
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας επηρεάζοντας τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
Αν και οι αρμόδιες Αρχές ασφαλείας μεταξύ αυτών και η ΕΥΠ που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν μια εικόνα για το ποιος μπορεί να κρύβεται από τις δύο επιθέσεις, εντούτοις όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με αποδείξεις και απόλυτη σιγουριά.
Πώς μπορεί να αποτραπεί μια επίθεση DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες κινούνται προς την κατεύθυνση ταυτοποιήσεις ομάδας χάκερ που έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλες χώρες τόσο την Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Η ομάδα «Killnet»
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη έχουν ταυτοποιηθεί λογαριασμοί γνωστών χάκερ της γνωστής ρώσικης ομάδας «Killnet».
Συγκεκριμένα όπως μετάδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως στις επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων, συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
Από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Από αυτές διαπιστώθηκε πως 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με την ομάδα των ρωσόφιλων χάκερ «Killnet»
Ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα σε σχέση με το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Εκτός από την ομάδα χάκερ που μπορεί να υλοποίησε την επίθεση εξετάζεται αν υπάρχει άλλο κέντρο που πλήρωσε προκειμένου να «χτυπηθούν» οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κατά την έναρξη των εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Άλλωστε είναι γνωστό πως στο «σκοτεινό διαδίκτυο» ομάδες χάκερ αναλαμβάνουν τέτοιου είδους επιθέσεις επί πληρωμή.
Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των «χτυπημάτων» προς τον στόχο που θα ζητήσει ο πελάτης και τη «ζημιά» που θα προκαλέσουν.
Η Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας το πρωί της Τρίτης δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα, η μεγαλύτερη επίθεση που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, και το κόστος υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ.
Είναι ένα ερώτημα που καλείται να απαντηθεί αν πληρώθηκε αυτό το ποσό, πώς και από ποιόν.
Πηγή: In.gr


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση