![H Κίνα θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη «πριν από το 2030»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/2023-05-29T034333Z_572395397_RC2281AAGHJQ_RTRMADP_5_SPACE-EXPLORATION-CHINA-SHENZHOU-scaled.jpg)
Ο διαστημικός ανταγωνισμός της Κίνας με τις ΗΠΑ εντείνεται μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι σχεδιάζει επέκταση του κινεζικού διαστημικού σταθμού και αποστολή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από το 2030.
Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, κιέζοι αστροναύτες θα πατήσουν στη Σελήνη περίπου μια πενταετία μετά την επιστροφή της NASA στο φεγγάρι το 2025.
Διάστημα: Η NASA ζητάει τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό αστεροειδών
Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τον νότιο πόλο της Σελήνης, μετά την ανακάλυψη κρατήρων που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου και εκτιμάται ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.
«Διαθέτουμε ήδη έναν ολοκληρωμένο διαστημικό σταθμό και σύστημα μεταφοράς ανθρώπων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιν Σικιάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας Επανδρωμένων Αποστολών.
«Σύντομη Παραμονή»
Σε πρώτη φάση η Κίνα ετοιμάζεται για μια «σύντομη παραμονή στη σεληνιακή επιφάνεια και κοινή εξερεύνηση από ανθρώπους και ρομπότ» είπε.
Παρουσίασε επίσης τους τρεις αστροναύτες (εικόνα πάνω) που θα εκτοξευτούν την Τρίτη με προορισμό τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong, όπου θα αντικαταστήσουν το πλήρωμα που παραμένει σε τροχιά εδώ και έξι μήνες.
Ο Tiangong ολοκληρώθηκε επισήμως με την σύνδεση μιας τρίτης υπομονάδας, σύμφωνα όμως με τον Λιν μια τέταρτη υπομονάδα θα προστεθεί στο μέλλον «για επιστημονικά πειράματα και για να προσφέρει στο πλήρωμα βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης».
Όλα τα προηγούμενα πληρώματα αποτελούνταν από μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, όμως η νέα αποστολή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και έναν πολίτη, τον καθηγητή αεροδιαστημικής μηχανικής Γκούι Χαϊτσάι.
Με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που αποκτά δυνατότητα εκτόξευσης ανθρώπων στο Διάστημα.
Αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό μετά την εξαίρεσή της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λόγω ανησυχίας των ΗΠΑ για το στρατιωτικό χαρακτήρα του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει επίσης ρομποτικές αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης και to 2021 έστειλε το πρώτο της ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google