Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη λόγω του ισχυρότερου αμερικανικού δολαρίου και καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, αύξησαν τους φόβους για τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για παράδοση Αυγούστου υποχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης κατά 1,71%, στα 71,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησε κατά 1,74%, στα 67,72 δολάρια. Και οι δύο δείκτες μειώθηκαν κατά περισσότερο από 4% την Τρίτη.

ΟΠΕΚ+: Τι οδήγησε στη μείωση της παραγωγής

Να σημειωθεί ότι η επίσημη μέτρηση της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 48,8, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση – και απέχει από την εκτίμηση του 49,4 που προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters.

Ο ρόλος του δολαρίου

Περαιτέρω πίεση στις τιμές του πετρελαίου άσκησε και το αμερικανικό δολάριο το οποίο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα και επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ομολόγων, ενισχύθηκε από το πάγωμα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και την πρόοδο στο ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση την Τετάρτη.

Οι παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται για την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου – του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Τα αντιφατικά μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ σχετικά με το εάν ο οργανισμός θα αποφασίσει να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου έχουν πυροδοτήσει την πρόσφατη αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου.

Παρά την τελευταία υποχώρηση των τιμών, οι προοπτικές για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν σφιχτές, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της PVM, Stephen Brennock. «Η πιο πιθανή ενέργεια είναι η αδράνεια», είπε εμφατικά ο Brennock, σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities