εύκολα, ακόμη και χωρίς το συνοδευτικό κείμενο.
Η εταιρεία ελπίζει τώρα ότι αυτοί οι αλγόριθμοι θα βοηθήσουν στη διατήρηση γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
7.000 γλώσσες περιμένουν
Οι ερευνητές ισχυρίζονται τώρα ότι τα μοντέλα τους μπορούν να συνομιλούν σε περισσότερες από 1.000 γλώσσες, αλλά αναγνωρίζουν περισσότερες από 4.000.
Ωστόσο, υπάρχουν 7.000 γλώσσες παγκοσμίως τις οποίες δεν «καλύπτει» όλρε το εργαλείο της Meta. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτού του είδους τα μοντέλα τείνουν να απαιτούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων εκπαίδευσης με κατηγοριοποίηση, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο για έναν μικρό αριθμό γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών, Ισπανικών και Κινέζων.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό που έμαθε αυτό το μοντέλο για να κατασκευάσουμε γρήγορα συστήματα ομιλίας με πολύ, πολύ λίγα δεδομένα», δήλωσε ο Michael Auli, ερευνητής στη Meta που εργάστηκε στο έργο. «Για τα αγγλικά, έχουμε πολλά καλά σύνολα δεδομένων και τα έχουμε για μερικές ακόμη γλώσσες, αλλά απλώς δεν τα έχουμε για γλώσσες που ομιλούνται, ας πούμε, από 1.000 άτομα».
Επιπλέον, σε σύγκριση με μοντέλα από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του OpenAI Whisper, η έκδοση του Meta είχε το μισό ποσοστό σφαλμάτων, παρόλο που κάλυπτε 11 φορές περισσότερες γλώσσες.
Το πρόβλημα με τη Βίβλο
Ωστόσο, η ομάδα προειδοποιεί ότι το μοντέλο εξακολουθεί να κινδυνεύει να μεταγράψει λάθος ορισμένες λέξεις ή φράσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακριβείς ή δυνητικά προσβλητικές ετικέτες.
Αναγνωρίζουν επίσης ότι τα μοντέλα αναγνώρισης ομιλίας τους απέδωσαν περισσότερες μεροληπτικές λέξεις από άλλα μοντέλα, αν και μόνο 0,7% περισσότερες.
Αν και το εύρος της έρευνας είναι εντυπωσιακό, η χρήση θρησκευτικών κειμένων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη, λέει ο Chris Emezue, ερευνητής στο Masakhane, έναν οργανισμό που εργάζεται στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας για αφρικανικές γλώσσες, ο οποίος δεν συμμετείχε στο πρότζεκτ της Meta. «Η Βίβλος έχει πολλές μεροληψίες και παραποιήσεις», λέει.
Με πληροφορίες από MIT Technology Review
Πηγή: in.gr


Latest News

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών