Σημαντική απειλή για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας παραμένει το υψηλό ιδιωτικό χρέος, το οποίο αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα να μην προχωρά σε ρυθμίσεις, όπως καταγράφηκε στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της χώρας μας. Κι αυτό διότι παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρεουν ότι θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις με σκοπό να πάρουν οικονομική «ανάσα», εξαιτίας των διογκούμενων χρεών προς όλες τις κατευθύνσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το κόκκινο ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει εκτοξευτεί σχεδόν στα 260 δισ. ευρώ και η κατανομή του είναι ως εξής:
Χρέη σε εφορία (113,7 δισ. ευρώ
Οφειλές προς ΕΦΚΑ 45,67 δισ. ευρώ
«Κόκκινα» δάνεια σε funds 87 δισ. ευρώ
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες 13,2 δισ. ευρώ
Ιδιωτικό χρέος: Αυξήθηκαν οι οφειλές σε Εφορία και Ταμεία την τελευταία τριετία [πίνακες]
Πάνω από 2 εκατ. πολίτες με τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων
Την ίδια στιγμή, σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία, με περίπου 2 εκατομμύρια να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, όταν η τελευταία ρύθμιση χρεών θέτειεκτός 4 στις 5 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη, σε 1.412.322 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα φτάνουν 2.036.867, ενώ το 2022 επιβλήθηκαν 518.622 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), με τον αριθμό να καταγράφει αύξηση κατά 104,9% σε σχέση με το 2021 (253.083).
Η αντίδραση της Κομισιόν
Την κατηγορηματική αντίθεσή της για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δεύτερη έκθεση εποπτείας για την Ελλάδα εκφράζοντας την πάγια θέση της ότι υπονομεύουν την κουλτούρα των πληρωμών.
Μάλιστα η Κομισιόν επικρίνει με μεγάλη αυστηρότητα τα νέα προγράμματα αποπληρωμής των οφειλών που «τρέχουν» αυτή την περίοδο για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, καθώς και για την επανένταξη στα παλιά σχήματα των ρυθμίσεων με τις 72, 100 και 120 δόσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπάει καμπανάκι για τις ρυθμίσεις χρεών αναφέροντας ότι «η κατ’ επανάληψη δημιουργία έκτακτων προγραμμάτων ρύθμισης οφειλών και η εκ νέου έναρξη λειτουργίας προηγούμενων σχημάτων, ιδίως χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και κυρώσεις για το φιλτράρισμα και την αποτροπή στρατηγικών κακοπληρωτών, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του βασικού σχήματος πληρωμών και να είναι επιζήμια στην κουλτούρα πληρωμών».
Εν αναμονή των εκλογών
Ωστόσο, όπως αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, με μόλις 13.773 φορολογούμενους συνολικά να έχουν υποβάλλει αίτηση για να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, αλλά και να εντάξουν τις νέες οφειλές της ενεργειακής κρίσης σε 36 ή 72 δόσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι 8.595 επέλεξαν να αναβιώσουν τις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων και 120 δόσεων, τη στιγμή που τις 120 δόσεις απώλεσαν περίπου 190.000 φορολογούμενοι και τις 36-72 δόσεις περίπου 10.000.
Ακόμα μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.178 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρυθμίζοντας οφειλές 131,798 εκατ. ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι – υπόχρεοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Πάντως, δεν αποκλείεται πολλοί πολίτες να είναι σε αναμονή, ενόψει και του αποτελέσματος της κάλπης της 25ης Ιουνίου.
Η κατάσταση των μικρομεσαίων
«Χωίς ανάσα» μένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία, εν όψει και της πολύ δύσκολης συνέχειας. Όπως προκύπτει από τα τελευταία ευρήματα της έρευνας οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ , το 38,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχε τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Ως εκ τούτου, παραμένει εκτός το πιο δύσκολο κομμάτι της πανδημίας, όταν επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω lockdown και η οικονομική δραστηριότητα «πάγωσε», με το ιδιωτικό χρέος να εκτοξεύεται στα ύψη.
Την ίδια στιγμή, εάν κάποιος είχε μπει σε ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και θέλει να ωφεληθεί από την τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης, δεν μπορεί να μεταφέρει το χρέος του σε 36, 72 ή 120 δόσεις.
Latest News
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025
Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων - Πώς αντιμετωπίζει η Εφορία τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τις ανακαινίσεις κατοικιών
Το σχέδιο για κατάργηση τεκμηρίων - Πώς και πότε θα «σβήσουν»
Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για τα τεκμήρια - Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Μισθοί Πορτογαλίας το… 2027 – Η απόσταση με τη χώρα της Ιβηρικής [πίνακας]
Οι κατώτατοι μισθοί Ελλάδας και Πορτογαλίας απέχουν – Η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προσεγγίσει την χώρα της Ιβηρικής