
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποτροπή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας, με τις συνομιλίες να αναμένεται να επαναληφθούν το Σάββατο.
Τα περιθώρια στενεύουν, αν και το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να κερδίσει λίγο χρόνο. Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα έχουν αρκετά αποθέματα για να αποτρέψουν μια πιθανή χρεοκοπία μέχρι τις 5 Ιουνίου.
«Εκτιμούμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει επαρκείς πόρους μέχρι τις 5 Ιουνίου, προκειμένου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τότε», έγραψε η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι.
Κρούγκμαν: «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» – Ανάλυση για το αμερικάνικο χρέος
Η νέα αυτή ημερομηνία δίνει κάποια αναγκαία περιθώρια ανάσας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου που φαινόταν να πλησιάζουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία την Παρασκευή για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για δύο χρόνια.
Μετά τη συμφωνία
Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί επί της αρχής μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κορυφαίου Ρεπουμπλικανού του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι θα είναι η αρχή μιας εβδομαδιαίας διαδικασίας νομοθέτησης μέσω του στενά και σκληρά διχασμένου Κογκρέσου.
Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών στις δαπάνες.
Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί απείλησαν επίσης να μην υποστηρίξουν ορισμένους από τους συμβιβασμούς που τέθηκαν, ιδίως σχετικά με την επιβολή νέων απαιτήσεων εργασίας σε ομοσπονδιακά προγράμματα κατά της φτώχειας.
«Είναι πολύ κοντά και είμαι αισιόδοξος», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Ο Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής Πάτρικ Μακ Χένρι είπε ότι συμφώνησε με τον Μπάιντεν, αν και είπε ότι χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις.
«Είμαι αισιόδοξος», τόνισε, προσθέτοντας: «Έχω χρησιμοποιήσει σπάνια αυτόν τον όρο τις τελευταίες 12 ημέρες».
Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή με διαφορά 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία 51-49 στη Γερουσία.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν προσωρινά σε συμφωνία που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους αρκετά για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Τα επίμαχα σημεία
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί μπήκαν σε μια λογική του «δούναι και λαβείν».
Η κυβέρνηση ήθελε αύξηση του ορίου χρέους, η αντιπολίτευση είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι θα συναινέσει μόνο σε περίπτωση που περιορισθούν οι κυβερνητικές δαπάνες.
Ένα θέμα το οποίο αναδείχθηκε εκ των κυριοτέρων στις διαπραγματεύσεις, ήταν η μείωση της ενίσχυσης ύψους 80 δισ. δολαρίων των αμερικανικών φορολογικών αρχών, κεφάλαια τα οποία είχε εγκρίνει το Κογκρέσο προκειμένου η αμερικανική εφορία να εκσυγχρονίσει την τεχνολογία της και ενισχύσει το ελεγκτικό της έργο.
Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα κεφάλαια ήταν απαραίτητα προκειμένου να κλείσει ένας δεκαετής κύκλος φθοράς των φορολογικών αρχών. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατείνονταν ότι τα χρήματα αυτά το μόνο που θα έκαναν ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι στους μικρομεσαίους πολίτες και επιχειρηματίες, επιβαρύνοντας τα εισοδήματά τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση έχει συμφωνηθεί τα 80 δισ. δολάρια να μειωθούν κατά 10 δισ. δολάρια.
Οι συνομιλίες για τον καθορισμό του ύψους των δαπανών αφορούσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι αμυντικές δαπάνες, τα επιδόματα των βετεράνων και τα μη αμυντικά προγράμματα, όπως η προσχολική εκπαίδευση και η έρευνα για τον καρκίνο.
Η επερχόμενη συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση σε κάποιες δαπάνες στους στρατιωτικούς και στους βετεράνους, ενώ ουσιαστικά θα κρατήσει τις μη απαραίτητες δαπάνες στα επίπεδα του τρέχοντος έτους.
ΔΝΤ: Καλεί τις ΗΠΑ να αυξήσουν ή να αναστείλουν το όριο του χρέους
Το ΔΝΤ προέτρεψε τις ΗΠΑ να αυξήσουν αμέσως ή να αναστείλουν το όριο χρέους τους, λέγοντας ότι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις έως τώρα διαπραγματεύσεις μπορεί να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμους συστημικούς κινδύνους.
«Η αυθαιρεσία πάνω από το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν περαιτέρω, εντελώς αναπόφευκτο συστημικό κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία σε μια εποχή που υπάρχουν ήδη ορατές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ την Παρασκευή.
ΗΠΑ: Θέμα χρόνου η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους
«Για να αποφευχθεί η επιδείνωση των καθοδικών κινδύνων, το ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να αυξηθεί αμέσως ή να ανασταλεί από το Κογκρέσο», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός στην αξιολόγησή του για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις των χωρών μετά από συναντήσεις με νομοθέτες και δημόσιους αξιωματούχους.
Μείωση του χρέους
Κάθε πλευρά θέλει να περιορίσει τη ζημιά σε πολιτικό επίπεδο. Ο Κέβιν Μακάρθι, που θέλει να εδραιώσει τη θέση του, επιδιώκει να είναι σε θέση να υπερηφανεύεται πως επέβαλε αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, ενώ οι Δημοκρατικοί πως προστάτευσαν κοινωνικά επιδόματα προς αναξιοπαθούντες και τα μεγάλα τους επενδυτικά προγράμματα. Ο αμερικανός πρόεδρος, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του, επανέλαβε προχθές Πέμπτη πως στις διαπραγματεύσεις συγκρούονται «δυο αντίπαλα οράματα».
Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός θέλει να λέει πως δίνει αγώνα για περισσότερη κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, όμως σύμφωνα τον Τύπο οι διαπραγματευτές του συμφώνησαν να μην αυξηθούν όσο υποσχόταν τα μέσα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε χθες πως το να βρεθεί λύση είναι «κεφαλαιώδες» για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν «περισσότερα για να μειώσουν το δημόσιο χρέος» τους.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη