![Καύσιμα: Στο top 5 των ακριβών χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/kaysima-2-600x360-600x360-1.jpg)
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις τιμές πώλησης της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, με προοπτικές μάλιστα για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς φτάνει η τουριστική περίοδος.
Η Ελλάδα έχει την τέταρτη πιο ακριβή αμόλυβδη και το πέμπτο πιο ακριβό ντίζελ στην ΕΕ. Πρωταθλητές στις τιμές της αμόλυβδης είναι οι Δανία, Φιλανδία και Γερμανία. Τις πιο ψηλές τιμές στο ντίζελ τις έχουν πριν την Ελλάδα οι Δανία, Φιλανδία, Γερμανία και Γαλλία. Όλες αυτές οι χώρες όμως έχουν και πολύ υψηλότερα μέσα εισοδήματα από τα δικά μας, οπότε ο έλληνας καταναλωτής νοιώθει περισσότερο στην τσέπη τις αυξήσεις.
Καύσιμα: Πάνω η κατανάλωση ασανσέρ οι τιμές
Η αμόλυβδη και το ντίζελ
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα πιο πρόσφατα πανευρωπαϊκά στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περασμένη εβδομάδα η αμόλυβδη 95 οκτανίων πωλείτο στη χώρα μας προς 1,833 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ προς 1,547 ευρώ το λίτρο. Τα αναλυτικά στοιχεία με τις τιμές πώλησης ανά την ΕΕ παρουσιάζει σήμερα στο σχετικό γράφημα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ήταν: Μέση Τιμή Αμόλυβδης 95 οκτ. 1,865 ευρώ το λίτρο. Αμόλυβδη 100 οκτ. 2,048 ευρώ το λίτρο. Diesel Κίνησης, 1,556 ευρώ το λίτρο. Και υγραέριο κίνησης (Autogas), 0,837 ευρώ το λίτρο.
Τα αίτια
Βασικοί παράγοντες για τις υψηλές τιμές είναι οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, οι φόροι και φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν και τα ελληνικά διυλιστήρια δεν τιμολογούν με βάση το κόστος του Μπρεντ, η πορεία του αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά.
Καύσιμα: Οι τιμές τραβούν πάλι την… ανηφόρα
Οι φόροι στα καύσιμα στην Ελλάδα καθορίζονται ως εξής: Ο Φ.Π.Α. από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 €/1.000 λίτρα αντίστοιχα, από 01/01/2017. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 €/1.000 το κιλό, από 01/01/2017.
Οι διεθνείς τιμές
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μεταβάλλονται συνεχώς. Πλέον καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του σε τέσσερις εβδομάδες, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα ενίσχυσαν τις προβλέψεις για πιο χαμηλή ζήτηση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά από πτώση 4,4% την Τρίτη. Οι τιμές του Μπρεντ στο Λονδίνο διαμορφώθηκαν στα 71,8 δολάρια το βαρέλι μετά από υποχώρηση 2,5%.
Η ζήτηση πετρελαίου στον δυτικό κόσμο παραμένει στάσιμη, οι ρωσικές ροές εδραιώνονται έξω από το ημισφαίριο της Δύσης και οι προμήθειες των πετρελαϊκών εθνών είναι πιθανό να συνεχίσουν να ξεπερνούν τις δεσμευμένες ποσοστώσεις, ανέφερε σε έκθεσή της η Bank Julius Baer.
Το πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 15% φέτος καθώς η ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επηρέασαν τις προοπτικές της ζήτησης. Η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ έχει αυξήσει το πτωτικό κλίμα, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ανάλυση του Bloomberg.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματίσει συνάντηση το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη για να συζητηθεί η πολιτική παραγωγής του καρτέλ και οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα διατηρήσουν την παραγωγή αμετάβλητη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,