Σε σημείο καμπής βρίσκεται ο τουρισμός μετά την ανάκαμψή του από την πανδημία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank. Και γι αυτό ήρθε η ώρα να κοιτάξει το μέλλον και την προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας συνολικά. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Φωκίων Καραβίας, στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ και με αφορμή την ολοκλήρωση της προεδρίας του Γιάννη Ρέτσου.
Αμερικανοί, Γερμανοί και last minute κρατήσεις: Πώς θα έρθει το ρεκόρ στον τουρισμό
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του κ. Καραβία:
«Αγαπητοί μας εταίροι του τουριστικού κλάδου,
Η συμμετοχή μου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ είναι κάθε χρόνο μια ξεχωριστή στιγμή, γιατί υπογραμμίζει το βάθος των σχέσεών μας και το στρατηγικό χαρακτήρα που έχει για τη Eurobank η θεσμική συνεργασία μας, ως επιστέγασμα των επιχειρηματικών δεσμών της τράπεζας με τον κλάδο που συνοψίζεται στη φράση που επαναλαμβάνουμε συχνά και εννοούμε ότι η Eurobank είναι η τράπεζα του ελληνικού τουρισμού.
Φέτος, όμως, η Γενική Συνέλευση είναι ιδιαίτερη για δυο λόγους.
Πρώτον, επειδή ολοκληρώνεται η προεδρία του Γιάννη Ρέτσου. Είναι λίγο να πω πως αφήνει πίσω του ένα διακριτό αποτύπωμα στην εκπροσώπηση του τουρισμού. Συνεργαστήκαμε ουσιαστικά, με πλήρη αλληλοκατανόηση. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τις πιο ακραίες και απαιτητικές συγκυρίες. Πρώτα, ήταν η χρονιά-ρεκόρ το 2019. Μετά αυτό που δεν φανταζόμασταν ποτέ, η απόλυτη διαταραχή της πανδημίας. Είμασταν δίπλα –και πήραμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Τις ξέρετε –αλλά αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι η κρίσιμη συνεργασία και συνεισφορά του Γιάννη στην οργάνωση της απάντησης του ελληνικού τουρισμού στην πανδημική κρίση. Και τώρα ξανά, στην ανάκτηση των επιπέδων προ κρίσης το 2022.
Δεύτερον, επειδή μετά την ανάκαμψη ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Είναι η ώρα να κοιτάξει το μέλλον και την προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας συνολικά. H ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 2030 ήταν κεντρική πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ και του Γιάννη προσωπικά. Μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει πλήρη χαρτογράφηση των 13 περιφερειών, προτάσεις υποδομών, 2000 δράσεις σε 36 επιλεγμένους προορισμούς.
Σε λίγες μέρες, θα βρίσκομαι στη Ρόδο. Εκεί, θα παρουσιάσουμε στους ανθρώπους του τουρισμού από τα Δωδεκάνησα όχι μόνο τις δικές μας πρωτοβουλίες αλλά, παράλληλα, και τα στοιχεία από τη μεγάλη έρευνα που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το inSETE, για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περιοχή. Η μελέτη αυτή είναι ένας οδικός χάρτης στον οποίο θα ανατρέχουμε όλοι όσοι δουλεύουμε στο χώρο, αλλά και όσοι χαράζουν πολιτική για την οικονομία συνολικά, για πολλά χρόνια. Η μελέτη αυτή αποτελεί μείζονα συνεισφορά του ΣΕΤΕ -και, επιτρέψτε μου να πω, και του Γιάννη προσωπικά που ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω της- στην αναπτυξιακή πολιτική.
Είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη χώρα. Και μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι αυτή η συνεισφορά αναγνωρίστηκε με την τιμητική επιλογή της Διευθύνουσας Συμβούλου του Marketing Greece Ιωάννας Δρέττα ως υπουργού Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η κα Δρέττα κατέχει σε βάθος τα θέματα του τουρισμού και, επίσης, τη σημασία της ορθής προβολής του σε παγκόσμια κλίμακα.
Από την πλευρά μας, θα είμαστε εδώ και πάλι. Χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά, όπως ήδη κάνουμε ιδιαίτερα στο σκέλος της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η άμεση μεγάλη πρόκληση. Ήδη επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, από τα οποία πάνω από το ένα τρίτο, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, μέσω της Τράπεζάς μας.
Στη Eurobank, με σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δάνεια προς τον τουριστικό κλάδο, κάνουμε πράξη, την αντίληψη για στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό. Είμαστε εδώ να εργαστούμε μαζί σας για την ένταξη νέων επενδύσεων στο ΤΑΑ. Αλλά και για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουμε στη διάθεση σας τα νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) για την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό με εξαιρετικούς όρους. Σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά, τα προγράμματα αυτά παρέχουν το 40% του δανείου άτοκο και επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο.
Σας ευχαριστώ λοιπόν για τη συνεργασία, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί εξίσου δημιουργική με όλους και ασφαλώς με τον νέο Πρόεδρο μας. Στον οποίο προκαταβολικά εύχομαι κάθε επιτυχία και δεσμεύομαι ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Eurobank και τη δική μου προσωπικά».
Latest News
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ
Βίλες, 2 πεντάστερα και μαρίνα - Η μέγα επένδυση της οικογένειας Μπούμπουρα στη Λήμνο
Σε διαβούλευση η επένδυση Limnos Resort - Τι περιλαμβάνει - Ποια είναι η οικογένεια Μπούμπουρα
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
Νέο ρεκόρ στον τουρισμό - Ποιος ήταν ο «καλύτερος» μήνας το 2024 [γράφημα]
Η αύξηση των αφίξεων αεροπορικώς επιβεβαιώνει την δυναμική που έχει ο ελληνικός τουρισμός
Η Σαντορίνη σείεται - Τα Ρίχτερ στα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]
Η Σαντορίνη δίνει το 4% των τουριστικών εσόδων της χώρας – Η πρώτη εκτίμηση σε ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τους σεισμούς
Πόσοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι - Το top5 των χωρών που «ψήφισαν» Ελλάδα [γράφημα]
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε ο τουρισμός πέρυσι - Τι δείχνει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024»