Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας συνεχίζει και αποτελεί το βασικό παράγοντα επιβράδυνσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτή, τον Απρίλιο ο εθνικός πληθωρισμός (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3% (Μαρ.23: 4,6%; Απρ.22: 10,2%) και ο εναρμονισμένος στο 4,5%. Ωστόσο, ο εθνικός δομικός πληθωρισμός (εξαιρ. ενέργεια, τρόφιμα, ποτά& καπνο) διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα στο 6,1% (Μαρ.23: 6,7%; Απρ.22: 1,9%), και ο δείκτης τιμών σε “διατροφή & μη αλκοολούχα ποτά” αυξάνεται κατά 11,4% yoy (Μαρ.23: 14,3%; Απρ.22: 10,9%). Επίσης, τον Μάρτιο η αποκλιμάκωση τον τιμών ενέργειας οδήγησε σε πτώση τους δείκτες τιμών παραγωγού και δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά 10,9% yoy, και κατά 12,7% yoy αντίστοιχα, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες χωρίς ενέργεια αυξήθηκαν κατά 6,6% και 3,3%.

Η ανεργία

Από εκεί και πέρα, τον Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας, σε εποχικά εξομαλυμένη βάση διαμορφώθηκε στο 10,9% (Μαρ.’22: 12,7%). Κατά μέσο όρο το α΄ τρίμηνο του έτους το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,8% και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5 % σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά -0,2% ΥοΥ (Μαρ.’22: 8,8%), κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης του δείκτη στον τομέα “ηλεκτρισμός” (-28,1% ΥοΥ) . Ωστόσο η εξέλιξη στον τομέα αυτό θα χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, λόγω της σύγκρισης με τα επίπεδα του 2022 και την έναρξη του πολέμου που επηρέασε την αγορά ενέργειας.

Σούπερ μάρκετ: Πότε και γιατί θα πέσουν οι τιμές στο ράφι – Οι 3+1 λόγοι

Ωστόσο η εξέλιξη στον τομέα αυτό θα χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, λόγω της σύγκρισης με τα επίπεδα του 2022 και την έναρξη του πολέμου που επηρέασε την αγορά ενέργειας. Σημειώνεται άλλωστε ότι ο κλάδος της μεταποίησης διατηρεί την δυναμική του και ο σχετικός δείκτης παραγωγής αυξάνεται το Μάρτιο κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Στο λιανικό Εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 12,0% και 2,1% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση αντίστοιχα. Στις κατασκευές, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 1.543 οικοδομικές άδειες σημειώνοντας μείωση 15,3% σε ετήσια βάση.

Μεταποίηση

Σημειώνεται άλλωστε ότι ο κλάδος της μεταποίησης διατηρεί την δυναμική του και ο σχετικός δείκτης παραγωγής αυξάνεται το Μάρτιο κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Στο λιανικό Εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 12,0% και 2,1% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση αντίστοιχα. Στις κατασκευές, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 1.543 οικοδομικές άδειες σημειώνοντας μείωση 15,3% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιαν – Απρ. 2023, το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €789 εκατ. έναντι ελλείμματος €3,3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συνακόλουθα, διαμορφώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €2,4 δισ., έναντι ελλείμματος €799 εκατ. την ίδια περίοδο το 2022.

Ισοζύγιο

Τον Μάρτιο του 2023, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €2,4 δισ. Η μείωση του ελλείμματος κατά €117εκατ. σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων το οποίο παρουσίασε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Μαρ.22 (βελτίωση κατά €574 εκατ.) λόγω της αύξησης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης εξαιτίας της καταβολής στο Ελληνικό Δημόσιο της τελευταίας δόσης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων (ANFA/SMP)). Βελτίωση καταγράφηκε και στο ισοζύγιο αγαθών (κατά €63 εκατ.) λόγω της μείωση του ελλείματος στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (κατά €379 εκατ.). καθώς η αύξηση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών. Επίσης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών αυξήθηκε κατά €3 εκατ. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά €523εκατ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ