Ακριβότερο θα πληρώνουν από την Πέμπτη το ηλεκτρικό ρεύμα οι Ουκρανοί, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να ενισχύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα.
ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για εκταμίευση δανείου 900 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία
Το προηγούμενο διάστημα, οι συχνές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στέρησαν σε εκατομμύρια ανθρώπους το ρεύμα και τη θέρμανση κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου το 50% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας υπέστη ζημιές.
«Η Ουκρανία επέζησε από τον πιο περίπλοκο χειμώνα στην ιστορία της εν μέσω μαζικών ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό σύστημα. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη εκστρατεία επισκευής της ενεργειακής υποδομής από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.
«Το μέγεθος των ζημιών και των απωλειών είναι σημαντικό. Η αύξηση των τιμολογίων είναι η συμβολή στη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον πληθυσμό θα διπλασιαστούν σχεδόν στα 2,64 γρίβνα (0,0715 δολάρια) ανά κιλοβατώρα από την 1η Ιουνίου.
Οικονομική και ενεργειακή φτώχεια
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, το Κίεβο είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα ποσοστά φτώχειας έχουν εκτοξευθεί, με πολλούς Ουκρανούς να χάνουν τις δουλειές τους και να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για ασφαλέστερες περιοχές και να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής.
«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις θα είναι το ίδιο συστηματικές κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης όπως τον περασμένο χειμώνα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους για την ανανέωση και την υπεράσπιση των εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Γκαλουστσένκο.
Η Οικονομική Σχολή του Κιέβου εκτίμησε ότι οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας ήταν περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον φετινό Απρίλιο.
Ειδικοί και μηχανικοί στον τομέα της ενέργειας εργάζονται για τη μετακίνηση ορισμένων ενεργειακών εγκαταστάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το έδαφος για την προστασία τους από επιθέσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων