«Κόκκινη κάρτα»  στις εταιρείες που κακοδιαχειρίζονται τον κλιματικό κίνδυνο θα δείξει το 2024 το κρατικό πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας (Norges Bank Investment Management)  ασκώντας περαιτέρω πίεση μαζί με άλλους ακτιβιστές μετόχους.

H απόφαση έρχεται λίγο αφότου το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ των προτάσεων των μετόχων στις αντίστοιχες ετήσιες συνελεύσεις της Chevron και της Exxon Mobil. Τα ψηφίσματα επιδιώκουν να υποχρεώσουν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ να ευθυγραμμίσουν τους κλιματικούς τους στόχους με τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού και να δεσμευτούν για απόλυτες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Νορβηγία: Απώλειες μετά από τρία χρόνια αυξανόμενης κερδοφορίας για το ταμείο επενδύσεων

Ωστόσο, το πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας είχε αρνηθεί να υποστηρίξει παρόμοιες προτάσεις  που κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η BP και η TotalEnergies. Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι το fund αξιολογεί κάθε πρόταση μετόχων ξεχωριστά και σημειώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις εκπομπές Scope 3 που παράγονται από τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους από τους πελάτες.

«Είμαστε ένας ιδιαίτερα ενεργός ιδιοκτήτης όταν πρόκειται για το κλίμα», δήλωσε στο CNBC  η Carine Smith Ihenacho, επικεφαλής Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της Norges Bank Investment Management. Είπαμε ξεκάθαρα ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον μας οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας να φτάσουν στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, διότι θα είναι επωφελές για τις οικονομικές μας αποδόσεις μακροπρόθεσμα» σημείωσε αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης του ταμείου για το κλίμα του 2025.

«Ως ενεργός ιδιοκτήτης, θέλουμε πραγματικά να επηρεάσουμε και να ωθήσουμε τις εταιρείες προς τον καθορισμό στόχων καθαρού μηδενισμού για το 2050 και επίσης να τις ωθήσουμε να έχουν αξιόπιστα σχέδια μετάβασης. Με αυτό εννοούμε σχέδια μετάβασης βασισμένα στην επιστήμη», πρόσθεσε.

Πότε θα πουλήσει μετοχές

Το ταμείο, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα ακολουθήσει αυστηρότερη γραμμή απέναντι στις εταιρείες που απέτυχαν να υιοθετήσουν αξιόπιστα σχέδια για το κλίμα. Το fund έχει επενδύσει σε περισσότερες από 9.000 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζει ότι «οι εταιρείες ενδιαφέρονται για το πώς ψηφίζουμε στις γενικές συνελεύσεις».

Σύμφωνα με την Ihenacho  τα κύρια εργαλεία που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το fund  είναι ο διάλογος και η ψηφοφορία, αλλά πρόσθεσε ότι το ταμείο θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης των εταιρειών που υστερούν σε θέματα κλίματος.

«Είναι μια συνεχιζόμενη άσκηση ισορροπίας» λέει χαρακτηριστικά «Νομίζω ότι η αφετηρία μας είναι σε μεγάλο βαθμό ότι θέλουμε να είμαστε ιδιοκτήτες και να επηρεάζουμε τις εταιρείες. Το να πουλήσουμε δεν πρόκειται να λύσει καθόλου την κλιματική κρίση. Απλώς πουλάς σε κάποιον άλλον που μπορεί να νοιάζεται λιγότερο για το κλίμα ως ιδιοκτήτης από ό,τι εμείς. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αισθανόμαστε ότι η εταιρεία δεν μας ακούει καθόλου, δεν αναφέρει τίποτα, δεν βλέπουμε καμία αλλαγή, και τότε μπορεί να πουλήσουμε. Μπορεί να αποφασίσουμε να πουλήσουμε».

«Το νωρίτερο που θα υπάρξουν εταιρείες είτε σε λίστα παρατήρησης είτε αποκλεισμένες θα είναι το επόμενο έτος ή ίσως το μεθεπόμενο έτος. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε πρώτα τα ιδιοκτησιακά μας εργαλεία μας ως ιδιοκτήτες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα