Τις τελευταίες ημέρες κυρίαρχο θέμα στην ελληνική επικαιρότητα αποτελούν οι κυβερνοεπιθέσεις που έπληξαν την υποδομή του υπουργείου Παιδείας. Την Δευτέρα κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν τόσο η Τράπεζα Θεμάτων όσο και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας όπως το MySchool με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.
Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα των κυβερνοεπιθέσεων, στόχος δεν ήταν η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, όπως τη Δευτέρα, αλλά το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) που υποστηρίζει την Τράπεζα Θεμάτων. Λόγω αυτής της επίθεσης καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων από σχολεία σε αρκετές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Ηλεία, Κερατσίνι.
Τα τρία deepfake σενάρια για το 2023
Όπως έγινε γνωστό υπήρξαν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο το υπουργείο Παιδείας.
«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών εξετάσεων και των εξεταστικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», αναφέρουν ειδικοί της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky.
«Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω της ψηφιοποίησης αρκετών εκπαιδευτικών διαδικασιών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αφετέρου επειδή τα μέσα διεξαγωγής επιθέσεων έχουν καταστεί φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, ακόμη και για επιτιθέμενους με χαμηλές τεχνικές δεξιότητες. Γενικά, τέτοιες επιθέσεις μπορεί να συνδέονται με χουλιγκανισμό, χακτιβισμό (ψηφιακό ακτιβισμό με πολιτικά κίνητρα) ή χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εμπορικού ανταγωνισμού», καταλήγει στο σχόλιό της η εταιρεία.
Μέτρα αποτροπής
Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον; Σύμφωνα με την Kaspersky, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, παρότι διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν διαφέρουν πολύ από άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς όσον αφορά τα μέτρα αποτροπής επιθέσεων DDoS. Επομένως, οφείλουν να ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των επιθέσεων: διεξαγωγή ελέγχων για τον εντοπισμό αδύναμων σημείων στην υποδομή του δικτύου και εφαρμογή ενός ισχυρού αμυντικού συστήματος.
Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί συνήθως δεν διαθέτουν επαγγελματική εξειδίκευση στην ασφάλεια των πληροφοριών και σπάνια έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια τέτοια προστασία ανεξάρτητα. Ως εκ τούτου, η πιο αξιόπιστη συμβουλή για αυτούς είναι να αναζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες.
Οι οργανισμοί μπορούν να προετοιμαστούν για μια επίθεση DDoS εκ των προτέρων. Ακόμα κι αν δεν είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σύστημα, η λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς.
Μπορεί η προστασία κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης να είναι συνηθισμένη πρακτική για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας, ωστόσο οι οργανισμοί χωρίς προστασία δεν μπορούν να ανταποκριθούν αντίστοιχα. Η εμπειρία δείχνει ότι τα περισσότερα εμπόδια δεν σχετίζονται συνήθως με τεχνικά ζητήματα αλλά με θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες και την οργάνωση του εκάστοτε οργανισμού.
Για την καλύτερη εκ των προτέρων προστασία από μια επίθεση, σας προτρέπουμε να προβείτε σε προσεκτικό σχεδιασμό και καθιέρωση μια συγκεκριμένης ακολουθίας κινήσεων. Τα ακόλουθα σημεία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά:
- Εντοπίστε ποιος είναι υπεύθυνος για την υποδομή δικτύου και τη θέση της.
- Προσδιορίστε ποιος έχει την ευθύνη για την πραγματοποίηση αλλαγών καθώς και των απαραίτητων διοικητικών εγκρίσεων.
- Γνωρίζετε τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP).
- Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να διαθέτετε έναν αξιόπιστο πάροχο λύσεων ασφαλείας, στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε αν υπάρξει ανάγκη.
Έχοντας έρθει εκ των προτέρων σε συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το εν δυνάμει πλήγμα των επιθέσεων μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας, καθώς το 20% της προσπάθειας είναι που εγγυάται το 80% της επιτυχίας.
Latest News
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%