«Σε τροχιά ανάπτυξης και αντιμέτωπες με ιδιαίτερες προκλήσεις βρίσκονται σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις των κλάδων ξύλου και επίπλων της χώρας μας, στην μετά COVID εποχή, ως συνέπεια της αυξημένης τουριστικής κίνησης, της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο 2021/2020, της αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, αλλά και της εν γένει ανάπτυξης της Ελλάδας». Πρόκειται για στοιχεία έρευνας του Ιωάννη Παπαδόπουλου, καθηγητή Μάρκετινγκ & Οικονομικής επιχειρήσεων ξύλου, προέδρου του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η νοσταλγία πουλάει: Πώς το 1990 «νίκησε» το 2023
Οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς διαπιστώνεται ελληνικές εταιρείες των κλάδων ξύλου και επίπλου να διακρίνονται και να αποσπούν σημαντικά βραβεία, οι Διεθνείς Εκθέσεις ξύλου και επίπλων (π.χ. Salone de Mobile – Milano 2023, Interzum 2023, Ligna 2023 κ.ά.) να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε υλικά Eco-Friendly, σε νέες καινοτόμες σχεδιαστικές προτάσεις, σε νέες τεχνολογίες, σε «πράσινη» επεξεργασία φυσικών πόρων στο πλαίσιο της βιοοικονομίας, σε ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση υπολειμμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, στις πλατφόρμες IoT, στις εξελίξεις της ψηφιοποίησης σε όλη την αλυσίδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Πιστοποιημένα προϊόντα ξύλου προτιμούν οι Έλληνες
Σημαντική επίσης, πρόκληση είναι η αγορά πιστοποιημένων προϊόντων ξύλου, όπου σε σχετική έρευνα του Εργαστηρίου Δασικής Οικονομικής, Μάρκετινγκ, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Liaskopoulouetal 2021) οι Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν σε ποσοστό 54,7% να γνωρίζουν την ύπαρξή τους στην αγορά και να υπάρχει πρόθεση αγοράς τους από ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 87,9%, διαθέτοντας σχεδόν οι μισοί από αυτούς, ένα ποσό της τάξης 6-20% επιπλέον της τιμής των μη πιστοποιημένων προϊόντων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάιος, 2023), παρατηρεί ο κ. Παπαδόπουλος, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον κλάδο του ξύλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, είχε μια αύξηση 4,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά μειωμένη αύξηση σε σχέση με την περίοδο 2022/2021 (+12,93%).
Αντίστοιχα, για τον κλάδο του επίπλου η αύξηση ήταν 5,7% και πάλι όμως μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2022/2021 (+36,8%). Ο ίδιος δείκτης, προσθέτει, για όλο το έτος 2022 ήταν 111,6 για τον κλάδο του ξύλου και 147,01 για τον κλάδο του επίπλου (με έτος βάσης το 2015), δηλαδή παρουσιάστηκε αύξηση αντίστοιχα το 2022 σε σχέση με το 2015 κατά 11,6% και 47,01%.
Τέλος, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σε αριθμό αδειών για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου των ετών 2022 και 2021 σημειώνει αύξηση κατά 5,0% σε επίπεδο χώρας, αλλά και μείωση κατά 8,9% σε επίπεδο εμβαδού επιφανειών. Την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2021/2020 η αύξηση του αριθμού αδειών είχε σημειώσει αύξηση 18,2%.
Έντονη παραγωγική και κατασκευαστική δραστηριότητα
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει πως «το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στέκεται συμπαραστάτης και σύμβουλος των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων των κλάδων επίπλου και ξύλου σε όλες τις περιόδους και κρίσεων και ανάπτυξης. Οι καθημερινές σχεδόν επικοινωνίες που γίνονται από καθηγητές του Τμήματος με αρκετές συνεργαζόμενες εταιρείες, δείχνουν μέχρι στιγμής ότι υπάρχει μια έντονη παραγωγική και κατασκευαστική δραστηριότητα».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα στην Κύπρο «η τελευταία χρονιά είναι ίσως η καλύτερη για τον κλάδο την τελευταία 20ετία». Αρκετά μεγάλα projects υπάρχουν σε τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και σε ιδιωτικές κατοικίες σε περιοχές όπως η Αττική, τα Τρίκαλα κά. Βέβαια, οι αναπάντεχες αλλαγές που παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό για τις επιχειρήσεις των κλάδων αυτών, αλλά γενικά υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον.
Έλλειψη προσωπικού
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν επενδύσει σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά το βασικό τους «πρόβλημα» φαίνεται να είναι η εξεύρεση στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού και απευθύνονται στο Τμήμα ΔΕΞΥΣ για την απασχόληση αποφοίτων του.
Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη οργάνωσης ειδικών προγραμμάτων διετούς εκπαίδευσης νέων τεχνιτών σε διάφορες ειδικότητες των κλάδων ξύλου και επίπλου, μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι θα καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί και η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, αφενός για τη χάραξη πρότυπης στρατηγικής ανασύστασης – ανάπτυξης της ελληνικής χειροτεχνίας, όπου περιλαμβάνεται και η ξυλοτεχνία, καθώς επίσης και ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ξυλοτεχνία και θα ξεκινήσει πολύ σύντομα να υλοποιείται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για να καταλήξει τονίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος:
«Οι ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις ξύλου και επίπλου έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια – δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή τους και την επικοινωνία με την αγορά -, η “επένδυση” στη διαρκή μάθηση και στις έρευνες αγοράς, αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία του μάρκετινγκ και της τεχνολογίας, “επιβάλλονται” ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να χαραχθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική με διάρκεια και μέλλον! Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού είναι δίπλα στις επιχειρήσεις του κλάδου και χαίρεται ειλικρινά για την κάθε πρόοδο και την επιτυχία τους!».
Latest News
Γιατί κλείνουν τα περίπτερα και πληθαίνουν τα καφέ-παντοπωλεία
Η νέα τάση του all in one, το ωράριο και γιατί τα περίπτερα είναι τα μεγάλα θύματα στη 15ετή «μάχη» της μικρής λιανικής – Ο ρόλος του καφέ
Στοπ από τη ΔΕΗ στις αυξήσεις στο ρεύμα με έκπτωση 40%
Αμετάβλητο διατηρεί για τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος με τιμή στα 0,1548 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Η εισαγωγή της Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο και η νέα εποχή στα ΜΜΕ
Πώς σχολιάζουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων του κλάδου την εταιρική κίνηση που επιφέρει μετασχηματισμό και νέες δυναμικές στον χώρο
Η Alter Ego Media ξανάγραψε το χάρτη των IPOs στο ΧΑ
Πώς η Αlter Ego Media πάτησε το κουμπί για χιλιάδες κωδικούς στο ΧΑ – Τι δείχνει το crash test με άλλες IPOs
Πού ανοίγουν τρία νέα Public εφέτος – Η συγκατοίκηση με τη Sinsay
Στο 1,5 εκατ. ευρώ η επένδυση για το νέο Public στο Ίλιον – Οι στόχοι του 2025 – Στα 100 εκατ. ο τζίρος των μεγάλων συσκευών
Frozen yogurt από τις Σέρρες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία – Τα σχέδια της Κρι Κρι
«Πάτησε» Ιαπωνία το frozen yogurt της ΚΡΙ ΚΡΙ – Συνεργασία με δύο μεγάλα αμερικανικά σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο εφέτος
Άλμα για τη Skechers - Νέα απειλή για τη Nike;
Άνεση, επιδόσεις και χαμηλή τιμή αποτελούν τα ατού της Skechers, έναντι brands όπως η Nike - Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό
Το ενδιαφέρον Πειραιώς για Εθνική Ασφαλιστική, «μπούσουλας» για τις νέες εξαγορές των τραπεζών
Η διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες
Alter Ego Media: Τα τρία ατού που της έδωσαν το 5Χ5 στο ΧΑ
Το goodwill του ιδρυτή και κυρίου μετόχου Βαγγέλη Μαρινάκη, τα καλά θεμελιώδη και το επενδυτικό πλάνο
Νέο deal στον καφέ - Πώς «ψήθηκε» η συμφωνία Haskos Beverages - Segafredo Zanetti
Ο όμιλος Haskos διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του με την προσθήκη της Segafredo Zanetti και ενισχύει την παρουσία του σε λιανική και HoReCa