Οι κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να δεχθούν πλήγμα εάν πελάτες τους, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες εκκαθάρισης, αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή αντιμετωπίσουν προβλήματα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Credit Suisse ήταν εξαίρεση: Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες από των ΗΠΑ

Η μελέτη εξετάζει τον κίνδυνο της διάχυσης από τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες -όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που παρέχουν χρηματοδότηση με διάφορες μορφές- στις παραδοσιακές τράπεζες και αντίστροφα.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση τόσο τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα δάνεια, όσο και οι υποχρεώσεις, όπως οι καταθέσεις, συγκεντρώνονται στις 13 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ σημαντικών πολυεθνικών τραπεζών.

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο, η έκθεση υποδεικνύει το ενδεχόμενο οι σκιώδεις τράπεζες να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις συστημικές τράπεζες, όπως οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς. Βάσει των στοιχείων της ΕΚΤ, τα κεφάλαια αυτά αντιπροσωπεύουν το 13% όλων των υποχρεώσεων των παραδοσιακών τραπεζών, ενώ για τις μεγαλύτερες τράπεζες το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι σκιώδεις τράπεζες -ή οι μη τραπεζικοί χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι (NBFI) στην ορολογία των ρυθμιστικών αρχών- πλήττονταν από εκροές ή διακυβευόταν η εμπιστοσύνη τους προς μια τράπεζα.

«Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί καταστεί καθοριστική στην πιστωτική ποιότητα των τραπεζών και μπορεί να εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται στη χρηματοδότησή τους, εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωστία των θεμελιωδών μεγεθών τους», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Πιθανοί άλλοι κίνδυνοι, χαρακτηρίζονται οι αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις σκιώδεις τράπεζες, πωλήσεις οι οποίες θα προκαλούσαν ζημίες στις παραδοσιακές τράπεζες επειδή τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά επικαλύπτονται ή συσχετίζονται μεταξύ τους.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, η πίεση σε σημαντικές συστημικές τράπεζες θα μεταδιδόταν και στις σκιώδεις.

«Εάν μία ή κάποιες από αυτές τις τράπεζες πιέζονταν, πιθανότατα θα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ικανότητα σημαντικών τμημάτων στον κλάδο NBFI να διαχειριστούν τη ρευστότητα και τους κινδύνους της αγοράς», καταλήγει στα συμπεράσματά της η ΕΚΤ.

Στην έκθεση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν εμπιστευτικά στοιχεία, δεν κατονομάζεται καμία από τις τράπεζες. Οι πολυεθνικές συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale  και UniCredit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου