Αυξάνονται και πληθύνονται οι τούρκοι retailers που «απλώνουν» τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά δείχνοντας ότι το εμπόριο δεν αποθαρρύνεται από τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Λιανικό εμπόριο: Ποιες αλυσίδες χαμηλού κόστους εισβάλλουν στην ελληνική αγορά
Μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν η δεύτερη μεγάλη «έξοδος» των γειτόνων θα στεφθεί με επιτυχία και δεν θα έχει την κατάληξη εκείνης προ 20ετίας.
Δίπλα στις LC Waikiki, Penti, Madame Coco και Vakko, μία ακόμη τουρκική αλυσίδα, η Colin’s, φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει καταστήματα στην Ελλάδα.
Πρόσφατα συστάθηκε η εταιρεία ERK Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με μοναδικό μέτοχο την ERK Pazarlama Ve Giyim Sanayi Ticaret AS, εταιρεία συμφερόντων του τουρκικού κολοσσού Eroglu Group, που δραστηριοποιείται παραγωγικά στην ένδυση, ενώ στη λιανική έχει παρουσία μέσω της αλυσίδας Colin’s.
Αυτή τη στιγμή η Colin’s διαθέτει διεθνή παρουσία με 600 καταστήματα σε 38 χώρες κυρίως στην Ασία.
Οπως συνέβη και με άλλες τουρκικές αλυσίδες, η είσοδός της στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα επέκτασης στη Δυτική Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι κάποιες εμπορικές αλυσίδες της γειτονικής χώρας, όπως τα παιδικά έπιπλα Cilek, καθώς και η εταιρεία στρωμάτων και επίπλων Istikbal, λειτουργούν στη χώρα μας μέσω αντιπροσώπων.
Αναφορικά με την παρουσία ελλήνων εμπόρων στην Τουρκία, η Ν. Βαρβέρης Moda Bagno διατηρεί από το 1999 ένα κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παρουσία έχει και το εμπορικό σήμα BSB του ομίλου B&F.
Η τουρκική «Zara»
Με στόχο να γίνει ένα από τα τρία κορυφαία brands στη λιανική ένδυση στην Ευρώπη, η τουρκική αλυσίδα ένδυσης LC Waikiki, η τουρκική «Zara» όπως αποκαλείται, άνοιξε πριν από δύο μήνες το 11ο κατάστημά της στην Ελλάδα «κατεβαίνοντας» στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πρόκειται για τη τουρκική αλυσίδα με τη μεγαλύτερη παρουσία στην εγχώρια αγορά, που στοχεύει σε πάνω από 30 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια με ορίζοντα τριετίας. Ηδη έχουν κλείσει συμφωνίες για δύο ακόμη καταστήματα, σε Καβάλα και Ιωάννινα. Στο τέλος του 2021 η εταιρεία διέθετε 6 καταστήματα με κύκλο εργασιών 12,7 εκατ. ευρώ και κατάφερε σε έναν χρόνο να διπλασιάσει δίκτυο και τζίρο.
Βασικός μέτοχος είναι ο Mustafa Kucuk, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το «Forbes» υπολογίζεται σήμερα σε 1,6 δισ. δολάρια.
Και μάρκα πολυτελείας
Πέρυσι ελληνική εταιρεία ίδρυσε και η Vakko, που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων οίκων μόδας και luxury προϊόντων στην Τουρκία.
Ο Vitali Hakko ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία Şen Şapka (χαρούμενα καπέλα) το 1934. Το όνομα άλλαξε σε Vakko το 1938, ενώ σήμερα η εταιρεία λειτουργεί πολυτελή πολυκαταστήματα σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη.
Η Vakko σχεδίασε στολές για την Turkish Airlines, αλλά και για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας.
Ο βασιλιάς της κάλτσας
Λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ελληνική παρουσία απέκτησε και η τουρκική αλυσίδα εσωρούχων Penti. Η αρχή έγινε από την Αλεξανδρούπολη και το φθινόπωρο του 2021 επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη με κατάστημα στην Τσιμισκή. Επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα.
Πλήρως καθετοποιημένη, η Penti συγκαταλέγεται στο top3 των μεγαλύτερων βιομηχανιών καλτσών στην Ευρώπη, παράγοντας 80 εκατ. ζεύγη ετησίως, ενώ διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα στα εσώρουχα και τα μαγιό/beachware.
Το δίκτυό της στην τουρκική αγορά φθάνει τα 400 καταστήματα με μερίδιο αγοράς άνω του 40%. Εκτός της γειτονικής χώρας έχει παρουσία σε 34 ξένες αγορές, κυρίως στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη, με 200 καταστήματα.
Γαλλικό όνομα και τουρκικό know how
Τέσσερα χρόνια «μετράει» στην ελληνική αγορά η αλυσίδα λευκών ειδών και διακόσμησης Madame Coco και ήδη διαθέτει τέσσερα σημεία πώλησης, όλα στην Αττική (Αθήνα, Γλυφάδα, Ελληνικό, Χαλάνδρι).
Υποσχόμενη στους πελάτες της γαλλική φινέτσα, ιδρύθηκε το 2011 από τον Turgut Aydin. Ο ίδιος ήταν ο ιδρυτής και της τουρκικής αλυσίδας ειδών σπιτιού English Home, τις μετοχές της οποίας πούλησε στην Aydin Holding μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008.
Σήμερα στην Τουρκία και σε ακόμη 18 χώρες λειτουργούν 373 καταστήματα Madame Coco.
5+1 αποχωρήσεις
Και η English Home επεκτάθηκε στην ελληνική αγορά, ωστόσο το επιχειρηματικό της ταξίδι τελείωσε άδοξα, καθώς προστέθηκε στις τουρκικές εταιρείες που ενώ ήρθαν στην Ελλάδα με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν.
H English Home έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2014 ανοίγοντας κατάστημα στο Κολωνάκι και το δίκτυό της ξεπέρασε τα 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Ο υψηλότερος τζίρος της αλυσίδας ήταν 6 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2021, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, οι πωλήσεις ήταν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς εν τω μεταξύ είχε αρχίσει να περιορίζει τη δραστηριότητά της. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν το 2022 μέχρι την οριστική αποχώρηση εφέτος.
Η διακοπή της δραστηριότητας της English Home ήρθε αρκετά χρόνια μετά τη μαζική φυγή των τούρκων retailers λίγο πριν η χώρα μας μπει για τα καλά στην οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί το κλείσιμο των καταστημάτων της εταιρείας υπόδησης Inci, της Mavi με παραγωγή τζιν, και των εταιρειών ένδυσης Koton, Gizia και Ipekyol. Η τελευταία λειτουργούσε στην ελληνική αγορά οκτώ καταστήματα τριών εμπορικών της σημάτων.
Πώληση θυγατρικών
Tην έξοδο επέλεξαν και ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν δραστηριότητα στην τουρκική αγορά. Μεταξύ αυτών ο όμιλος Fourlis, που ανακοίνωσε την πώληση των θυγατρικών του Intersport και The Athlete’s Foot.
Πριν από αρκετά χρόνια στην Τουρκία είχε παρουσία με θυγατρική εταιρεία και η SATO. Η τουρκική TCC Buro Koltuk Ltd, η οποία κατασκεύαζε καθίσματα, πουλήθηκε τον Μάρτιο του 2011.
Latest News
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων