Στην τελική ευθεία του ιστορικού κύκλου της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκάμπριελ Μακλούφ.
«Δεδομένων των σημερινών προοπτικών για την πορεία του πληθωρισμό, είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην “κορυφή της σκάλας», είπε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Επομένως, η επιβράδυνση του ρυθμού με συνήθη βήματα επιτοκίων είναι κατάλληλη».
Μακλούφ -ΕΚΤ: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που έχουμε χάσει
Η ΕΚΤ αυτό το μήνα έκανε στροφή και επιβράδυνε τον ρυθμό της σύσφιγξης, αυξάνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Πρόκειται για την χαμηλότερη κίνηση σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης κατά 375 μονάδες βάσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, αν και ο Mακλουφ δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.
«Η κάθε απόφαση νομισματικής πολιτικής από εδώ και πέρα πρέπει να εξαρτάται από τα δεδομένα, λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να «επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».
Συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική
Ο ισπανός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε επίσης ότι «σε περιόδους όπως αυτή – όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός – η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει» τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή.»
«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αποφεύγει να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων», είπε. «Κατά προτίμηση, οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια αποπληθωρισμού με τη σταδιακή μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβαθμίσουν τις πολιτικές τους ώστε να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να αποφύγουν δυσμενείς διανεμητικές επιπτώσεις».
Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Βέλγος ομόλογός του – ο Pierre Wunsch – ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες «χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%».
Latest News
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της
Σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών λόγω δασμών Τραμπ
Τα κορυφαία εταιρικά στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
Μεγαλύτερα ποσοστά σε κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, διεκδικούν Total και Aker BP
Η Aker BP συμμετέχει ήδη με ποσοστό 31,57% και η γαλλική Total με 8,44% στο κοίτασμα της Βορειας Θάλασσας
Δυσάρεστη έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας