
Το κουμπί του εκλογικού συναγερμού Νο2 πάτησε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γαλάζιο στρατόπεδο, δίνοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του νέου προεκλογικού αγώνα. Σε μια κατά τ’ άλλα πανηγυρική μάζωξη κατά την οποία κυριάρχησαν οι αγκαλιές και τα χαμόγελα μαζί με νέα πονταρίσματα νίκης για τις 25 Ιουνίου, χθες στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, ο αρχηγός έδωσε τις εντολές «μετριοπάθεια», «προγραμματικός λόγος», «σεμνότητα». Και, θέλοντας να μαζέψει πια το κλίμα ευφορίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, όρισε τους μεγάλους «αντιπάλους» της παράταξης.
Οι τρεις οδηγίες Μητσοτάκη προς τους υποψηφίους
Από τη μία είναι «ο εφησυχασμός, η ικανοποίηση της νίκης, η χαλάρωση» με τα λεγόμενα του Μητσοτάκη – και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κομματικό μηχανισμό που ενεργοποιείται παρακολουθώντας το ύφος και το περιεχόμενο της προεκλογικής δραστηριότητας του κάθε στελέχους.
Από την άλλη είναι, κατά τον Μητσοτάκη, «τα προβλήματα των πολιτών». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη των επιτελών της ΝΔ να μην καλλιεργείται προς τα έξω εικόνα αυταρέσκειας, αντίθετα να υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κατανόηση για τις δυσκολίες των πολιτών και σχέδιο επίλυσής τους – όχι ότι η χώρα μετατράπηκε σε «παράδεισο» την τελευταία τετραετία.
Στα σημεία των ανατροπών
Με βάση αυτά, οι υποψήφιοι και πρωτίστως οι λεγόμενοι «πρωτοκλασάτοι» που κέρδισαν τη μάχη του σταυρού στις 21 Μαΐου καλούνται (και) σε ειδικές αποστολές εκτός έδρας, δηλαδή σε επισκέψεις έξω από τα όρια της εκλογικής περιφέρειάς τους.
Τα «φύλλα πορείας» έχουν αρχίσει ήδη να φεύγουν. Υπάρχουν βουλευτές που «χρεώνονται» από τα κεντρικά επισκέψεις πολλά χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους, παρότι η κεντρική οδηγία προς όλους είναι να ρίξουν το βάρος στις δικές τους περιφέρειες. Νεοεκλεγείς στον Βόρειο τομέα της Αθήνας θα ανηφορίσει σύντομα στην Κοζάνη, άλλος από τα νότια της Αθήνας ετοιμάζεται για Έβρο, κάποιος από την Α’ Αθήνας θα κατηφορίσει προς την Κρήτη κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση με ή χωρίς τον Μητσοτάκη η ΝΔ θέλει να εστιάσει στα σημεία του χάρτη όπου πέτυχε ανατροπές στις 21 Μαΐου: Κρήτη (εκεί θα βρεθεί για… road trip ο Μητσοτάκης αύριο και μεθαύριο), Αχαΐα (ένα από τα «κάστρα» της Κεντροαριστεράς), δυτική Αττική, δυτική Αθήνα (όπου θα κάνει βόλτα ο Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα).

Στοχευμένα
Ειδικά οι λαϊκές γειτονιές, μαζί με τον Βορρά σχεδόν στο σύνολό του καθώς και τα θεωρούμενα «κάστρα» των άλλων, νομοί που άλλαξαν χέρια στις 21 Μαΐου, είναι στο στόχαστρο της ΝΔ. Εκεί η στρατηγική των γαλάζιων αφορά πρωτίστως τα «ανοίγματα».
Τα στοχευμένα μηνύματα δηλαδή τόσο προς τα δεξιότερα της ΝΔ, όπου η κινητικότητα και οι δυναμικές προβληματίζουν την κεντροδεξιά παράταξη με δεδομένο τον στόχο της αυτοδυναμίας όσο και προς το κεντρογενές ακροατήριο με αγωνία στους γαλάζιους κόλπους να «ακούσουν» εκ νέου οι ψηφοφόροι το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας.
Αυτό που, κοινώς, ξορκίζει η ΝΔ είναι διαρροές ψήφων είτε με χαλαρότητα προς μικρά δεξιά κόμματα, είτε προς το ΠΑΣΟΚ (ή και στον ΣΥΡΙΖΑ) στο πλαίσιο της «μάχης» στην Κεντροαριστερά. Λένε πολλά από μόνες τους δύο πρόσφατες αποστροφές του Μητσοτάκη – εμμέσως προς την πασοκογενή και στη δεξιότερη από τη ΝΔ δεξαμενή.
«Υπάρχει μία μόνο πρόταση διακυβέρνησης στον τόπο, ψηφίζουμε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση» τονίζει, θέλοντας να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της μετεκλογικής συζήτησης. Και όποιοι «έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες», όπως έχει πει, «να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και να αναλογιστούν αν αξίζει πραγματικά να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα τα οποία μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί, κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να εισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση ή αν θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τον υπεύθυνο πατριωτισμό»


Latest News

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι