![Εκλογές: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης με «νέα φανέλα» στις κάλπες της 25ης Ιουνίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/treism1-1024x600-1.jpg)
Σε ένα διαφορετικό προεκλογικό αγώνα έχουν μπει -και επισήμως, μετά τη διάλυση της Βουλής- οι πολιτικοί αρχηγοί.
Εκλογές 2023: Πού θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες – Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ
Και αυτό γιατί υπάρχουν τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις κάλπες της 21ης Μαΐου και έτσι προκύπτουν οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι στόχοι κάθε επιτελείου. Έτσι, κάποιοι προσπαθούν να διατηρήσουν τις ψήφους που έλαβαν ή και να τις αυξήσουν, ενώ άλλοι βλέπουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες των πρώτων εκλογών.
Όπως φαίνεται τα ποσοστά που έδωσαν οι πολίτες στα κόμματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα χρησιμοποιηθούν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να «περάσουν» το νέο μήνυμά τους στους ψηφοφόρους.
«Όλοι σε κίνηση» η εντολή στη Νέα Δημοκρατία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία με το σύνθημα «μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα», δίνοντας έτσι την κατεύθυνση που θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία.
Όπως είναι γνωστό, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που θα δώσει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αυξήσει και άλλο τα ποσοστά της ΝΔ, με σκοπό μια ισχυρή αυτοδυναμία στη Βουλή, ακόμα και αν μπουν παραπάνω κόμματα.
Έτσι, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κρήτη, στην οποία το κόμμα του έλαβε για πρώτη φορά τόσο υψηλά ποσοστά, τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν τεθεί σε εκλογική εγρήγορση. Στο στρατηγείο της Πειραιώς, το γαλάζιο επιτελείο έχει σημειώσει εκατοντάδες πόλεις και… χωριά σε όλη την Ελλάδα, στα οποία θα βρεθούν στελέχη της ΝΔ μέχρι την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, μεταφέροντας το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος.
Μιλώντας από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πολίτες αναζητούσαν μια διαφορετική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι στις 25 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η μέχρι τώρα «ημιτελής» νίκη της ΝΔ. «Έβλεπα στα μάτια των πολιτών ότι αναζητούσαν μία διαφορετική πολιτική μακριά από τις τοξικότητες, τις χυδαιότητες και τους διχασμούς του παρελθόντος. Σε αυτές τις εκλογές νίκησαν αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα φωτεινή και ενωμένη και ηττήθηκαν αυτοί που τη βλέπουν σκοτεινή και διχασμένη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, εστίασε στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και άσκησε ξανά κριτική στο σύστημα της απλής αναλογικής. «Σήμερα, αν δεν είχαμε την απλή αναλογική, η ΝΔ θα ήταν κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. Στόχος στις 25 Ιουνίου είναι όχι μόνο να φτάσουμε αυτό το ποσοστό, αλλά να το ξεπεράσουμε. Η Ελλάδα έγινε και θα παραμείνει μπλε και στις εκλογές του Ιουνίου» πρόσθεσε.
«Επιμένω στην ανάγκη για ισχυρή κυβέρνηση. Οι απειλές είναι πολλές και είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σταθερό και στιβαρό χέρι στο τιμόνι της χώρας…», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «στη χώρα μας δεν υπάρχει άλλη πρόταση εξουσίας. Μόνο η ΝΔ έχει σχέδιο διακυβέρνησης».
«Επιχείρηση: ολική ανατροπή» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με… αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα ξεκινά τη μάχη για την αλλαγή της εικόνας του κόμματος η Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι τα λάθη που έγιναν στις 21 Μαΐου δεν θα επαναληφθούν, στέλνοντας παράλληλα σαφή μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματος.
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήταν σοκ για εμάς το αποτέλεσμα της κάλπης» είπε με ειλικρίνεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, συμπληρώνοντας ότι δεν ψάχνουν τις αιτίες της ήττας στους πολίτες και στους αντιπάλους τους.
«Να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε νέο αγώνα. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα είναι σε αυτή. Αν μου επιτρέπετε να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη και που στην πρώτη πέρασε από κάτω. Τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του και να τον περάσει», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι «είναι και μια μορφή αλαζονείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας».
«Αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί, θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για 180 βουλευτές για να κάνουν αναθεώρηση του Συντάγματος μόνοι τους, ενώ διερωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η «κρυφή ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας.
«Η αντιπολίτευση του συγκεκριμένου» από τη Χαριλάου Τρικούπη
Από τη Χίο, τόπο που γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζοντας πως «οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται».
Κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ψήφο στο ΠΑΣΟΚ για να έχει «πραγματικό αντίπαλο η ΝΔ και όχι τον χρυσό της χορηγό». «Τώρα έχουμε την αντιπολίτευση του συγκεκριμένου» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ επειδή είναι γαλάζιος ο χάρτης. Θέλω να του θυμίσω ότι γαλάζιος ήταν και το 2019, για να μην πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ο κ. Τσίπρας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του κόμματος για την οικονομία, επιχειρώντας να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε το κόμμα του μετά την τοποθέτηση της Ελένης Χρονοπούλου σε τηλεοπτική εκπομπή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
![«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_botilia_EXO3-600x352.png)
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας