Η κάλπη της απλής αναλογικής μίλησε, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει από τις 25 Ιουνίου και το νέο κλιμακωτό μπόνους εδρών θα αλλάξουν αρκετά τα δεδομένα της κατανομής των εδρών στη Βουλή. Ενώ άγνωστο παραμένει το πώς θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα τη συμμετοχή και την εκλογική συμπεριφορά. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την πολυπόθητη για τη ΝΔ αυτοδυναμία, «ο δρόμος με την ενισχυμένη αναλογική γίνεται πιο εύκολος», επισημαίνει η πολιτική αναλύτρια της εταιρείας ερευνών RASS Μαρία Καρακλιούμη, «αν καταφέρει να εξασφαλίσει το 40% των ψήφων και μπουν στη Βουλή λίγα κόμματα».

Το (νέο) διακύβευμα της δεύτερης κάλπης

ΣΕΝΑΡΙΟ 1

Αυτή είναι ακριβώς η εικόνα αυτοδυναμίας που θα βλέπαμε αν ίσχυαν τα ποσοστά της 21ης Μαΐου με εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Θα μιλούσαμε για κάτι παραπάνω από άνετη αυτοδυναμία, μια από τις ισχυρότερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της Μεταπολίτευσης. Κάτι που έχει επισημανθεί και από αναλυτές είναι ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο το εκλογικό σύστημα αλλά και η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερη κάλπη επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά και με ποιον τρόπο. Οπως, βέβαια και την πιθανότητα το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα και η «παντοδυναμία» της ΝΔ να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση ψήφου την 25η Ιουνίου.

Το σχόλιο της ειδικού:

Εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα λάμβανε το bonus των 50 κοινοβουλευτικών εδρών και θα κατακτούσε 24 επιπλέον έδρες από όσες έχει σήμερα, τις οποίες θα στερούνταν αναλογικά τα υπόλοιπα κόμματα. Η ισχυρή αυτοδυναμία θα οφειλόταν στη μη εκπροσώπηση του 16% που έλαβαν τα εκτός Βουλής κόμματα.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2

Με μια «χούφτα» ψήφους να τη χωρίζουν από το 3% της εισόδου στη Βουλή, η ΝΙΚΗ ήταν μια από τις εκπλήξεις της 21ης Μαΐου, ταράζοντας τα «δεξιά» νερά. Με μεγάλη δυναμική ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θεωρείται ότι μάλλον έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μπει στη Βουλή από τα κόμματα που έμειναν οριακά εκτός. Την προσπάθεια αυτή βέβαια θα επιδιώξουν να ανακόψουν οι δεξιοί αντίπαλοί της.

Το σχόλιο της ειδικού:

Στο ενδεχόμενο που η Βουλή ήταν εξακομματική η ΝΔ θα είχε ισχυρή πλειοψηφία λόγω της μη εκπροσώπησης του 13,6% του εκλογικού σώματος.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3

Μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή βρέθηκε και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έκανε ένα ξαφνικό «μπραφ» ενίσχυσης των ποσοστών της ως το 2,89% στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου. Πολιτικά μιλώντας, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η εικόνα του εξαιρετικά αποδυναμωμένου ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει υπέρ της ή εναντίον της σε ενδεχόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων. Σε αυτό το σενάριο, αν η ΝΔ διατηρήσει στο ακέραιο ή και αυξήσει το ποσοστό της, θα πάρει όλο το μπόνους των 50 εδρών. Δηλαδή θα επωφεληθεί πλήρως από το κλιμακωτό μπόνους που εισήγαγε στην ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε τον Ιανουάριο του 2020.

Το σχόλιο της ειδικού:

Ενδεχόμενη είσοδος επτά κομμάτων στη Βουλή με τα δύο τελευταία να είναι οριακά στο κατώφλι της εισόδου στο Κοινοβούλιο θα εξασφάλιζε στη ΝΔ αυτοδυναμία με 162 έδρες.

—————————–

ΣΕΝΑΡΙΟ 4

Σε απώλειας έστω και μιας μονάδας, αν πέσει δηλαδή στο 39,1%, η ΝΔ θα κατέβει και ένα σκαλί στην κλίμακα του νέου μπόνους εδρών, «κερδίζοντας» τις 48 από τις 50 έδρες και οι υπόλοιπες δύο θα κατανεμηθούν αναλογικά.

Το σχόλιο της ειδικού:

Στην περίπτωση που η ΝΔ λάμβανε 39% δεν θα αποσπούσε όλο το bonus, αλλά 48 έδρες. Η ευνοϊκή συγκυρία του 11,6% χωρίς εκπροσώπηση θα απέδιδε 159 έδρες στην αυτοδύναμη ΝΔ.

ΣΕΝΑΡΙΟ 5

Το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής θέλει εντός της και το ΜέΡΑ25, που έλαβε 2,63% στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Σε μια αναλογική προβολή του σεναρίου αυτού και λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό της ΝΔ, θα είχε μια μικρή μείωση που θα μείωνε, αντιστοίχως, και τις έδρες που θα λάμβανε ως μπόνους, οδηγώντας τη σε μια οριακή πλειοψηφία. Είναι, προφανώς, το χειρότερο σενάριο για το πρώην κυβερνών κόμμα που θα άνοιγε, ενδεχομένως, και νέο κύκλο διαβουλεύσεων και σεναρίων διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το ΜέΡΑ25 φάνηκε σημαντικά αποδυναμωμένο, αλλά μένει να φανεί αν θα επηρεαστεί κι αυτό (και προς ποια κατεύθυνση) από την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχόλιο της ειδικού:

Αν η ΝΔ περιοριζόταν σε ποσοστό της τάξεως του 37%, το bonus θα περιοριζόταν στις 44 έδρες, σε Βουλή 8 κομμάτων ακόμη και στην ευνοϊκή συγκυρία διψήφιου ποσοστού μη εκπροσωπούμενων κομμάτων στο Κοινοβούλιο, η αυτοδυναμία θα ήταν ανέφικτη.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα