
Διευκρινήσεις και οδηγίες για την υλοποίηση των δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί στη νέα ΚΑΠ, δίνει εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ
Ειδικότερα, η εγκύκλιος διευκρινίζει ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συμμετοχής στις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», τους δυνητικούς δικαιούχους μελισσοκόμους, τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας ανά δράση, καθώς και τα παραστατικά υλοποίησης.
Μελισσοκομία: Μέχρι πότε υποβάλλονται αιτήσεις για το πρόγραμμα του 2023
Για τη συμμετοχή στις δράσεις οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/ktenotrophikeepikheirematikoteta/psephiakes-uperesies-gia-melissokomous.
Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες υποβολής της αίτησης συμμετοχής είναι κοινές και για τις δύο δράσεις.

Οι δικαιούχοι
Για τη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» είναι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες και το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας καθορίζεται ως εξής:
- προμήθεια κυψελών αντικατάστασης σε ποσοστό έως 10% επί των κατεχομένων κυψελών,
- προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων, σε ποσοστό έως 20% επί των κατεχομένων κυψελών.
Για τη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» δυνητικοί δικαιούχοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες.
Η διαδικασία
Για την ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στις Δράσεις και των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να απευθύνονται στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας, τα οποία λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης των μελισσοκόμων και ως φορείς υποβοήθησης υποβολής της αίτησης στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή.
Προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στις Δράσεις, οι δυνητικοί δικαιούχοι που επιλέγουν να υποβάλλουν την αίτηση μέσω του οικείου Κέντρου Μελισσοκομίας, οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά – παραστατικά σε εύλογο χρόνο, ο οποίος μπορεί να είναι από τρεις έως πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την 30η Ιουνίου 2023, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους Επόπτες Μελισσοκομίας.


Latest News
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών