Για τις προκλήσεις της ψηφιακής τέχνης μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο η διευθύντρια & head curator του MoMUS, Θούλη Μισηρλόγλου, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας Beyond 2023.
To MoMUS (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) είναι στην ουσία μία «ομπρέλα» φορέων, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα.
Beyond 2023: Η τεχνολογία σύμμαχος της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας
Σύμφωνα με την κ. Μισηρλόγλου το τέλος της πανδημίας σήμανε επιστροφή του κόσμου και στα μουσεία. «Πλέον ο κόσμος αναζητά την φυσική επαφή με το αντικείμενο», είπε.
Για τον ρόλο της τεχνολογίας σε σχέση με τα μουσεία, η διευθύντρια του MoMUS είπε ότι «είναι σπουδαίος όσο είναι παντού», ενώ σημείωσε την παρουσίαση του αποτελέσματος της συνεργασίας του MoMUS με τη Cisco που ήταν ένα σύστημα για την ανάλυση της κίνησης των επισκεπτών.
«Η τεχνολογία μετράει δεδομένα και εμείς καλούμαστε βάσει της ανάλυσης που γίνεται να μπορούμε να καθορίσουμε την μορφή των εκθέσεων αλλά και τα έργα τα ίδια», είπε η κ. Μισηρλόγλου.
«Μαθαίνουμε τι είναι τελικά δημοφιλές και ορίζουμε ακόμη και την χωροταξία των εκθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ρόλο ακόμα και μέσα σε έργα εκθέσεων του MoMUS.
Η κ. Μισηρλόγλου σημείωσε ότι στόχος του μουσείου είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και η ποιοτική εξέλιξή του. Σε ερώτημα για τους πόρους, είπε ότι απλά «δεν υπάρχουν, χρεαζόμαστε πόρους» ενώ σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολύ «ριγμένη» σε επίπεδο πόρων σε σχέση με την Αθήνα, τόσο από ιδιώτες όσο και από το Δημόσιο.
Τέλος, σε ερώτημα για το κριτήριο επιλογής των έργων είπε ότι «τα κριτήρια καθορίζονται από τους στόχους της καλλιτεχνικής διεύθυνσης» ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το κριτήριο για το MoMUS έχει να κάνει με την κοινωνική αλλαγή, δηλαδή ένα ισχυρό αποτύπωμα στην εμπειρία του επισκέπτη.