Ολοένα και πιο βαθιά στον κλάδο των τροφίμων εισέρχεται ο 47χρονος Νίκος Βαρδινογιάννης, γιος του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη, που έφυγε αιφνιδίως από ζωή το Σεπτέμβριο του 1996 και της Αναστασίας Βαρδινογιάννη, αλεξανδρινής καταγωγής.
Ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης είναι από τους πρώτους ιδιώτες που μέσω της εταιρείας Tethys (πρόκειται για το Family Office που έχει συστήσει), εκμεταλλεύτηκε το νέο νόμο 4673/2020, μπαίνοντας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Πάρου, ενώ πρόσφατα έκανε ντεμπούτο και στην αγορά των γαλακτοκομικών.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Νέα εποχή με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ
Ταυτόχρονα μέσω του ομίλου AVE και της θυγατρικής του Retail & More έχει ερείσματα και στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων, αναζητώντας πιο επικερδείς δραστηριότητες που θα προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και ισχυρότερες ταμειακές ροές.
Η νέα εποχή του συνεταιρισμού της Πάρου
Με νέα επωνυμία PFC (Paros Farming Community), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου ανήκει από τα τέλη του 2021 κατά 35% στον Νίκο Θ. Βαρδινογιάννη.
Το επενδυτικό πλάνο της νέας διοίκησης φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού, τη δημιουργία επισκέψιμων εγκαταστάσεων στο οινοποιείο και τη γενική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης τους. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, ο συνεταιρισμός στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την ετήσια παραγωγή των φιαλών του οίνου του, φθάνοντας πάνω από 300 χιλιάδες φιάλες, σε σύγκριση με τις 40 χιλιάδες που παράγονταν μέχρι τώρα.
Μάλιστα στα σχέδια είναι και η τυποποίηση ελαιολάδου με τη δημιουργία ετικέτας ΠΟΠ. Στο ελαιουργείο επί του παρόντος παρέχονται μόνο υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός αναζητούσε τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 4,43 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 75% που είχε εγκριθεί στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1. Εξ ου και η συμφωνία με τον Ν. Βαρδινογιάννη.
Σημειώνεται ότι ο γνωστός επιχειρηματίας έχει ήδη παρουσία στο νησί της Πάρου και συγκεκριμένα στη Νάουσα, με Monastiri Beach Bar & Restaurant, το οποίο ανήκει επίσης στην Tethys.
Ο συνεταιρισμός της Πάρου είναι από τους παλαιότερους στη χώρα, καθώς ιδρύθηκε το 1929. Το 1956, εξαγόρασε το οινοποιείο Βότρυς και άρχισε να φτιάχνει κρασί για να στηρίξει τους παραγωγούς του νησιού.
Ακολουθεί η αναγνώριση το 1981 της Πάρου σαν ζώνη παραγωγής κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας και η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου το 1987.
Είσοδος στο γάλα και στο τυρί
Στα μέσα του περασμένου Μάρτη η AVE, όμιλος συμφερόντων του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία AVE Dairy Industry Μονοπρόσωπη Α.Ε.
Βασικό αντικείμενο εργασιών της νέας εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η αγορά και επεξεργασία γάλακτος παντός είδους και η παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Το αρχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την AVE Participation Limited, τη μοναδική της μέτοχο.
Στη νέα εταιρεία, πρόεδρος είναι ο Θωμάς Ρούμπας, γνωστός από τη συμμετοχή του στον όμιλο Dionic, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου αλλά και ως κάτοχος μετοχικού ποσοστού στην εν λόγω επιχείρηση. Ο κος Ρούμπας είναι πρόεδρος και στην εταιρεία Retail & More που «τρέχει» την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Carrefour μετά την πρόσφατη επιστροφή του γαλλικού ομίλου στην Ελλάδα, καθώς και αντιπρόεδρος του ομίλου AVE.
Διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης γαλακτοκομικής εταιρείας είναι ο Απόστολος Βούλγαρης, CEO του ομίλου AVE, ενώ στη διοίκηση συμμετέχει και ο Βασίλης Στασινούλιας, διευθύνων σύμβουλος της Retail & More.
Άνθρωποι της αγοράς λένε ότι ο επιχειρηματίας, που μαζί με τον αδελφό του Γιάννη δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας, αναζητά να εξαγοράσει τυροκομική επιχείρηση, ενώ εκτός από το τυρί εξετάζεται και ο τομέας του γιαουρτιού.
Τα σχέδια για την Carrefour
Εκτός από την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, ο Νίκος Βαρδινογιάννης δραστηριοποιείται και στον κλάδο του εμπορίου τροφίμων μέσω της Retail & More, θυγατρικής του ομίλου AVE.
Από πέρσι η Retail & More επανέφερε το σήμα της Carrefour στην ελληνική αγορά, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του και πέντε χρόνια απ’ όταν «κατέβηκε» και η τελευταία ταμπέλα Carrefour.
Για εφέτος, ο σχεδιασμός της Retail & More για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας περιλαμβάνει το άνοιγμα περίπου 20 νέων καταστημάτων Carrefour στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγορών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του μητρικού ομίλου AVE.
Ειδικότερα, για το 2023 ο όμιλος AVE εντατικοποιεί το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour, με βάση τον ακόλουθο σχεδιασμό:
– Ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022.
– Άνοιγμα περίπου 20 νέων καταστημάτων με την μέθοδο Franchise με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και την επαρχία.
– Αξιολόγηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου.
– Δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς.
– Αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών).
Σήμερα λειτουργούν 22 καταστήματα Carrefour Market και Carrefour Express σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αττική, όπου το πρώτο κατάστημα είχε κάνει την εμφάνισή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στο πλάνο της εταιρείας είναι να αναπτύξει και στη χώρα μας τρεις ακόμα τύπους καταστημάτων: τα Carrefour Bio με βιολογικά και οικολογικά προϊόντα, τα SUPECO, τα οποία είναι parking discount stores, και τα Carrefour Flash, πλήρως αυτοματοποιημένα καταστήματα μικρής επιφάνειας, με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη ταμείων.
Σημειώνεται ότι το εγχείρημα της επανένταξης της Carrefour στην ελληνική αγορά «τρέχει» ο Βασίλης Στασινούλιας, υψηλόβαθμο στέλεχος επί σειρά ετών της Carrefour – Μαρινόπουλος και γενικός διευθυντής της την περίοδο της μεγάλης αιχμής της, από το 2008 έως τον Μάιο του 2011.
Για το 2022 ο όμιλος AVE «έγραψε» ζημιές, καθώς ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε μεν από τα 142,9 στα 143,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο η καθαρή ζημία διαμορφώθηκε στα 5,6 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-2,38 εκατ.) και ο καθαρός δανεισμός έκλεισε στις 31/12/2022 στα 35,9 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος σημείωσε μεταξύ άλλων έκτακτα κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ (από αναδιάρθρωση τραπεζικών δανείων) και έκτακτες ζημίες (απομειώσεις) 7,6 εκατ. ευρώ.