
Σημαντική μείωση κατέγραψαν τα κέρδη της βιομηχανίας στην Κίνα το πρώτο τετράμηνο του 2023, καθώς τα περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να πιέζονται και η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Οι βιομηχανίες είναι αντιμέτωπες με την αδύναμη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όπως αποτυπώνεται στις εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 20,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση ήταν της τάξης του 21,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS). Τα στοιχεία αφορούν επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 20 εκατ. γιουάν (2,89 εκατ. δολάρια) από τις κύριες δραστηριότητές τους.
Γερμανία: «Πόλεμος» κυβέρνησης – εταιρειών για τα «μάτια» της Κίνας
«Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, ιδίως οι ιδιωτικές και μετοχικές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να επηρεάζονται από έναν συνδυασμό δυσμενών παραγόντων, η βραχυπρόθεσμη πίεση στην οικονομική ανάκαμψη και η πτωτική τάση του δείκτη PPI (Δείκτης Τιμών Παραγωγού)», εξηγεί στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang Lasalle, Μπρους Πάνγκ.
Οι ξένες επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη τους να διολισθαίνουν κατά 16,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν πτώση 22,5%, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.
Τα κέρδη υποχώρησαν για 27 από τους 41 κύριους βιομηχανικούς κλάδους κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τη βιομηχανία τήξης σιδηρούχων μετάλλων και επεξεργασίας έλασης να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 99,4%.
Οι ανακοινώσεις των εταιρειών
Η Lenovo, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη κατέρρευσαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. H εταιρεία προχώρησε σε περικοπές απολύοντας το 8% με 9% του ανθρώπινου δυναμικού για να μειώσει το κόστος, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές (PC) συνέχισε να υποχωρεί.
Οι παραγωγοί χάλυβα και άλλων βιομηχανικών μετάλλων πλήττονται επίσης. Οι τιμές των ράβδων οπλισμού χάλυβα που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αυτή την εβδομάδα και μόνο το ένα τρίτο των εργοστασίων της χώρας λειτουργεί σήμερα με κέρδη, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Mysteel.
«Υπάρχει ακόμη κάποια πίεση που γίνεται αισθητή τον Μάιο λόγω της διαφοράς μεταξύ των τιμών αγοράς και των τιμών πώλησης, με τις τιμές του χάλυβα να πέφτουν κατά τη διάρκεια του μήνα λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της ζήτησης», όπως εξήγησαν στελέχη της Baosteel, θυγατρική της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο- China Baowu Steel Group.
Καμπανάκι για τις προοπτικές της οικονομίας
Στο επόμενο στάδιο, η Κίνα θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση και την επέκταση της ζήτησης, στην περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου παραγωγής και εμπορίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σημειώνει ο στατιστικολόγος της NBS, Σαν Ξάο.
Η αρνητική εικόνα των βιομηχανικών κερδών προστίθεται στις ανακοινώσεις για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής , τις λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων σε ακίνητα, συνθέτοντας την εικόνα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που δυσκολεύεται να ανακάμψει.
Το Πεκίνο έχει θέσει έναν μέτριο στόχο ανάπτυξης της τάξης του 5% για φέτος. Τα σημάδια μιας ζωηρής ανάκαμψης στον απόηχο του απότομου τερματισμού των περιορισμών λόγω της πανδημίας ,είχαν ωθήσει πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνα.
Ωστόσο, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες αναθεώρησαν επί τω χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 μετά την απογοήτευση που προκάλεσαν τα στοιχεία του Απριλίου, με τη Nomura να μειώνει την πρόβλεψή της στο 5,5% από 5,9% προηγουμένως και την Barclays να αναθεωρεί την άποψή της στο 5,3% από 5,6%.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Li Qiang υποσχέθηκε πιο στοχευμένα μέτρα για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης και τη σταθεροποίηση της εξωτερικής ζήτησης σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς