![Πέλλα: Καταστράφηκαν 15.000 στρέμματα με φρούτα πριν τη συγκομιδή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/pella.plimmira.2023.jpg)
Σοβαρά προβλήματα στις παραγωγές σχεδόν σχεδόν των καλλιεργειών έχουν δημιουργήσει στην ΠΕ Πέλλας οι συνθήκες παγετού και οι χαλαζοπτώσεις, που έχουν σημειωθεί το 2023, ενώ οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει την παραγωγή φρούτων σε μία έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων.
Τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν το 2023 περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς.
Αρκαδία: Ζημιές σε κεράσια και μήλα από τον παγετό του Απριλίου
Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καλλιεργούνται 34,7 χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, 99,3 χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα συμπύρηνα, 28,6 χιλιάδες στρέμματα με βερίκοκα, 111 χιλιάδες στρέμματα με κεράσια, 11 χιλιάδες στρέμματα με δαμάσκηνα νωπά και 31,7 χιλιάδες στρέμματα με νεκταρίνια. Επίσης, υπάρχουν 12 χιλιάδες στρέμματα με μήλα, 3,2 χιλιάδες στρέμματα με αχλάδια, 3,1 χιλιάδες στρέμματα με πατάτες καθώς και πλήθος άλλων καλλιεργειών.
Ολική καταστροφή 15.000 στρεμμάτων
Ακόμα, στις 28/05 σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές των Δημοτικών ενοτήτων Κύρρου και Μ. Αλεξάνδρου του Δήμου Πέλλας όπως Π. Μυλότοπος, Μελίσσι, Καρυώτισσα και άλλα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο και κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις φρουτοκαλλιέργειες σε μία έκταση περίπου 15.000 στρέμματα, όπου σε αυτή καλλιεργούνται κυρίως οπωροφόρα δένδρα. Οι ζημιές είναι καθολικές ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθημερινές βροχοπτώσεις σ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα.
«Οι βροχές αυτές εκτός του ότι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά λόγω σχισίματος τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώΐμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλεκτική ζωή των καρπών που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά», τονίζεται στην επιστολή.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/05/pella.zhmies.2023-1024x1024.jpg)
Πλήγμα για τις καλλιέργειες
Προβλήματα δημιούργησαν ακόμη, παγετοί οι οποίοι σημειώθηκαν μεταξύ 04/03 και 30/03/2023 επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα και ιδίως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.
Επίσης, χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν μεταξύ 16/04 και 26/04/2023 σε πολλές τοπικές κοινότητες της Π.Ε Πέλλας, οι οποίες ζημίωσαν την παραγωγή όλων των πυρηνοκάρπων ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος των καρπιδίων, την πυκνότητα και τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης. Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε από τα χωριά Θεοδωράκι, Κρανιά, Λιθάρια και κατέβηκε στη συνέχεια στο Ανυδρο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες καταστροφές και κατόπιν κινήθηκε προς το Μάνδαλο, την Καλή, τη Αάκκα, το Πλαγιάρι, την Αραβησσό, το Αχλαδοχώρι, τις Αμπελιές, το Δαμιανό, τη Λεπτοκαρυά, το Σανδάλι, την Καλλίπολη, το Δροσερό, το Γυψοχώρι, τον ΠI. Μυλότοπο, τον Ν. Μυλότοπο και άλλα χωριά του Δήμου Πέλλας.
Σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ 17 και 18 Μαΐου 2023 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες χωριών, των Δήμων Έδεσσας και της Αλμωπίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν