
Με στόχο των περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων από τις εισπρακτικές εταιρείες προς τους οφειλέτες, δημοσιεύθηκαν οι νέες προβλέψεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Τηλέφωνο από την ΑΑΔΕ σε όσους ξεχνούν και εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
Βάσει των νέων διατάξεων, οι εταιρείες θα πρέπει να καλούν τον οφειλέτη μία φορά κάθε δεύτερη ημέρα ενώ παράλληλα η επικοινωνία στον χώρο εργασίας του οφειλέτη θα πραγματοποιείται μόνο και εφόσον ο ίδιος έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό ως μοναδικό αριθμό επικοινωνίας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία θα πρέπει να γίνει αφού έχουν παρέλθει δέκα ημέρες από τη στιγμή που η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, μόνο στις εργάσιμες ημέρες και μεταξύ του ωραρίου 09:00 – 20:00.
«Οι εισπρακτικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δεδομένα των οφειλετών για τους σκοπούς, για τους οποίους διαβιβάσθηκαν από τον δανειστή, καθώς και για την υπεράσπιση δικαιώματος τους ενώπιον των δικαστηρίων ή άλλης δημόσιας αρχής. Απαγορεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις στις εταιρείες, η διαβίβαση των στοιχείων σε τρίτους, με ή χωρίς αντάλλαγμα, καθώς και η χρήση τους για άλλους σκοπούς», αναφέρεται στην τροπολογία.
Οι ρυθμίσεις του Κώδικα
Άρθρο 144
Οριοθέτηση επικοινωνίας δικηγόρου με τους οφειλέτες των εντολέων τους – Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3758/2009
Στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3758/2009 (Α’ 68) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
α) το πρώτο και το τελευταίο εδάφιο τροποποιούνται ως προς τις παραπεμπόμενες διατάξεις, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η παρ. 4 του άρθρου 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσης απαιτείται η από τον δανειστή προς τον οφειλέτη επιβεβαίωση των οφειλών με κάθε διαθέσιμο τρόπο και η ταυτοποίηση του οφειλέτη, καθώς και η ενημέρωσή του για τη διαβίβαση των δεδομένων του στην Εταιρεία συμφώνως και προς τον Κανονισμό (ΕΕ) 216/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).
Η επικοινωνία με τον οφειλέτη πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της παραγράφου 1, εντός εύλογου χρόνου και με συχνότητα οχλήσεων όχι πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα.
Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για την επικοινωνία δικηγόρου με τον οφειλέτη του εντολέα του.
Η τηλεφωνική επικοινωνία στον χώρο εργασίας του οφειλέτη γίνεται μόνο εφόσον ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει δηλωθεί ως μοναδικός αριθμός επικοινωνίας από τον τελευταίο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία από την Εταιρεία για την ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη απαίτηση επιτρέπεται να πραγματοποιείται μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη, από τις 9:00 έως 20:00 και μόνο τις εργάσιμες ημέρες.
Οι δανειστές παρέχουν στις Εταιρείες μόνο τα αναγκαία για την επικοινωνία στοιχεία των οφειλετών. Οι Εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα των οφειλετών για τους σκοπούς, για τους οποίους διαβιβάσθηκαν τα δεδομένα από τον δανειστή σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, καθώς και για την υπεράσπιση δικαιώματος τους ενώπιον των δικαστηρίων ή άλλης δημόσιας αρχής.
Απαγορεύεται στις Εταιρείες η διαβίβαση των στοιχείων σε τρίτους, με ή χωρίς αντάλλαγμα, καθώς και η χρήση τους για άλλους σκοπούς.
Ως τρίτοι, κατά την έννοια του παρόντος νόμου, θεωρούνται και οι θυγατρικές εταιρείες των Εταιρειών. Πρόσβαση στα δεδομένα έχουν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου, άλλες δημόσιες αρχές και οι δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της άσκησης των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων τους.
Οι διατάξεις του νόμου 4624/2019 για το απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας εφαρμόζονται αναλόγως στα αρχεία που περιέχουν δεδομένα οφειλετών, που είναι νομικά πρόσωπα».


Latest News

Στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου ο ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία - Θα επισκεφθεί τη Metlen στη Βοιωτία
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη βιομηχανική στρατηγική θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο

Γιατί ο μπακαλιάρος δεν είναι πλέον «το κρέας του φτωχού»
Ο μπακαλιάρος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική γαστρονομία και κουλτούρα

Αυτές είναι οι περιοχές που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2025
Οι απαλλαγές ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνονται σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία προωθείται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται τεχνολογικά - Τι υπέγραψαν Δένδιας και Θεοδωρικάκος για το πρόγραμμα «Θώραξ»
Η σύμβαση για το πρόγραμμα «Θώραξ», που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης με 48.950.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση» - Τι συστήνει για χρέος
«Να κάνει η Ευρώπη ως σύνολο ένα τολμηρό βήμα προς τη συμφωνία έκδοσης κοινού χρέους», επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την αύξηση των αμυντικών δαπανών

Ακόμα πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος 4% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Φεβρουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Ποια υλικά πυροδοτούν τη νέα άνοδο τιμών στην οικοδομή

Με το δεξί ο τουρισμός το 2025 - Αυξήθηκαν κατά 7,5% τα έσοδα και κατά 11,4% οι αφίξεις
Τον Ιανουάριο του 2025, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 784,3 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,0 δισεκ. ευρώ

Αλμυρή η τιμή του μπακαλιάρου - Τι πρέπει να προσέξετε
Η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή τη Δευτέρα μέχρι αργά το μεσημέρι.

Τι ακολουθεί μετά την Moody's - Οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας
Οι επόμενες δύο σημαντικές αξιολογήσεις και η κατάσταση για την ελληνική οικονομία - Στις 18 Απριλίου το πρώτο crash test από τον S&P

Εβδομάδα καταβολής συντάξεων - Ποιοι πάνε σήμερα ταμείο
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία