Για την καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας συζήτησαν με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, o Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), και ο Ορέστης Ομράν, Partner DLA Piper και Επικεφαλής της Ε.ΕΝ.Ε International.
Όπως είπε ο Παύλος Ευθυμίου, η Ένωση συμμετέχει στην έκθεση με 8 επιχειρήσεις-μέλη, ενώ διατηρεί έναν αριθμό 220 μελών. Στόχος της ΕΕΝΕ παραμένει η εξωστρέφεια, «να κατακτήσουμε μεγάλες διεθνείς αγορές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ομράν από την πλευρά του είπε ότι σαν χώρα έχουμε μακρά εξαγωγική παράδοση ενώ αυξάνονται οι δυνατότητες εξωστρέφειας και λόγω της τεχνολογίας και της εξέλιξής της.
Συμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΝΕ, ορισμένοι τομείς έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους σε επίπεδο χρήσης των νέων τεχνολογιών ενώ όπως παρατήρησε «γενικά η επιχειρηματικότητα ακολούθησε το κράτος στην ψηφιοποίηση λόγω Covid». Επισήμανε επιπλέον ότι η διασύνδεση επιχειρήσεων με την καινοτομία και την τεχνολογία θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. «Στόχος είναι η οριζόντια διασύνδεση και η εξωστρέφεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ορέστης Ομράν επισήμανε την πολυδιάσπαση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμους, δηλαδή την ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι συλλογικά θα πρέπει να εκφραστούν ανάγκες και απαιτήσεις ώστε να υπάρξουν κίνητρα από το κράτος.
Ο Παύλος Ευθυμίου είπε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για να σκεφτούμε «πράσινα και βιώσιμα», ενώ σχετικά με το είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεννόηση για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας ενώ έδωσε έμφαση στην προαγωγή του ESG.
Από την δική του πλευρά ο κ. Ομράν είπε ότι απαιτείται ρύθμιση και εποπτεία της ρύθμισης στο κομμάτι του ESG και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Βρετανίας που για την ίδρυση μίας επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με τους κανόνες ESG. Τέλος, σημείωσε ότι αλλάζει σταδιακά και το οικογενειακό ύφος εταιρικής διακυβέρνησης και στην Ελλάδα.