
Το ποσό των 250 εκατ. ευρώ από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης πρόκειται να διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ξηρασία και τις πλημμύρες, όπως από την ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία και τις πλημμύρες στην Ιταλία, υπό τον όρο ότι οι περιστάσεις το δικαιολογούν.
Το παραπάνω μετέφερε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, επισημαίνοντας ότι άκουσε «φωναχτά και καθαρά» τα αιτήματα για αυτές τις χώρες, διευκρινίζοντας όμως, ότι οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να μελετούν πώς να διανείμουν αυτά τα κονδύλια από το αποθεματικό κρίσης σε όλες τις χώρες που έχουν υποστεί ακραία καιρικά φαινόμενα, αν και η μεθοδολογία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.
ΕΕ: «Εργαλείο» για τη γεωργία, η έρευνα και η καινοτομία
Είχε προηγηθεί η δήλωση της πορτογαλικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, στην οποία αυτές οι τέσσερις χώρες ζήτησαν να ενεργοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης της ΚΑΠ για να στηρίξει τους αγρότες που έχασαν τις καλλιέργειές τους λόγω ξηρασίας ή πλημμύρας σε περίπτωση Ιταλία.
Πριν ο Επίτροπος εκφράσει τη θέση των Βρυξελλών και αφού ακούσει τα επιχειρήματα των τεσσάρων κρατών μελών, δώδεκα χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – πήραν τον λόγο για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς των εταίρων τους: Γερμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία , Κύπρος, Ιρλανδία, Ελλάδα και Μάλτα.

Διαφορετικού τύπου κρίσεις
«Ετοιμάζουμε την πρόταση με βάση τα βασικά μας κριτήρια, που είναι η κατανομή των άμεσων πληρωμών, αλλά με κάποιες αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες χώρες έχουν βαθύτερες κρίσεις από άλλες», τόνισε.
Σε αυτές τις γραμμές, ο Wojciechowski επεσήμανε «διαφορετικού τύπου κρίσεις» στα κράτη μέλη, εκτός από την ξηρασία στην Πορτογαλία και την Ισπανία και τις πλημμύρες στην Ιταλία, όπως τα προβλήματα στον γαλακτοκομικό τομέα στη Λετονία και τη Λιθουανία ή την «περίπλοκη κατάσταση» στο Βέλγιο με την παραγωγή μήλων.
Οι τέσσερις επηρεαζόμενοι εταίροι ζητούν επίσης από τις Βρυξέλλες μια σειρά από «διοικητικά» μέτρα, όπως «παρεκκλίσεις και ευελιξίες» στην εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων ΚΑΠ, επίσης σε άμεσες πληρωμές, στα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών, στο πρόγραμμα οίνου και στο καθεστώς των αμπελοκαλλιεργειών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ζήτησαν αύξηση των ποσοστών προπληρωμής σε τουλάχιστον 70% στην περίπτωση των άμεσων πληρωμών και σε τουλάχιστον 85% στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Σε αυτά τα θέματα, ο Επίτροπος για τη Γεωργία ήταν επίσης «ανοιχτός» να τα εξετάσει και διευκρίνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του τμήματός του να «αναλύσουν» τους ισχυρισμούς των τεσσάρων κρατών μελών «να εγγυηθούν ότι οι επηρεαζόμενοι παραγωγοί μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τη δραστηριότητά τους».
Τι υποστήριξε η Ελλάδα
Την κατανόηση στις ανησυχίες των τεσσάρων κρατών μελών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία και έντονες πλημμύρες, ένα θέμα που αποτελεί συχνό πρόβλημα των μεσογειακών χωρών και απασχολεί πολύ και την Ελλάδα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Ιωάννης Γκίκας.
Εξέφρασε δε τον έντονο προβληματισμό της χώρας μας για την πύκνωση των εναλλαγών ακραίων καιρικών φαινομένων. Επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας ότι η ευελιξία στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι αναγκαία.
Τέλος, τόνισε ότι η χρήση του γεωργικού αποθεματικού θα πρέπει να αποφασίζεται κατά προτεραιότητα για τέτοιου είδους σοβαρά, έκτακτα προβλήματα που επιφέρουν μείωση στην ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή και θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική αυτονομία της Ένωσης.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση