Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό 10% και να είναι χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%. Μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι αγρότες έχουν μάθει να ζουν με το απρόοπτο. Κάτι τα καιρικά φαινόμενα, που στην εποχή της κλιματικής αλλαγής κάνουν εξαιρετικά απρόβλεπτη την ομαλή συγκομιδή της σοδειάς τους. Κάτι τα πάνω κάτω των αγορών, που κάνουν αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων τους. Με όλα αυτά και πολλά δεδομένα, στις πολιτικές τους επιλογές είναι πολύ πιο συντηρητικοί. Αναζητούν στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, μια σχετική ασφάλεια. Και πιθανότατα ένιωσαν ότι με μια κυβέρνηση ΝΔ μπορούν να το βρουν. Η αλήθεια είναι ότι βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση η καλή πορεία των τιμών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο και το βαμβάκι, από τα οποία εξαρτάται το εισόδημα σημαντικών περιοχών της χώρας.
Η εκλογική τους ωστόσο εικόνα ή καλή πορεία κάποιων προϊόντων δεν σημαίνει ότι η εικόνα είναι το ίδιο καλή σε όλο τον πρωτογενή τομέα. Η κτηνοτροφία για παράδειγμα είναι σαφές ότι εμφανίζεται «βαθιά άρρωστη». Η αποεπένδυση που παρατηρείται δεν έχει προηγούμενο, με βασική αιτία την αύξηση των τιμών ζωοτροφών και συνολικά του κόστους παραγωγής, τινάσσοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς των μονάδων.
Εμβληματικά προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά όπως η φέτα ή οι περίφημες ελληνικές γραβιέρες, ξεμένουν από πρώτη ύλη.
Το αιγοπρόβειο γάλα γίνεται είδος προς εξαφάνιση. Στο αγελαδινό γάλα και το μοσχαρίσιο κρέας, που η εγχώρια κατανάλωση ούτως ή άλλως καλυπτόταν από εισαγωγές, πλέον αυτές υποχρεωτικά μεγαλώνουν. Εφταναν στο ένα δισεκατομμύριο πριν από την κρίση της κτηνοτροφίας, πλέον θα αυξηθούν πολύ παραπάνω.
Μόνο ως «κορυφή του παγόβουνου» των προβλημάτων του κλάδου εξελήφθη από την αγορά η κατάρρευση μέσα στις εκλογές της εταιρείας που δημιούργησε το πρώτο ελληνικό κρέας Black Angus και ανέπτυξε μαζί με την κτηνοτροφική μονάδα στη Φθιώτιδα και σημεία πώλησης και καταστήματα εστίασης στην Αθήνα. Η Φάρμα Μπράλου δημιουργήθηκε το 2008, δύο χρόνια πριν από την κρίση, άντεξε την περίοδο της χρεοκοπίας, προφανώς κλυδωνίστηκε στις καραντίνες της πανδημίας, αλλά κατέρρευσε στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Θα έλεγε κανείς αυτή είναι η συνήθης μοίρα της ιδιωτικής οικονομίας. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι άλλοι όχι. Σε συνδυασμό ωστόσο με τις συνεχείς διαγραφές μήνα τον μήνα μονάδων που παραδίδουν γάλα ή πωλούν κρέας, το μαζικό υποχρεωτικό σφάξιμο ή τον υποσιτισμό ολόκληρων κοπαδιών, καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι εξαιρετικά άσχημο που χρειάζεται την άμεση κρατική παρέμβαση συμβαίνει στον κτηνοτροφικό τομέα.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ένας ολόκληρος κλάδος έχει αφεθεί στην τύχη του. Στον «αυτόματο πιλότο». Σχεδόν δύο χρόνια παρατηρούμε το ξεκλήρισμά του και ουδείς παρεμβαίνει για να ανακοπεί η τάση. Και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να αυξάνεται, μαζί με την αποδιοργάνωση της παραγωγής βάσης της χώρας..
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.