
Συζήτηση με θέμα «Energy Unleashed: Climate Change, the Challenge of the Century» και τη συμμετοχή κορυφαίων στον κλάδο τους στελεχών πραγματοποιήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη της Motor Oil στο πλαίσιο του ΤEDxAthens 2023.
Motor Oil: Ενίσχυση κερδών και υψηλότερες επενδύσεις το α’ τρίμηνο
Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Motor Oil, με συνομιλητές τους Sven Smit, Senior Partner McKinsey & Company και πρόεδρος του McKinsey Global Institute και Ed Stanley, Morgan Stanley ‘s Head of Thematic Research συζήτησαν σχετικά με τις προκλήσεις της «πολυπόθητης» ενεργειακής μετάβασης, τα αναγκαία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και το ηθικό στοίχημα αυτής της προσπάθειας, ενώ συμφώνησαν ότι έχουμε θέσει στόχους για την ενεργειακή μετάβαση οι οποίοι σε αυτή τη φάση δεν φαίνονται εφικτοί με βάση τους υπάρχοντες οικονομικούς και φυσικούς πόρους καθώς και τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου τόνισε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτεί στρατηγική σκέψη και μεγάλη εμπειρία. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «η επίτευξη του net zero πέρα από ένα μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα, είναι και μια ισχυρή ηθική υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές και ενόσω υποστηρίζουμε τη πρόοδο προς τη μετάβαση, οφείλουμε επίσης να μην ρισκάρουμε τη πρόσβασή μας σε ανταγωνιστικές και ασφαλείς πηγές ενέργειας που διασφαλίζουν τη προσφορά αυτού του πολύτιμου αγαθού σε προσιτές τιμές.»

«Η ενεργειακή μετάβαση ορίζεται από τέσσερις διαφορετικές αλλά και εξίσου σημαντικές παραμέτρους: το Net Zero, την μείωση του κόστους της ενέργειας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα. Κάτι που δεν γίνεται αρκετά στην Ευρώπη, είναι η προτεραιοποίηση λύσεων που είναι τεχνολογικά ώριμες και οικονομικά προσιτές. », σχολίασε από τη μεριά του ο Sven Smit.
«Η τεχνολογία θα παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην πράσινη μετάβαση βοηθώντας μας σημαντικά να πετύχουμε τους στόχους μας. Για αυτό πρέπει να τοποθετήσουμε περισσότερα κεφάλαια στην θεσμοθέτηση κινήτρων για καινοτομία βρίσκοντας ταυτόχρονα και τρόπους χρηματοδότησης.» τόνισε ο Ed Stanley.
Τα τέσσερα σημεία
Σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις συμμετέχοντες τόνισαν πως η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα πρέπει να εστιάσει σε 4 βασικά σημεία: Ασφάλεια, μείωση C02, ανταγωνιστικότητα, χαμηλό κόστος. Διατήρηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των υπαρχόντων ενεργειακών συστημάτων με παράλληλη προστασία της γεωπολιτικής σταθερότητας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικονομιών μέσω της πρόσβασης σε φθηνότερες πηγές ενέργειας αλλά και μέσω της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, των επιχειρήσεων και του βιομηχανικού τομέα και διασφάλιση ότι η ενέργεια είναι προσιτή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς να βλάπτεται η δημοσιονομική σταθερότητα των κρατών.
Κλείνοντας, και οι τρεις συμμετέχοντες συμφώνησαν, επίσης, ότι η πράσινη μετάβαση με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να επιταχυνθεί με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, χρηματοδότηση, επενδυτικά κίνητρα, «αποδυνάμωση» της γραφειοκρατίας και ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες.


Latest News

Το δυσθεώρητο μπόνους στον CEO της Shell και η υποχώρηση από τους πράσινους στόχουςυς εν μέσω περικοπών;
Παρά τα μειωμένα κέρδη και τις περικοπές δαπανών, η Shell δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο CEO της, παρά την σφορδή κριτική

Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στον Μασκ - Βουτιά στις πωλήσεις της Tesla
Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση

Τα 47 στρατηγικά projects και η... Metlen - Ποιες εταιρείες πήραν το «πράσινο φως»
Αναλυτικά ο κατάλογος των 47 στρατηγικών έργων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

To project της Metlen στα 47 στρατηγικά έργα της ΕΕ - Το ελληνικό στοίχημα στο γάλλιο
Τα στρατηγικά έργα θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Η δικαστική «οδύσσεια» της φέτας συνεχίζεται – Οι νίκες και οι απειλές
Νέο ρεκόρ εξαγωγών για τη φέτα το 2024 ενώ κερδήθηκε άλλη μια δικαστική μάχη κατά των απομιμήσεων – Η εκατόχρονη περιπέτεια του εθνικού τυριού

Φθηνότερο το χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Συνθήκες της δεκαετίας του 2000 ξανά στην αγορά των δανείων - Πώς η αναβάθμιση από τη Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, θα έχει καταλυτική επίδραση για τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης

Οι καταναλωτές πληρώνουν την... νύφη του καφέ - Στα ύψη οι τιμές
Κολοσσοί της βιομηχανίας καφέ, αλυσίδες αλλά και μικρότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανεβάζουν τις τιμές στο φλιτζάνι - Η κατανάλωση στην Ελλάδα

Με φόρα η Metlen για το LSE - Το μισό δισ. του Γουάτσα και τα νέα deals του Μυτιληναίου
Τι σημαίνει για τη Metlen η απόκτηση κι άλλων μετοχών από τη Fairfax – Τελική ευθεία για την Capital Markets Day στις 28 Απριλίου

Τι περιμένει από τα αποτελέσματα της Lamda Development η ΑΧΙΑ
Η Lamda Development πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2024, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς

Ακόμη μια νίκη για τη φέτα - Τι πέτυχε ο ΣΕΒΓΑΠ απέναντι σε Lactalis και CCFN
Ποια ήταν η κίνηση του ΣΕΒΓΑΠ απέναντι στη Lactalis και την Αμερικανική Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN)