Τα βασικά ερωτήματα της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου είναι δύο. Πρώτον, ποιο θα είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο δεύτερο σε μέγεθος κόμμα του πολιτικού συστήματος. Δεύτερον ποια θα είναι η τύχη των τριών μικρών κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής για «μια χούφτα ψήφους» – αν θα κατορθώσουν και πόσα από αυτά θα υπερβούν το 3%.
Επίσκεψη
Πάντως ο κ. Δημήτρης Νατσιός, ο «δασκαλάκος» – για να θυμηθώ μία από τις ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου – δεν ξέρω αν είναι «λεβεντιά», αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως προκαλεί σοβαρή ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία. Σίγουρα δεν είναι τυχαία η επικείμενη επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιο Ορος τις επόμενες ημέρες. Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της μοναστικής κοινότητας και ιδιαίτερα των δύο μοναστηριών, που λέγεται – βασίμως – πως στήριξαν τη Νίκη, υποθέτω ότι θα γίνουν και θα έχει ενδιαφέρον η κατάληξη τους!
Αλλαγές;
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από τον μονόλογο του κ. Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσινή Κεντρική Επιτροπή και το «σιωπητήριο» που επιβλήθηκε, διακινούνται προτάσεις με αρκετά νεφελώδη τρόπο για αλλαγές στη σειρά των υποψηφίων βουλευτών ορισμένων ψηφοδελτίων από γνωστούς και μη εξαιρετέους. Στο επιτελείο του προέδρου, πάντως, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα θα προσπαθήσει να λύσει. Δεν γνωρίζω αν θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, προσώρας όμως φαίνεται να μην περπατάει η συγκεκριμένη πρόταση.
Θυμικό
Οι κ. Τσίπρας στην ομιλία του μπορεί να κήρυξε το «τέλος της θλίψης», αλλά το θυμικό είναι αυτό που επικρατεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ πείσματος και απογοήτευσης. Κι η προσπάθεια του προέδρου του κόμματος ήταν να ενεργοποιήσει το συναίσθημα των μελών και των ψηφοφόρων. Θα τα καταφέρει; Θα δούμε….
Ιστορία
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιούνται τα συναισθηματικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της αριστεράς. Εχει συμβεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.
Το 1985
Η πρώτη φορά που επικλήθηκε το συναίσθημα ήταν στις εκλογές της 2ας Ιουνίου του 1985. Το ΚΚΕ Εσωτερικού δεν κατόρθωσε στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 να εκλέξει καμία έδρα λαμβάνοντας το 76.404 ψήφους και το 1,35%. Στις εκλογές του 1985 με όρους υπερβάλλοντος συναισθηματισμού, το κόμμα της κομμουνιστικής ανανέωσης όπως αποκαλούνταν τότε, κατόρθωσε να 117.050 ψήφους και το 1,84% και να εκλεγεί ο Λεωνίδας Κύρκος.
Το 1996
Η δεύτερη φορά ήταν στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996. Στις προηγούμενες εκλογές, της 10ης Οκτωβρίου 1993, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, πρόεδρος του οποίου ήταν η κυρία Μαρία Δαμανάκη, απέσπασε 202.887 ψήφους, το 2,94% και απέτυχε να μπει στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογές, πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και βασικό προεκλογικό σύνθημα του Συνασπισμού ήταν «Κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε». Κι είναι εντυπωσιακό πως με αυτό το «απολιτίκ» σύνθημα ο Συνασπισμός όχι απλώς μπήκε στη Βουλή, αλλά απέσπασε 347.051 ψήφους και ποσοστό 5,12%.
Τώρα;
Κι έκτοτε δεν «απουσίασε» από καμία κοινοβουλευτική περίοδο μέχρι που έγινε ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλο κόμμα. Αυτή τη φορά;
Το CCGT Κομοτηνής
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επένδυση για την ανέγερση του σύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για την κοινή επένδυση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του CCGT ισχύος 877 MW.
H ενεργειακή απόδοση του σταθμού φτάνει στο 64% και είναι ο πλέον ενεργειακά αποδοτικός στην κατηγορία του.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Με ανάρτηση της στο LinkedIn η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κοινοποίησε φωτογραφίες από την πορεία των εργασιών. Με τίτλο «Progress Update» ο όμιλος αναφέρει πως «οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και ήδη η πρόοδος κινείται με 60-65%». Και γίνεται πιο συγκεκριμένος λέγοντας πως «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι παραλαβές του κύριου εξοπλισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών κατασκευών, ενώ προχωρούν τα έργα πολιτικού μηχανικού στον υποσταθμό του έργου και στις γραμμές διασύνδεσης.
Σύμφωνα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στόχος είναι η νέα μονάδα να εκκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της στα τέλη του 2024.
Οικονομική διπλωματία
Ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας είναι πολύ σημαντικός για την εξωστρεφή πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Και η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν υποβαθμισμένο το ρόλο τους, ή είχαμε και το μοναδικό ελληνικό φαινόμενο οι οικονομικοί διπλωμάτες της χώρας μας που εργάζονται στις πρεσβείες του εξωτερικού να μιλάνε για τις εγχώριες εταιρείες μας χωρίς να τις έχουν επισκεφτεί ούτε μία φορά…
Ο ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ έχει αναλάβει μία σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερώσει τα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) για τη δραστηριότητα των ελληνικών βιομηχανιών.
Και όχι με την αποστολή απλού ενημερωτικού υλικού ή τις συναντήσεις σε κάποια γραφεία. Διοργανώνει επισκέψεις των ΟΕΥ στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.
Ο Τιτάν
Πρόσφατα λοιπόν, ο Τιτάν υποδέχθηκε δεκατέσσερα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του υπουργείου Εξωτερικών και στελέχη του ΣΕΒ, στο σύγχρονο εργοστάσιο του ομίλου, στο Καμάρι Βοιωτίας.
Παρουσίαση
Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι υπάλληλοι του κλάδου ΟΕΥ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά την πορεία του ομίλου Τιτάν, ο οποίος αξιοποιώντας τα 120 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο και με οδηγό τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει εξελιχθεί σε διεθνή παραγωγό τσιμέντου και δομικών υλικών που εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ιστορία
Η ιστορία του Τιτάνα είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας, στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, συμμετέχοντας διαχρονικά και παραγωγικά στην κατασκευή μεγάλων έργων και στη δημιουργία μεγάλων εθνικών υποδομών, όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Ιόνια Οδός και πλήθος ακόμα έργων.
Χρήσιμη πρωτοβουλία για να γνωρίζουν και οι οικονομικοί διπλωμάτες τι είναι αυτό που ακριβώς παράγει και πουλάει η Ελλάδα…
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις