
Με το βλέμμα στραμμένο στην Eurostat είναι σήμερα Πέμπτη οι αγορές, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην ζώνη του ευρώ.
Αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση εξαιτίας κυρίως της μεγάλης πτώσης στις τιμές της ενέργειας, αν και διάχυτη είναι η ανησυχία για τα τρόφιμα, τα οποία εξακολουθούν να γίνονται όλο και πιο ακριβά. Τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 7% από 6,9% τον Μάρτιο.
Απο τα έως τώρα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από επί μέρους ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων, σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Λαγκάρντ για επιτόκια ΕΚΤ: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, συνεχίζουμε…»
Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενισχύει τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά στο κλείσιμο του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής. Το επόμενο ραντεβού είναι σε δύο εβδομάδες: στις 15 Ιουνίου η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αύξηση του κόστους δανεισμού είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη από τις αγορές το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση που θα συνοδεύσει την απόφαση, καθώς οι αγορές θα αναζητήσουν σημάδια για του τι θα συμβεί από τον Ιούλιο και μετά.
Πτώση του πληθωρισμού – Επιβράδυνση της οικονομίας
Τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας συνηγορούν υπέρ μιας όχι τόσο επιθετικής νομισματικής πολιτικής.
Την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η γερμανική οικονομία μπήκε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Από ατμομηχανή σε «καρβουνιάρη» της Ευρώπης – Πώς το γερμανικό θαύμα εξελίσσεται σε εφιάλτη
Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές της Commerzbank, μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή από την ανάκαμψη.
Χθες, Τετάρτη η Γερμανία ανακοίνωσε απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού, ενισχύοντας τα επιχειρήματα ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Μάιο, από 7,6% τον Απρίλιο κι έναντι εκτίμησης των αναλυτών για υποχώρηση του ποσοστού στο 6,7%.
Γαλλία και Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την πορεία των τιμών, με τη Μαδρίτη να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν δύο χρόνια.
Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός και στην Ιταλία, αν και σε μικρότερη έκταση από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Σε χαμηλό έτους στη Γαλλία
Περισσότερο από το αναμενόμενο, μειώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.
Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε διάστημα ενός μήνα, καταγράφοντας ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 6,0% μετά το 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της ΕΕ από τη στατιστική υπηρεσία INSEE, όπως αναφέρει το Reuters.
Πτώση και στην Ισπανία
Την πτωτική του πορεία για τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτεινε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ΙΝΕ.
Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% τον Μάιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,1%, τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 και αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για ελαφρά επιτάχυνσή του στο 4,4%.
Παραμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα
Παρά την αποκλιμάκωση του γενικότερου δείκτη ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων έχουν χτυπήσει κόκκινο και οι πολίτες δυσκολεύονται να γεμίσουν το τραπέζι τους με τα βασικά σε καθημερινή βάση. Απόδειξη αυτού είναι ότι το ψωμί, το απλό λευκό ψωμί σε φέτες, ακρίβυνε στη Βρετανία κατά 28% μέσα σε ένα χρόνο φτάνοντας το 1,60 ευρώ (1,72 δολάρια).
Στην Ιταλία, γράφουν οι New York Times, η τιμή των σπαγγέτι και των άλλων ζυμαρικών, που αποτελούν τη βάση της ιταλικής διατροφής, αυξήθηκε σχεδόν 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη δε Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, οι τιμές των τυριών είναι κατά 40% υψηλότερες σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από έναν χρόνο, ενώ οι ταπεινές πατάτες κοστίζουν 14% περισσότερο.
Σε ολόκληρη την ΕΕ οι τιμές των τροφίμων ήταν κατά μέσον όρο 17% υψηλότερες τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Απριλίου του 2022. Μάλιστα, η κατάσταση στη Βρετανία είναι χειρότερη απ’ ό,τι στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, αφού οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν κατά 19% υψηλότερες τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που μεταφράζεται στον ταχύτερο ρυθμό ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 45 χρόνια. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν 7,7%.


Latest News

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες