
Η Πολωνία επέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι ικανή η Ουγγαρία να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2024, λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή.
Πολωνία: Κριτική και προειδοποιήσεις από ΕΕ – ΗΠΑ για την «επιτροπή έρευνα για ρωσική επιρροή»
Παρά την ψυχρότητα που παρατηρείται στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της διαφορετικής στάσης που τηρούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Πολωνία και η Ουγγαρία συμφωνούν ότι οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, για τις οποίες οι επικριτές τους λένε ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων στη σημαντικότερη μορφή τους» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σχολιάζοντας, από το Κισινάου της Μολδαβίας, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το να καταστρέφουμε τον τρόπο διαχείρισης της ΕΕ κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην άβυσσο», πρόσθεσε.
Η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου
Η μη δεσμευτική απόφαση εγκρίθηκε με 442 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 33 αποχές και αμφισβητεί κατά πόσο είναι ικανή η Ουγγαρία να ασκήσει την προεδρία «λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας».
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε το 2016, η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβριος) του 2024.
Ο Μπάλας Όρμπαν, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ. δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους) έγραψε στο Twitter ότι η Ουγγαρία «εκβιάζεται από τις Βρυξέλλες λόγω της αντιπολεμικής στάσης της».
Η Ουγγαρία αρνείται να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική Ουκρανία και έχει επικρίνει πολλές φορές τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»

Κινδυνεύει η Ελλάδα από σεισμούς όπως της Μιανμάρ; – Η εκτίμηση Τσελέντη
Με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Μιανμάρ, ο Άκης Τσελέντης σε δημοσίευσή του αναφέρθηκε στο πώς οι μακρινοί και ισχυροί σεισμοί επηρεάζουν την Ελλάδα

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα
Κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο
Οι έρευνες νοτίως της Κρήτης και οι παίκτες στο ενεργειακό παιχνίδι – Μαζί με το Βήμα της Κυριακής ο πρώτος τόμος του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων, το περιοδικό Vita, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαθητική εφημερίδα του Ρεθύμνου και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑGAZINO

Πού θα είναι ορατή η μερική έκλειψη Ηλίου το Σάββατο
Μερική έκλειψη Ηλίου θα σημειωθεί σήμερα, Σάββατο, η οποία θα είναι ορατή από συγκεκριμένες περιοχές

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ μεγαλώνει, με τη χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Ανοίγει ο δρόμος για τον αποκλεισμό της Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές
Ανώτατο γαλλικό δικαστήριο κρίνει νόμιμες τις πολιτικές απαγορεύσεις, επιφέροντας πλήγμα στη Λεπέν και πολλά μέλη του κόμματός της

Ποιες περιοχές απειλούνται με τσουνάμι στην Ελλάδα
Το κύμα μπορεί να φτάσει έως και στα 10 μέτρα ύψος – Οι δράσεις που προτείνονται και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι

Τραμπ: Χρειαζόματε τη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία. Κυρίως, για τη διεθνή ασφάλεια, πρέπει να έχουμε τη Γροιλανδία», υποστήριξε εμφατικά ο Τραμπ

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;
Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής