
Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να αποφασίσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής έπειτα από τον εκλογικό του θρίαμβο.
Εκλογές – Τουρκία: Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής από τον Ερντογάν
Στην τρίτη κατά σειρά ημέρα απωλειών, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5% πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οδηγώντας τις απώλειές της φέτος αθροιστικά σχεδόν στο 10%.
Ανησυχία
Οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά την επιμονή του Ερντογάν να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Η συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του Ερντογάν με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην «τσάρο» της οικονομίας που απολαμβάνει σεβασμού από τους επενδυτές επειδή υποστηρίζει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, πυροδότησαν εκτιμήσεις για ενδεχόμενη στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές.
«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, όμως οποιοδήποτε αξιόπιστο όνομα είναι σημαντικό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις προθέσεις», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν της KNG Securities.

«Αν είναι [στο οικονομικό επιτελείο] ο Μεχμέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρόμοιες απόψεις, θα είναι μια μεγάλη κίνηση. Όμως στη συνέχεια η αγορά θα έχει περιέργεια να δει την πρώτη κίνηση της οικονομικής ομάδας – θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς πάει;»
Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης
Η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή παρά τον αντίκτυπο του σεισμού στη νότια Τουρκία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 4,0% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια άλλους.
Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Παίρνει τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης η Wall Street
Οι πιέσεις στη Wall Street έχουν ενταθεί καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις Τραμπ για μια σειρά «αμοιβαίων δασμών» για «όλες τις χώρες»

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Οι δασμοί ρίχνουν καύσιμα στο ράλι των αμερικανικών ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Οι 12 μετοχές που δεν «φοβήθηκαν» τους δασμούς Τραμπ
Ποιες μετοχές έκλεισαν με κέρδη σε πτωτικές λόγω δασμών συνεδριάσεις της Wall Street

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Οπισθοχωρούν οι ευρωαγορές, εν αναμονή του Τραμπ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,58%

Μικτά πρόσημα και έντονη νευρικότητα στις αγορές της Ασίας
Ενώ οι αγορές είναι πιθανό να είναι ασταθείς βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η ροή των ειδήσεων θα γίνει «πιο θετική» προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Μεγαλώνει η φρενίτιδα για τον χρυσό - Φλερτάρει με νέα υψηλά στα 3.300 δολάρια
Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια