
Την απόφασή της να άρει τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς που κληρονόμησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξοικονομήσει 180 εκατομμύρια λίρες για τους επαγγελματίες του κρασιού, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Στις 21 Μαΐου, οι Βρετανοί Υπουργοί Εξωτερικών Τροφίμων, Ποτών, Εμπορίου και Επιχειρήσεων, Thérèse Coffey και Kemi Badenoch, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους «να μειώσουν δραστικά 400 σελίδες κανονισμών για τον οίνο προκειμένου να μειώσουν το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ηνωμένες Πολιτείες: Υποστήριξη των αμπελουργών για τις κλιματικές επιπτώσεις
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, περίπου δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος για τον υπολογισμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, η κυβέρνηση προτείνει την τροποποίηση διάφορων κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή και την εμπορία κρασιών, ώστε να «αποκομίσει κέρδος 180 εκατ. £ (περίπου 208 ευρώ εκατομμύρια) για τον αμπελοοινικό τομέα του Η.Β.». Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν θέματα όπως η επισήμανση, οι ποικιλίες σταφυλιού, η συσκευασία και η μεταποίηση των αμπελοοινικών προϊόντων.

Υβρίδια και υποπροϊόντα για τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών
Εάν οι προτάσεις εγκριθούν μετά από μια φάση διαβούλευσης που θα ξεκινήσει «σύντομα», στους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν υβρίδια, «πιο ανθεκτικά στις ασθένειες», για να περιορίσουν τις απώλειες που ενδέχεται να υποστούν οι παραγωγοί.
Οι τελευταίοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα να παράγουν και να εμπορεύονται τα υποπροϊόντα της οινοποίησης, «δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εισοδήματος…» και να εμφανίζουν το όνομα μιας ποικιλίας σταφυλιού και ενός τρύγου «χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τις επίπονες διαδικασίες αδειοδότησης που είχε επιβάλει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά τους, οι εισαγωγείς θα εξουσιοδοτούνται όχι μόνο να αναμειγνύουν κρασιά μόλις φτάσουν στη Βρετανία, αλλά και να προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και γλυκαντικές ουσίες και να διαχειρίζονται τα εισαγόμενα προϊόντα με αλκοόλη.
Η πρόβλεψη αυτή «θα επιτρέψει στον κλάδο του Η.Β. να αναπτύξει την προσφορά του για να ανταποκριθεί καλύτερα στη βρετανική αγορά/στα γούστα των Βρετανών και να διευρύνει την επιλογή προϊόντων για τους καταναλωτές», επιβεβαιώνουν οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί. Σε ό,τι αφορά τη συσκευασία, θα καταργηθεί η «ακριβή και κουραστική» υποχρέωση να πωματίζονται οι αφρώδεις οίνοι με καψύλια αλουμινίου και να σφραγίζονται με φελλούς σε σχήμα μανιταριού.
Τέλος, για να ληφθεί υπόψη ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, θα εισαχθούν νέοι ορισμοί έτσι ώστε τα προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 8,5% αλκοόλ να μπορούν να αναφέρονται ως «οίνος».
Η WSTA καλωσορίζει τη μεγαλύτερη ευελιξία για τους επαγγελματίες
Οι βρετανικές δημόσιες αρχές δηλώνουν ότι θέλουν «να διασφαλίσουν ότι τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα δεν διακυβεύονται», ενώ «αίρουν κάθε περιορισμό από την οικονομία». Για την Υπουργό Ποτών και Τροφίμων Thérèse Coffey, «οι παραγωγοί μας παρεμποδίζονται για πάρα πολύ καιρό από κουραστικούς κανονισμούς που κληρονόμησαν από την ΕΕ. Θα τους δώσουμε την ελευθερία που χρειάζονται για να αποδώσουν».
Ο διευθυντής της Wine & Spirit Association, Miles Beale, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, πολλά από τα οποία έχουμε προτείνει δημόσια.
Με την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας, οι παραγωγοί και εισαγωγείς κρασιού δεν θα αναγκαστούν να εργαστούν διαφορετικά, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν». Η περίοδος διαβούλευσης θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, εκτιμά η WSTA, με τα προτεινόμενα μέτρα να ισχύουν ενδεχομένως αργότερα από φέτος. Το γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα, είναι ότι η μέθοδος υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για να καταλήξουν σε κέρδος 180 εκατομμυρίων λιρών δεν αποκαλύφθηκε.


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους