Δεν κερδίζονται όλες οι μάχες δύσκολα. Η Ουκρανία μπορεί να τα έχει βρει σκούρα με τους Ρώσους εισβολείς, κατάφερε όμως να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιοποίησης της με την εφαρμογή Diia σε χρόνο ρεκόρ.
Τι όμως είναι ακριβώς η Diia; Μια βραβευμένη εφαρμογή που επιτρέπει στους Ουκρανούς να αναφέρουν τους Ρώσους στρατιώτες που εντοπίζουν στις γειτονιές τους, αλλά και να ανεβάζουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους ή να διεκδικούν δωρεάν εισιτήριο φοιτητικού λεωφορείου.
Τώρα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχάιλο Φέντοροβ, αποκαλύπτει την ιστορία των 25 προγραμματιστών, που είχαν βάλει σκοπό τους να μετατρέψουν την Ουκρανία σε μια από τις πιο προηγμένες ψηφιακά κοινωνίες του κόσμου και κράτησαν τη χώρα σε λειτουργία σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Όπως εξήγησε ο 32χρονος Φέντοροβ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλα ξεκίνησαν με βάση το σκεπτικό μιας νεοσύστατης εταιρείας που θα ήθελε να δημιουργήσει μια εφαρμογή εύκολη στη χρήση όσο το WhatsApp ή η Booking.com. Σήμερα, η ίδια ομάδα εργάζεται για να το καταστήσει ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που μπορεί να η Ουκρανία να το δώσει σε άλλες χώρες για να δημιουργήσουν μια ψηφιακή δημόσια υποδομή, γράφει ο Guardian.
The Ukrainian app Diia that allows citizens to pay taxes, report enemy troops or renew their passport and 117 other things from their phone. Mykhailo Federov the deputy prime minister told how they approached the app like a “start up” but without the profit motive pic.twitter.com/tRwmt71dl3
— Lisa O’Carroll (@lisaocarroll) May 25, 2023
Η «δράση» της Ουκρανίας
Μέσα σε οκτώ ώρες από την κυκλοφορία του, τον Σεπτέμβριο του 2019, η εφαρμογή, που πήρε το όνομα «Diia», το οποίο στα ουκρανικά σημαίνει «δράση», είχε 2 εκατομμύρια χρήστες. Οι υπηρεσίες της σε καιρό ειρήνης περιλαμβάνουν επίσημες εργασίες, όπως οι καταγραφές γεννήσεων ή γάμων και ανανέωση διαβατηρίων, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας, η χρήση της εφαρμογής εκτοξεύτηκε καθώς «επιστρατεύτηκε» να βοηθήσει τον πόλεμο.
«Μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών σκεφτήκαμε: τι χρειάζονταν οι πολίτες της Ουκρανίας; Χρειάζονταν χρήματα, προστασία, αποζημιώσεις όταν οι ρουκέτες έπλητταν τα σπίτια τους», είπε ο Φέντεροφ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα για παράδειγμα, η εφαρμογή επιτρέπει στα θύματα των ρωσικών βομβαρδισμών να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν χρήματα για την επισκευή των κατεστραμμένων κτιρίων και για να μπορούν να ακούν ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος.
Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ενός ψηφιακού «εγγράφου εκκένωσης», στο οποίο μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει όλες τις προσωπικές του πληροφορίες, ώστε να «επιταχύνει την ταυτοποίηση στα σημεία ελέγχου». Επιπλέον περιλαμβάνει «e-aid» οικονομική στήριξη για μικρές επιχειρήσεις «για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία», στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζονται από το κράτος για στρατιωτικούς και εργαζομένους στον κρατικό μηχανισμό και «e-enemi», ένα chatbot στο οποίο μπορεί να αναφέρεται η τοποθεσία των ρωσικών στρατευμάτων.
Η εφαρμογή είναι πλέον εγκατεστημένη σε 19 εκατομμύρια συσκευές, το 70% όλων των smartphone, και έχει γίνει πρότυπο για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να ψηφιοποιήσουν υπηρεσίες.
Πηγή: in.gr
Latest News
Η Ρωσία θα εγκαταλείψει το μορατόριουμ ανάπτυξης πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς
«Αξιολογούμε την κατάσταση στη βάση μιας ανάλυσης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε ο Λαβρόφ.
Πέθανε ο κορυφαίος καρδιολόγος και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Μουλόπουλος
Το ΕΚΠΑ τιμά τη μνήμη του πρώην Πρύτανη και επίτιμου καθηγητή Σπυρίδωνα Μουλόπουλου
Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας – Ισραήλ με φόντο τη Συρία
Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ προκαλούν ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα με έναυσμα τα γεγονότα στη Συρία