Ο διαστημικός ανταγωνισμός της Κίνας με τις ΗΠΑ εντείνεται μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι σχεδιάζει επέκταση του κινεζικού διαστημικού σταθμού και αποστολή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από το 2030.
Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, κιέζοι αστροναύτες θα πατήσουν στη Σελήνη περίπου μια πενταετία μετά την επιστροφή της NASA στο φεγγάρι το 2025.
Διάστημα: Η NASA ζητάει τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό αστεροειδών
Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τον νότιο πόλο της Σελήνης, μετά την ανακάλυψη κρατήρων που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου και εκτιμάται ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.
«Διαθέτουμε ήδη έναν ολοκληρωμένο διαστημικό σταθμό και σύστημα μεταφοράς ανθρώπων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιν Σικιάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας Επανδρωμένων Αποστολών.
«Σύντομη Παραμονή»
Σε πρώτη φάση η Κίνα ετοιμάζεται για μια «σύντομη παραμονή στη σεληνιακή επιφάνεια και κοινή εξερεύνηση από ανθρώπους και ρομπότ» είπε.
Παρουσίασε επίσης τους τρεις αστροναύτες (εικόνα πάνω) που θα εκτοξευτούν την Τρίτη με προορισμό τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong, όπου θα αντικαταστήσουν το πλήρωμα που παραμένει σε τροχιά εδώ και έξι μήνες.
Ο Tiangong ολοκληρώθηκε επισήμως με την σύνδεση μιας τρίτης υπομονάδας, σύμφωνα όμως με τον Λιν μια τέταρτη υπομονάδα θα προστεθεί στο μέλλον «για επιστημονικά πειράματα και για να προσφέρει στο πλήρωμα βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης».
Όλα τα προηγούμενα πληρώματα αποτελούνταν από μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, όμως η νέα αποστολή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά και έναν πολίτη, τον καθηγητή αεροδιαστημικής μηχανικής Γκούι Χαϊτσάι.
Με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που αποκτά δυνατότητα εκτόξευσης ανθρώπων στο Διάστημα.
Αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό της διαστημικό σταθμό μετά την εξαίρεσή της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λόγω ανησυχίας των ΗΠΑ για το στρατιωτικό χαρακτήρα του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει επίσης ρομποτικές αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης και to 2021 έστειλε το πρώτο της ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη.
Πηγή: in.gr
Latest News
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ