Γεννημένος στις 27 Μαΐου 1923 στη Γερμανία, ο Χένρι Κίσινγκερ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς του προηγούμενου αιώνα.
Ορόσημο για τη διεθνή διπλωματία
Η πρώιμη πορεία του
Το 1943, λαμβάνει την αμερικανική υπηκοότητα και έξι χρόνια αργότερα παντρεύεται την Ann Fleischer, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελίζαμπεθ και τον Ντέιβιντ.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1955, παίρνει το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην Φιλοσοφία, την Ιστορία και τις Διεθνείς σχέσεις.
Κάπου εκεί, ξεκινάει ουσιστικά και η διαδρομή του στην πολιτική και την διπλωματία των ΗΠΑ.
Από το 1955 έως και το 1968, υπηρέτησε τρεις προέδρους – Αιζενχάουερ, Κένεντι και Τζόνσον- από το πόστο του συμβούλου ασφαλείας και στρατηγικής.
Το 1968 αναλαμβάνει σύμβουλος ασφαλείας επί προεδρίας Νίξον και από το 1973-1977 διατέλεσε υπουργός εξωτερικών των Νίξον και Φορντ, ενώ την δεκαετία του 1980 έπεστρεψε ως σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων της κυβέρνησης Ρήγκαν.
Ψυχρός Πόλεμος
Το 1969, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Κίσινγκερ, οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ενωση, συμφώνησαν να μειώσουν την κούρσα των πυρηνικών, μετά τις συνομιλίες για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων (SALT). Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό παράσημο στην διαδρομή του, καθώς πρωτοστάτησε στην ύφεση της ψυχροπολεμικής ρητορικής με την ΕΣΣΔ του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
Επιπλέον, μετά το 1969, ο Κίσινγκερ ήταν υπεύθυνος για το «άνοιγμα» των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ.
Η κυβέρνηση Νίξον προσέγγισε διπλωματικά την Κίνα για να ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ στην Ασία. Μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις του -υπουργού εξωτερικών πλέον- Χένρι Κίσινγκερ με τον κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ενλάι, ο πρόεδρος Νίξον συναντήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα με τον Μάο Τσετούνγκ τον Φεβρουάριο του 1972, σηματοδοτώντας επί της ουσίας το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών.
Πόλεμος του Βιετνάμ
Ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε οδηγήσει σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο, διχάζοντας την Αμερική. Ο Κίσινγκερ ηγήθηκε των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες επέτρεψαν στον στρατό των ΗΠΑ να κάνει μια ασφαλή και αξιοπρεπή αποχώρηση το 1973 μετά από οχτώ χρόνια σύγκρουσης.
Το ίδιο έτος, έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για την συμβολή του στον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Πόλεμο του Βιετνάμ.
Η επίθεση στο Σινά
Τον Οκτώβριο του 1973, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Κίσινγκερ, ότι ο επονομαζόμενος και ως τέταρτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος μόλις είχε ξεκινήσει. Ο πρόεδρος Νίξον έδωσε εντολή στον Κίσινγκερ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, την Συρία και την Αίγυπτο, οι οποίες πήραν το όνομα «διπλωματία των λεωφορείων» του Κίσινγκερ.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το τέλος του πολέμου ήταν η πρώτη φορά που Άραβες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν απευθείας μετά από τον πόλεμο του 1948. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μνημονεύεται μέχρι σήμερα, ως μια ακόμα τεράστια διπλωματική επιτυχία του Κίσινγκερ.
Υποστήριξη σε αυταρχικά καθεστώτα
Φάκελος Κύπρος
Επί ημερών του, όντας υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, έλαβε χώρα το πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και η πολύνεκρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα του Foreign Office, στόχος της στάσης του Κίσινγκερ στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί πλήρως η Τουρκία.
O πρώτος που αποκάλυψε ότι ο Κίσσινγκερ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ενήμεροι για το επικείμενο πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών ήταν ο πολιτικός ανταποκριτής των New York Times. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά του σε φύλλο της εφημερίδας τον Αύγουστο του 1974, έγραψε ότι στο Στέητ Ντιπάρτμεντ γνώριζαν για τα σχέδια των συνταγματαρχών πριν γίνει το πραξικόπημα.
“Henry Kissinger should apologize to #Greece and Cyprus” (my latest in @dcexaminer on why #Kissinger owes an apology for betraying Greeks and green lighting #Turkey invasion of #Cyprus) @AEIfdp https://t.co/Ox3jnYQ0no
— Michael Rubin (@mrubin1971) June 16, 2022
Ο Μάικλ Ρούμπιν, συνεργάτης του think tank American Enterprise αναφέρεται στο «διαρκές έγκλημα του Κίσινγκερ στην Κύπρο», τονίζοντας στην Washington Examiner πως αποτελεί τον οδηγό του Ερντογάν στο να «εκτοξεύει» απειλές για τα ελληνικά νησιά.
«Δεν υπάρχει κανένα αμερικανικό συμφέρον για το οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να κατέχουν το 40% της Κύπρου», είχε συμβουλεύσει το 1973 ο Κίσινγκερ τον αμερικανό πρόεδρο Φορντ, σύμφωνα με όσα εξιστορεί ο Ρούμπιν.
Δίδυμοι Πύργοι και Ντόναλντ Τραμπ
Το 2002, διορίζεται από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να διευθύνει ειδική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.
- Με στοιχεία από Wikipedia, CBS, Politico, New York Times, National Security Archive και Graphic News
Latest News
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της